Cardio Thoracic Surgery

גפיטיניב לעומת כימותרפיה בטיפול ב- NSCLC עם EGFR מוטנטי (מתוך ה- NEJM)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מחקר חדש שפורסם בירחון New England Journal of Medicine ביוני 2010, עולה כי גפיטיניב (gefitinib) הינו יעיל יותר כטיפול קו-ראשון בהשוואה לכימותרפיה סטנדרטית, בחולים עם NSCLC (nonsmall-cell lung cancer) אשר בו מוטציות EGFR (Epidermal growth factor receptor) רגישות.

לדברי החוקרים, מעט ידוע אודות היעילות והבטיחות של גפיטיניב בהשוואה לאלו של כימותרפיה סטנדרטית ב- NSCLC.

במחקר הנוכחי (בשלב III) השוו החוקרים גפיטיניב עם שילוב כימותרפי של carboplatinpaclitaxel ב- 230 חולי NSCLC מתקדם עם מוטציות EGFR רגישות, אשר טרם טופלו בכימותרפיה כלשהי. 

מטרת המחקר העיקרית הייתה שרידות ללא התקדמות המחלה.  מטרות משניות כללו שרידות כללית, שיעור התגובה ותופעות טוקסיות.

מתוצאות המחקר עולה כי בניתוח מתוכנן של המידע שהתקבל מ- 200 הנבדקים הראשונים, שרידות ללא התקדמות המחלה הייתה ארוכה יותר בקבוצת הגפיטיניב לעומת קבוצת הכימותרפיה (יחס סיכון למוות או התקדמות מחלה תחת גפיטיניב עמד על 0.36; p < 0.001).  ממצא זה הוביל לסיום מוקדם יותר של המחקר.

עוד עולה מתוצאות המחקר כי משך השרידות החציונית ללא התקדמות המחלה עמד על 10.8 חודשים בקבוצת הגפיטיניב לעומת 5.4 חודשים בקבוצת הכימותרפיה (יחס סיכון 0.30; 95% CI, 0.22 to 0.41, p < 0.001).  שרידות כללית חציונית עמדה על 30.5 חודשים בקבוצת המחקר לעומת 23.6 חודשים בקבוצת הכימותרפיה (p = 0.31).  בנוסף, שיעור התגובה היה גבוה יותר בקבוצת הגפיטיניב (73.7% לעומת 30.7%, p < 0.001).

תופעות הלוואי הנפוצות ביותר כתוצאה משימוש בגפיטיניב היו פריחה (71.1%) ורמות אמינוטרנספראז מוגברות (55.3%).  התופעות הנפוצות ביותר בקבוצת הכימותרפיה היו נויטרופניה (77.0%), אנמיה (64.6%), אובדן תאבון (56.6%) ונוירו פתיה סנסורית (54.9%).  חולה יחיד מקבוצת הגפיטיניב נפטר כתוצאה ממחלת ריאות אינטרסטיציאלית.

החוקרים מסכמים כי גפיטיניב עדיף על כימותרפיה סטנדרטית כטיפול ב- NSCLC מתקדם עם מוטציות EGFR, וממליצים לאור ממצאיהם על החלטות טיפוליות בהתאם לסטטוס מוטציות ה- EGFR.

N Engl J Med 2010

לידיעה ב- NeLM

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה