Cardio Thoracic Surgery

האם עלייה חדה בלחץ הדם בעת פעילות גופנית מגבירה את הסיכון לתמותה קרדיווסקולארית באנשים בריאים? (מתוך Circulation)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר פרוספקטיבי חדש אשר פורסם בגיליון מאי של ירחון Circulation עולה כי עלייה חדה בלחץ הדם במהלך פעילות גופנית באינטנסיביות בינונית עלולה להגביר את הסיכון לתמותה ממחלה קרדיווסקולארית במבוגרים בריאים.

החוקרים מצאו כי מבוגרים שאינם סובלים מיתר לחץ דם אשר חווים עלייה חדה בלחץ הדם במהלך פעילות גופנית נמוכה על גבי הליכון הראו סיכון מוגבר פי 1.5-2 לתמותה קרדיווסקולארית. לדבריהם, רופאים כיום נוטים להתעלם מלחץ הדם בעת פעילות גופנית, אולם עלה בידם להראות במחקרם זה כי לחץ הדם עשוי לסייע באיתור אוכלוסיה המצויה בסיכון גבוה.

מחקרים קודמים הראו כי נבדקים נורמוטנסיביים אשר חווים עלייה מופרזת בלחץ הדם במהלך מבחן מאמץ הינם בעלי סיכון מוגבר לפתח יתר לחץ דם קליני בהשוואה לאלו שמראים עלייה תקינה בערכי לחץ הדם. עם זאת, מחקרים אלו לא קבעו בצורה מוחלטת שמא לחץ הדם בעת פעילות גופנית בנבדקים בריאים עשוי לנבא את הסיכון להתקף לב, שבץ מוחי או תמותה קרדיווסקולארית, מסבירים החוקרים.

במחקר נכללו 6,578 גברים ונשים אסימפטומטיים (גיל ממוצע 46 שנים) במסגרת מחקר ה-Lipid Research Clinics Prevalence Study בין השנים 1972 ו-1976, אחריהם נמשך מעקב עד לסוף שנת 1995 או עד למותם.

החוקרים מדווחים כי 2,338 מהנבדקים הראו ערכי לחץ דם תקינים, 2,506 הראו טרום-יתר לחץ דם (ל”ד בין 120/80 ל-139/89), ו-1,734 היו היפרטנסיביים. בנוסף, נתבקשו הנבדקים לבצע מבחן מאמץ סטנדרטי על גבי הליכון בפרוטוקול Bruce בעת הכללתם במחקר. במהלך תקופת מעקב ממוצעת של 20 שנים, מתו 385 נבדקים (7.9%) בשל מחלה קרדיווסקולארית.

בקרב נבדקים ללא יתר לחץ דם (לחץ דם בסיסי ללא טיפול של פחות מ-140/90 mmHg), נקשרה מדידת לחץ דם של 180/90 במהלך שלב 2 של פרוטוקול Bruce (2.5 מטר לשעה בזווית של 12%) בסיכון מוגבר לתמותה קרדיווסקולארית, וזאת ללא תלות באם הנבדק הראה בתחילה לחץ דם תקין לגמרי או טרום יתר לחץ דם. החוקרים מוסיפים כי עבור של עלייה של 10/5 mmHg, עמד יחס הסיכון של 1.96 ביחס ללחץ הדם הסיסטולי (p<0.001) ועל 1.48 ביחס ללחץ הדם הדיאסטולי (p=0.02).

נבדקים עם ערכי לחץ דם תקינים בתחילת המעקב ולחץ דם סיסטולי גבוה בעת פעילות גופנית בשלב 2 של פרוטוקול Bruce הראו את העלייה הגבוהה ביותר בסיכון לתמותה קרדיווסקולארית בהשוואה לנבדקים עם טרום יתר לחץ דם או יתר לחץ דם (Adjusted HR, 2.39; p=0.007), וזאת ללא תלות בגורמי סיכון אחרים כגון עישון, סוכרת וכולסטרול.

בנוסף, נבדקים עם טרום יתר לחץ דם שהראו ערכי לחץ דם סיסטוליים גבוהים בשלב 2 של פרוטוקול Bruce הראו אף הם סיכון מוגבר לתמותה קרדיווסקולארית (aHR, 1.64; p=0.01). עם זאת, לחץ הדם המוגבר בעת הפעילות הגופנית לא הגביר את הסיכון לתמותה קרדיווסקולארית בנבדקים עם יתר לחץ דם.

החוקרים סבורים כי עורקים וורידים נוקשים עשויים להסביר מדוע לחץ הדם עלול לזנק במהלך פעילות גופנית בינונית בעוצמתה בנבדקים בריאים. לדבריהם, יתכן וכלי דם עבים מתקשים להסתגל לזרימת הדם המוגברת מן הלב.

החוקרים מסכמים כי עבור מטופלים נורמוטנסיביים ועבור אלו עם טרום יתר לחץ דם, ערכי לחץ דם הגבוהים מ-180/90 במהלך שלב 2 של פעילות גופנית בפרוטוקול Bruce הינם סמן לסיכון מוגבר משמעותית לתמותה קרדיווסקולארית, ולפיכך מוסיפים ערך מנבא לצד מדידת לחץ הדם במנוחה וגורמי סיכון נוספים, ועשויים להצביע על צורך בטיפול אגרסיבי יותר מכפי שמומלץ כיום בחולים אלו.

Circulation 2010;121:2109-2116

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • חשיבות Asprosin בחולים עם סוכרת מסוג 2 ותסמונת מטבולית (Diabetes Metab Syndr)

    חשיבות Asprosin בחולים עם סוכרת מסוג 2 ותסמונת מטבולית (Diabetes Metab Syndr)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes & Metabolic Syndrome עולה כי רמות Asprosin  בדם גבוהות יותר משמעותית בחולים עם סוכרת מסוג 2, תסמונת מטבולית, או השמנת-יתר, בהשוואה לביקורות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Asprosin הינו מועמד אפשרי לשמש כטיפול בהפרעות מטבוליות ואנדוקריניות. מטרת הסקירה השיטתית ומטה-אנליזה זו הייתה לאסוף את העדויות בספרות הרפואית אודות […]

  • גורמי סיכון לכישלון ניסיון השבת שמורת זרם כלילי לאחר ניתוח מעקפים (Int J Cardiol)

    גורמי סיכון לכישלון ניסיון השבת שמורת זרם כלילי לאחר ניתוח מעקפים (Int J Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי סוכרת שאינה מאוזנת היטב, נגע ארוך יותר ויחס iFR (או instantaneous wave-free ratio) נמוך יותר מלווים בסיכון מוגבר להפרעה בשמורת זרם כלילי (Coronary Flow Reserve) לאחר ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שמורת זרם כלילי הינו גורם מנבא משמעותי […]

  • ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן מלווים בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Am J Ophthalmol)

    ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן מלווים בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Am J Ophthalmol)

    במדגם גדול של חולים עם תסמונת מרפאן (Marfan Syndrome), נוכחות ביטויים עיניים של המחלה מלווה בסיכון מוגבר משמעותית למחלות לב וכלי דם, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Ophthalmology. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן ובין הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים. החוקרים השלימו מחקר עוקבה רטרוספקטיבי […]

  • רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    בלמעלה ממחצית מהחולים עם תסמינים של גסטרופרזיס תועדו רמות נמוכות של ויטמין D, אשר נקשרו עם החמרה בבחילות, הקאות, והפרעה בתפקוד נוירו-מוסקולרי של הקיבה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Digestive Diseases and Sciences. במחקר התצפיתי בחנו החוקרים 513 חולים בגילאי 18 שנים ומעלה עם תסמיני גסטרופרזיס, אשר נכללו במאגר Gastroparesis Clinical Research Consortium. […]

  • היעילות והבטיחות של החלפת מעכב DPP-4 לטובת Semaglutide פומי בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetol Int)

    היעילות והבטיחות של החלפת מעכב DPP-4 לטובת Semaglutide פומי בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetol Int)

    במאמר שפורסם בכתב העת Diabetology International מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש מיפן, מהן עולה כי תתכן תועלת להחלפת מעכב DPP-4 לטובת Semaglutide פומי בחולים עם סוכרת מסוג 2 שלא השיגו את יעדי איזון גליקמי או משקל הגוף. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מעכבי DPP-4 מהווים את משפחת התרופות הפומיות הנפוצה ביותר לשימוש לטיפול בחולי […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שלום וברוכים הבאים לפרק נוסף של “שבירת מיתוסים”. היום נדבר על נושא חשוב ביותר – השמנה בילדים ובמבוגרים. פרופסור רז דן בשאלה מדוע השמנה בילדים רק ממשיכה לעלות, נדון בסיבה שהטיפול במגפת ההשמנה נכשל ומתי שומן עודף הוא דווקא יתרון. הצטרפו אלינו לפרק חשוב, מלמד ומלא בתובנות! בואו נתחיל! בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה