Cardio Thoracic Surgery

דימומים מיקרוסקופיים מגבירים סיכון לדימום מוחי בנוטלי קומדין (מתוך Stroke)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מחקר שפורסם בגיליון יוני של הירחון Stroke, עולה כי דימומים מיקרוסקופיים מוחיים מגבירים את הסיכון לדימום תוך מוחי (ICH – intracerebral hemorrhage) בחולים הנוטלים קומדין (וורפרין – warfarin).

החוקרים מציינים כי ממצאיהם אמנם מטרידים, אולם לא ניתן על פיהם להצהיר באופן מוחלט האם חולים עם דימומים מיקרוסקופיים צריכים להתחיל ליטול קומדין או לא.  ייתכן כי הסיכון לאירוע תרומבואמבולי ממקור לבבי גבוה יותר מהסיכון לדימום גם בנוכחות דימומים מיקרוסקופיים.

בסקירה שבוצעו החוקרים, נעשה ניתוח של שיעורי דימומים מיקרוסקופיים הקשורים ב- ICH, שבץ ו TIA (transient ischemic attack), תוך התאמה לשימוש או העדר שימוש בתרופות אנטיקואגולנטיות.

הניתוח הסופי כלל מידע אודות 1,461 חולים עם ICH ו 3,817 חולים עם שבץ או TIA.

מתוצאות הניתוח עולה כי דימומים מיקרוסקופיים היו שכיחים יותר בנוטלי קומדין עם ICH בהשוואה לאלו שלא נטלו קומדין (יחס סיכויים, 2.7; p < 0.001).  לא הודגמו יותר דימומים מיקרוסקופיים בנוטלי קומדין מול חולים שאינם נוטלים את התרופה בקרב אלו שסבלו משבץ או TIA.

החוקרים מציינים קשר דומה אך חלש יותר בחולים הנוטלים תרופות מעכבות טסיות.  בקרב חולים שעברו ICH, דימומים מיקרוסקופיים היו יותר שכיחים בנוטלי מעכבי טסיות לעומת כאלו שאינם נוטלי התרופות (יחס סיכויים, 1.7; p < 0.001).  אולם, לא נצפו יותר דימומים מיקרוסקופיים במשתמשים בתרופות שחוו שבץ או TIA.

בכל קבוצות הטיפול, דימומים מיקרוסקופיים היו שכיחים יותר בחולי ICH בהשוואה לחולי שבץ/TIA.  ההבדל היה ניכר יותר בקרב נוטלי קומדין או מעכבי טסיות ( יחסי סיכונים 8.0 ו 5.7, בהתאמה) בהשוואה לאלו שלא נטלו אנטיקואגולציה (יחס סיכויים 2.8, הפרש p בין יחסי הסיכונים, 0.01).

במידע פרוספקטיבי שנותח, נכללו 768 חולים עם שבץ או TIA, שעברו מעקב ממוצע של 27.7 חודשים.  סך הכל, דימומים מיקרוסקופיים בבסיס העלו משמעותית את הסיכון ל- ICH חוזר בקרב כל נוטלי הטיפול האנטיתרומבוטי (יחס סיכויים, 12.1; p < 0.001).  בין נוטלי קומדין, דימומים מיקרוסקופיים לא העלו משמעותית את הסיכון ל- ICH חוזר, אולם נמצאו רק 5 מקרים של נוטלי קומדין.

החוקרים מסכמים כי דרושות הערכות מקיפות יותר של הסיכונים לדימום תוך מוחי בנוטלי קומדין עם דימומים מיקרוסקופיים, וליתר דיוק יש לכמת את הסיכון עבור חולים עם דימום מיקרוסקופי בודד ועבור אלו עם דימומים רבים שכאלו.

החוקרים מוסיפים כי אפילו לאחר סקירת כל המידע הקיים, חסרים נתונים במידה מספקת לגבי נוטלי קומדין, ועל כן יש לבצע מחקרים פרוספקטיביים נוספים בהקדם.

Stroke 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מה בין משך שינה ובין הסיכון למחלת כליות כרונית? (Clin Kidney J)

    מה בין משך שינה ובין הסיכון למחלת כליות כרונית? (Clin Kidney J)

    מהערכת הקשר בין משך השינה ובין הסיכון למחלת כליות כרונית עולה כי הן משך שינה קצר משבע שעות והן משך שינה ארוך משמונה שעות מלווים בעליה משמעותית בסיכון למחלת הכליות, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Clinical Kidney Journal. מהנתונים בספרות הרפואית עולה כי משך שינה ואיכותה עשויים להשפיע על הסיכון למחלת כליות […]

  • הבטיחות והיעילות של Ustekinumab לאורך שנה אחת בחולים עם מחלת קרוהן (Inflamm Bowel Dis)

    הבטיחות והיעילות של Ustekinumab לאורך שנה אחת בחולים עם מחלת קרוהן (Inflamm Bowel Dis)

    במאמר שפורסם בכתב העת Inflammatory Bowel Diseases מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Ustekinumab (סטלרה) הינו טיפול יעיל, בטוח ונסבל היטב כטיפול אינדוקציה וכטיפול אחזקה בחולים עם מחלת קרוהן. במסגרת המחקר החוקרים בחנו את הבטיחות והיעילות של Ustekinumab בחולים מקוריאה עם אבחנה של מחלת קרוהן. מדגם המחקר כלל מבוגרים עם אבחנה של […]

  • ההשפעה של Rituximab על תפקוד כלייתי בחולים עם נפרופתיה ממברנוטית (Clin Kidney J)

    ההשפעה של Rituximab על תפקוד כלייתי בחולים עם נפרופתיה ממברנוטית (Clin Kidney J)

    טיפול ב- Rituximab הפחית משמעותית את קצב הידרדרות תפקוד כלייתי בחולים עם נפרופתיה ממברנוטית (Membranous Nephropathy) פעילה, כולל באלו לאחר טיפול קודם לדיכוי חיסוני או עם תפקוד כלייתי התחלתי ירוד, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Kidney Journal. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חולים עם נפרופתיה ממברנוטית ותפקוד כלייתי ירוד או מחלה […]

  • עדויות חדשות תומכות ביעילות Nemolizumab לטיפול באטופיק דרמטיטיס (The Lancet)

    עדויות חדשות תומכות ביעילות Nemolizumab לטיפול באטופיק דרמטיטיס (The Lancet)

    במאמר שפורסם בכתב העת The Lancet מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Nemolizumab , אנטגוניסט לקולטן ל-IL-31, הינו טיפול נסבל היטב אשר הביא לשיפור בתהליכי דלקת וגרד בחולים עם אטופיק דרמטיטיס בדרגה בינונית-עד-חמורה. החוקרים השלימו שני מחקרים אקראיים, מבוקרי-פלסבו, כפלי-סמיות, לאורך 48 שבועות, מחקר ARCADIA 1  (941 חולים, 47% נשים) ומחקר ARCADIA 2 […]

  • גורמי סיכון לכישלון ניסיון השבת שמורת זרם כלילי לאחר ניתוח מעקפים (Int J Cardiol)

    גורמי סיכון לכישלון ניסיון השבת שמורת זרם כלילי לאחר ניתוח מעקפים (Int J Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי סוכרת שאינה מאוזנת היטב, נגע ארוך יותר ויחס iFR (או instantaneous wave-free ratio) נמוך יותר מלווים בסיכון מוגבר להפרעה בשמורת זרם כלילי (Coronary Flow Reserve) לאחר ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שמורת זרם כלילי הינו גורם מנבא משמעותי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה