Cardio Thoracic Surgery

תופעות בלתי מכוונות בטיפול בסטטינים (מתוך ה- BMJ וה- Heart)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מחקר שפורסם בירחון ה- BMJ ב- 20 במאי, עולה כי יש להתאים ולנטר את סוג הטיפול בסטטינים ומינונו על מנת להמנע מתופעות לוואי בלתי מכוונות. 

לדברי החוקרים, נמצאו מספר תוצאות קליניות שהיו קשורות לטיפול בססטינים, דוגמת אירועים מיופאתיים, מחלת פרקינסון, דמנציה, פגיעה כבדית ותרומבואמבוליזם ורידי.

במחקר זה נעשה שימוש בנתוניהם של 2,121,786 נבדקים בני 30 עד 84 שנים.  מתוכם – 1,778,770 (83.8%) לא קיבלו מרשם לסטטינים; 9,513 (0.5%) השתמשו בתרופה בעבר; 107,581 (5.1%) השתמשו בתרופה בכניסתם למחקר; ו 225,922 (10.7%) החלו להשתמש בתרופה במהלך המחקר.  מבין המשתמשים החדשים 70.7% קיבלו מרשם לסימבסטטין; 22.3% לאטורבסטטין; 3.6% לפראבאסטטין; 1.9% לרוסובסטטין; ו 1.4% לפלובסטטין.

לבסוף הוצאו מהמחקר אלו שטופלו בעבר בסטטינים וכן אלו שהיו מטופלים בתרופה בעת תחילת המחקר.

מתוצאות המחקר עולה כי על אף שהסיכון לסרטן הושט פחת עם הטיפול בסטטינים, הטיפול עלול להביא לסיכון מוגבר לפגיעה כבדית, כשל כלייתי חריף, מיופאתיה, וקטרקט.  תופעות הלוואי היו דומות עבור כל סוגי הסטטינים, פרט לפגיעה כבדית, שהודגם לה הסיכון הגבוה ביותר עם השימוש בפלובסטטין.  הסיכונים המוגברים נשארו לאורך כל הטיפול, אולם היו גבוהים ביותר בשנה הראשונה לטיפול.

פירוט יתר התוצאות כדלהלן:

          סטטינים פרטניים לא היו קשורים בסיכון מוגבר משמעותית למחלת פרקינסון, דלקת פרקים ראומטית, תרומבואמבוליזם ורידי, דמנציה, שברים על רקע אוסטיאופורוזיס, סרטן קיבה, סרטן מעי גס, סרטן ריאה, מלנומה, סרטן כליה, סרטן שד או סרטן ערמונית.

          שימוש בסטטינים היה כרוך בסיכון מופחת לסרטן ושט.

          שימוש בסטטינים היה כרוך בסיכון מוגבר לכשל כבדי בינוני עד חמור, לאי ספיקה כלייתית חריפה, למיופאתיה בינונית או חמורה ולקטרקט.

          השפעה תלוית מינון נראתה עבור אי ספיקה כלייתית חריפה ועבור כשל כבדי.

          לאחר הפסקת נטילת סטטינים, הסיכון לקטרקט שב לבסיסו תוך שנה הן בנשים והן בגברים.

          הסיכון לסרטן ושט שב לנורמה תוך שנה בנשים, ותוך שנה 3 שנים בגברים.

          הסיכון לאי ספיקה כלייתית שב לנורמה תוך שנה 3 שנים בשני המינים, ולכשל כבדי תוך שנה 3 שנים בנשים ותוך יותר מ- 3 שנים בגברים.

          בהתבסס על סף של 20% לסיכון קרדיו-וסקולארי, עבור נשים NNT (number needed to treat) בכל סטטין בכדי למנוע מקרה אחד של מחלה קרדיו-וסקולארית לאורך 5 שנים עמד על 37 (95% CI 27 to 64) ועבור סרטן ושט עמד על 1,266.  עבור הגברים עמדו ערכים אלו על 33 ו 1,082, בהתאמה.

          בנשים, NNH (number needed to harm) עבור מקרה נוסף של אי ספיקה כלייתית חריפה לאורך 5 שנים עמד על 434, של מיופאתיה בינונית או חמורה עמד על 259, של כשל כבדי בינוני או חמור עמד על 136, ושל קטרקט עמד על 33.

          סה”כ, ערכי ה- NNT ו NNH עבור הגברים היו דומים לאלו בקרב הנשים, פרט למיופאתיה, בה ה- NNH עמד על 91.

          עבור כל 10,000 נשים שטופלו בסטטינים: פחות 271 מקרי מחלות קרדיו-וסקולאריות; פחות 8 מקרי סרטן ושט; 23 יותר מקרי אי ספיקה כלייתית חריפה; 73 יותר מקרי כשל כבדי; 307 יותר מקרי קטרקט; 39 יותר מקרי חולשת שרירים.

          התוצאות היו דומות בקרב גברים, פרט ל- 110 מקרים נוספים של חולשת שרירים.

החוקרים מציינים כי תוצאות המחקר מאשרות ממצאים של מחקרים קודמים שקבעו כי לא קיים קשר ברור בין ססטינים וסיכון לסוגי סרטן שונים, פרט לשני יוצאים מן הכלל האחד, ירידה בסיכון לסרטן ושט; והשני, סיכון מופחת במידה מסוימת לסרטן מעי גס בקרב גברים שנטלו פראבאסטטין, וסיכון מוגבר לאותו סרטן בגברים שנטלו רוסובסטטין.  החוקרים מבקשים להתייחס לממצאים אלו בזהירות, היות ולא ברורה משמעותם הסטטיסטית.

החוקרים מסיקים כי טענות לגבי יתרונות בלתי מכוונים של סטטינים, פרט להורדת סיכון לסרטן ושט, נותרו לא מבוססות.  יחד עם זאת, תופעות לוואי פוטנציאליות על בסיס אוכלוסיות מסוימות אושרו וכומתו.  יש צורך בעריכת מחקרים נוספים על מנת לפתח כלים שיצפו באופן פרטני אלו חולים מועדים לאלו תופעות.

במאמר מערכת נלווה עלה דיון במחקר ובהשלכותיו.  הכותבים מדגישים כי אין להפריז בחשיבות היתרונות של הסטטינים, ואין להבהל יתר על המידה מתופעות הלוואי שלהם.  הבנת התופעות המכוונות והבלתי מכוונות של התרופה נותרה לא מלאה, ויש להמשיך ולחקור בעניין.  כאשר התרופה נמצאת בשימוש עפ”י ההנחיות הקיימות, יתרונותיה עולים על חסרונותיה.

במחקר נוסף שפורסם בירחון Heart ב- 20 במאי, ביצעו אותם חוקרים שימוש במידע מן המחקר הקודם, על מנת לאשר אלגוריתמים של סיכונים בכדי להסביר סיכונים מוחלטים ויחסיים וכן יתרונות בפנייה לחולה הבודד, בהתאמת טיפול בסטטינים עבורו.  מחקר זה מתבסס על 4 תוצאות אי ספיקה כלייתית חריפה, מיופאתיה בינונית וחמורה, וקטרקט ומיועד לזהות אלו חולים מצויים בסיכון מוגבר לתופעות אלו, ולנטרם בצורה צמודה יותר.  יחד עם זאת, דרוש מחקר נוסף על מנת לערוך אלגוריתם מתאים להמנעות מפגיעה כבדית בנוטלי סטטינים.

BMJ 2010

BMJ 2010, editorial

Heart 2010


לידיעה ב- NeLM

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מה בין משך שינה ובין הסיכון למחלת כליות כרונית? (Clin Kidney J)

    מה בין משך שינה ובין הסיכון למחלת כליות כרונית? (Clin Kidney J)

    מהערכת הקשר בין משך השינה ובין הסיכון למחלת כליות כרונית עולה כי הן משך שינה קצר משבע שעות והן משך שינה ארוך משמונה שעות מלווים בעליה משמעותית בסיכון למחלת הכליות, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Clinical Kidney Journal. מהנתונים בספרות הרפואית עולה כי משך שינה ואיכותה עשויים להשפיע על הסיכון למחלת כליות […]

  • הבטיחות והיעילות של Ustekinumab לאורך שנה אחת בחולים עם מחלת קרוהן (Inflamm Bowel Dis)

    הבטיחות והיעילות של Ustekinumab לאורך שנה אחת בחולים עם מחלת קרוהן (Inflamm Bowel Dis)

    במאמר שפורסם בכתב העת Inflammatory Bowel Diseases מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Ustekinumab (סטלרה) הינו טיפול יעיל, בטוח ונסבל היטב כטיפול אינדוקציה וכטיפול אחזקה בחולים עם מחלת קרוהן. במסגרת המחקר החוקרים בחנו את הבטיחות והיעילות של Ustekinumab בחולים מקוריאה עם אבחנה של מחלת קרוהן. מדגם המחקר כלל מבוגרים עם אבחנה של […]

  • ההשפעה של Rituximab על תפקוד כלייתי בחולים עם נפרופתיה ממברנוטית (Clin Kidney J)

    ההשפעה של Rituximab על תפקוד כלייתי בחולים עם נפרופתיה ממברנוטית (Clin Kidney J)

    טיפול ב- Rituximab הפחית משמעותית את קצב הידרדרות תפקוד כלייתי בחולים עם נפרופתיה ממברנוטית (Membranous Nephropathy) פעילה, כולל באלו לאחר טיפול קודם לדיכוי חיסוני או עם תפקוד כלייתי התחלתי ירוד, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Kidney Journal. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חולים עם נפרופתיה ממברנוטית ותפקוד כלייתי ירוד או מחלה […]

  • חשיבות Asprosin בחולים עם סוכרת מסוג 2 ותסמונת מטבולית (Diabetes Metab Syndr)

    חשיבות Asprosin בחולים עם סוכרת מסוג 2 ותסמונת מטבולית (Diabetes Metab Syndr)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes & Metabolic Syndrome עולה כי רמות Asprosin  בדם גבוהות יותר משמעותית בחולים עם סוכרת מסוג 2, תסמונת מטבולית, או השמנת-יתר, בהשוואה לביקורות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Asprosin הינו מועמד אפשרי לשמש כטיפול בהפרעות מטבוליות ואנדוקריניות. מטרת הסקירה השיטתית ומטה-אנליזה זו הייתה לאסוף את העדויות בספרות הרפואית אודות […]

  • הישנות דלקת לבלב מלווה בסיכון גבוה פי שלוש לדלקת לבלב כרונית (Therapeutics Advances in Gastroenterology)

    הישנות דלקת לבלב מלווה בסיכון גבוה פי שלוש לדלקת לבלב כרונית (Therapeutics Advances in Gastroenterology)

    בקרב מבוגרים עם אירועים חוזרים של דלקת לבלב חדה תועד סיכון גבוה פי שלוש להתקדמות לדלקת לבלב כרונית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Therapeutics Advances in Gastroenterology. מטרת המחקר הנוכחי הייתה להבין טוב יותר את ההתקדמות מדלקת לבלב חדה להישנות דלקת לבלב חדה ודלקת לבלב כרונית. לצורך כך, החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה