Cardio Thoracic Surgery

האם סטטינים מורידים את הסיכון להפרעות קצב חדריות ומשפרים הישרדות בחולי ICD?

מצטברות עוד ועוד ראיות לכך שלסטטינים יתרונות נוספים מעבר להורדת רמות השומנים בדם. מחקרים קודמים מצאו כי סטטינים משפרים את המהלך הקליני של אי-ספיקת לב, מקטינים את שכיחות פרפור פרוזדורים, ובעלי מאפיינים אחרים נגד הפרעות קצב, בלא תלות בהורדת השומנים.

שני מחקרים חדשים שהוצגו בכנס השנתי של Heart Rhythm Society (HRS) מוסיפים עוד ראיות תומכות לטענה, ומציעים להוסיף סטטינים למשטר הטיפול בחולים עם ICD (Implantable Cardioverter Defibrillator) בחולים עם מחלת איסכמית ולא-איסכמית, מאחר שהטיפול מוריד את שכיחות הפרעות קצב מסכנות חיים ומשפר את סיכויי ההישרדות.

מחקר CLARIDI (Cholesterol Lowering and Arrhythmia Recurrences after Internal Defibrillator Implantation), מצא כי מינון גבוה של Atorvastatin מוריד את הסיכון להישנות הפרעות קצב חדריות בחולי ICD עם CAD (Coronary Artery Disease), ולכן הביא לירידה בשכיחות ICD Shocks.

באותו כנס, הציגו חוקרים את תוצאות תת-מחקר DEFUNITE (Defibrillators in Nonischemic Cardiomyopathy Treatment Evaluation). ניתוח הנתונים, שבחן את השפעות סטטינים על סיכויי ההישרדות והפרעות קצב בחולים עם Non-Ischemic Cardiomyopathy, מצא כי סטטינים הורידו משמעותית את הסיכון לתמותה ומוות פתאומי, בלא תלות אם חולקו לטיפול ICD או טיפול תרופתי.

החוקרים משני המחקרים מציינים כי מנגנון הפעולה של התרופה להסבר הממצאים עדיין אינו ידוע, אך מעלים שתי אפשרויות. האחת היא שלסטטינים יש השפעה אנטי-אינפלמטורית או אנטי-אוקסידנטית על רקמת הלב. לפי השניה, לסטטינים השפעה אנטי-אריתמית ישירה.

חוקרים משני המחקרים קוראים לבצע מחקרים נוספים כדי להעריך את הטיפול הרוטיני בסטטינים בקבוצות חולים אלו.

מחקר CLARIDI סטטינים מורידים את שכיחות ICD Shocks בחולי CAD

לדברי החוקרים, למרות שקיימות עדויות התומכות בהשערה לפיה סטטינים מורידים את הסיכון להישנות הפרעות קצב חדריות בחולי CAD עם ICD, העדויות הללו מבוססות על מחקרים תצפיתיים קטנים או ניתוח רטרוספקטיבי. מחקר CLARIDI הוא המחקר הפרוספקטיבי הראשון שבחן את הנושא.

במחקר השתתפו 106 חולים שחולקו באקראי לטיפול Atorvastatin במינון 80 מ”ג ליום (n=53), או ביקורת (n=53). כל המשתתפים סבלו מ-CAD עם סיפור של הפרעת קצב חדרית מסכנת חיים שדרשה השתלת ICD (מניעה שניונית).

מרבית המטופלים עברו השתלת ICD בחודש שלפני הסקירה למחקר. עם זאת, חולים שעברו השתלת ICD מוקדם יותר התאימו למחקר בתנאי שעברו ATP (Antitachycardia Pacing) או ICD Shock בעקבות Ventricular Tachycardia או Ventricular Fibrillation בחצי השנה האחרונה. המשתתפים לא יכלו לקבל טיפול בסטטינים לפני המחקר, ונדרשה רמת כולסטרול נמוכה מ-250 מ”ג לד”ל. רמת כולסטרול הממוצעת עמדה על 200 מ”ג לד”ל, רמת LDL עמדה על 130 מ”ג לד”ל.

מרבית המשתתפים (94%) היו גברים, 45% עם Congestive Heart Failure ו-85% עם היסטוריה של MI. הגיל הממוצע עמד על 67 שנים, ו-LVEF הממוצע היה 39%.

המדד העיקרי של מחקר CLARIDI היה הישנות ראשונה של הפרעת קצב שדרשה טיפול ICD (ATP ו/או שוק). מדדים משניים כללו מכלול אירועים קרדיווסקולרים מג’וריים (כולל תמותה, MI, רה-וסקולריזציה, ושבץ), החוקרים עקבו אחר המשתתפים במשך שנה אחת.

מהתוצאות עולה כי במטופלי Atorvastatin היה סיכון קטן בחצי להתערבות ICD בהשוואה למטופלי פלסבו. לאחר שנת מעקב אחת, שיעור התערבויות ICD בקרב מטופלי Atorvastatin עמד על 21%, לעומת 38% בקרב מטופלי פלסבו. לכן, מדובר בירידה של 53% בסיכון (HR=0.47, 95% CI = 0.22-0.98, P=0.04).

בנוסף, החוקרים מצאו כי בהשוואה לקבוצת הביקורת, טיפול ב- Atorvastatin היה קשור בירידה של 59% במספר הימים שהחולים נזקקו להתערבות ICD וירידה של 58% במספר הימים של כלל התערבויות ICD.

עם זאת, לא נמצא הבדל משמעותי בין Atorvastatin ובין פלסבו במדד המשולב של תמותה עם אירוע קרדיווסקולרי מג’ורי (9% לעומת 6%, בהתאמה, P=0.72), או בשכיחות Electrical Storm.

כצפוי, רמות כולסטרול ירדו משמעותית בקרב מטופלי סטטינים, מ-200 מ”ג לד”ל ל-130 מ”ג לד”ל, ונותרו ללא שינוי בקרב מטופלי פלסבו. רמות LDL ירדו במחצית במטופלי סטטינים, מ-130 מ”ג לד”ל ל-65 מ”ג לד”ל. עם זאת, רמות HDL לא השתנו באופן משמעותי. רמות טריגליצרידים ירדו בקרב מטופלי סטטינים מ-120 ל-90 מ”ג לד”ל. כמו כן, לא נמצא הבדל בשיעור תופעות הלוואי בעקבות הטיפול, שנבעו בעיקר מסיבוכים במערכת העיכול. אנזימי הכבד בקרב מטופלי Atorvastatin היו גבוהים יותר בהשוואה למטופלי פלסבו.

החוקרים מסכמים כי טיפול אינטנסיבי להורדת שומנים באמצעות Atorvastatin במינון 80 מ”ג לד”ל, הוא טיפול יעיל ובטוח להקטנת הישנות הפרעות קצב חדריות בחולי CAD ומושתלי ICD.

Table 1. CLARIDI: Clinical Outcomes





























Outcome


Atorvastatin


Placebo


P


Primary endpoint (%)*


21


38


.04


Secondary composite endpoint (%)†


9


6


.72


Treatment-related adverse events (%)


11


4


.27


Gastrointestinal complaints (%)


9


4



*Primary endpoint = first recurrence of a ventricular arrhythmia requiring appropriate ICD intervention (antitachycardia pacing and/or shock)†Secondary composite endpoint = death/myocardial infarction/revascularization/stroke

Table 2. CLARIDI: Number of Days With ≤ 1 ICD Intervention











































Atorvastatin


Placebo


Appropriate ICD interventions


   N


38


95


   Rate per 1000 days


2.06


3.00


   Rate per year


0.75


1.82


   HR (95% CI)


0.41 (0.28-0.60)


All ICD interventions


   N


42


101


   Rate per 1000 days


2.22


5.31


   Rate per year


0.81


1.94


   HR (95% CI)


0.42 (0.29-0.60)


Observation days; atorvastatin = 18,910; placebo = 19,011
CI = confidence interval; HR = hazard ratio; ICD = implantable cardioverter defibrillator

בעקבות הצגת המחקר, החוקרים נשאלו אם הם מאמינים שמניעת טיפול סטטינים בחולים עם רמות כולסטרול של 250 מ”ג לד”ל, היא מעשה אתי. החוקרים הסבירו כי בזמן שנערך המחקר, סטטינים שימשו לטיפול בבלגיה רק ברמות מעל 250 מ”ג לד”ג, הדבר השתנה בשנת 2004, לאחר שהמחקר הושלם.

לדברי החוקרים, למרות שיש מקום לבצע מחקרים נוספים בכדי להוכיח עוד יותר את התוצאות, יהיה קשה לבצע מחקר גדול כעת בשל שיקולים אתיים, לאור הנתונים הרבים אודות יעילות הטיפול בסטטינים בחולי CAD בסיכון גבוה.

DEFINITE סטטינים מורידים תמותה

השפעות סטטינים בחולי ICD נבדקו גם בתת-מחקר DEFINITE.

בעוד שמחקר CLARIDI העריך את מטופלי ICD עם CAD והיסטוריה של הפרעות קצב חדריות, תת-מחקר DEFINITE העריך את טיפול ICD כמניעה ראשונית של הפרעות קצב חדריות בחולים עם Non-Ischemic Cardiomyopathy בסיכון להפרעות קצב חדריות. התוצאות הוצגו בכנס HRS בכדי לקבוע אם טיפול בסטטינים משפר הישרדות ואת סיכויי ההישנות של הפרעות קצב מסכנות חיים בחולים אלו.

במחקר DEFINITE השתתפו 458 חולים עם Non-Ischemic Dilated Cardiomyopathy, רמות EF של 35% ומטה, אי-ספיקת לב סימפטומטית בדרגה II/III, ומרקר להפרעות קצב. החולים חולקו לטיפול תרופתי או טיפול תרופתי בשילוב עם השתלת ICD. החוקרים עקבו אחר  המשתתפים במשך שנתיים.

בסיום תקופת המעקב, החוקרים מצאו כי טיפול ICD הביא לירידה ב-80% בסיכון למוות פתאומי, בהשוואה לקבוצת הביקורת (P=0.006). בנוסף, במטופלי ICD נרשמה ירידה של 35% בסיכון לתמותה מכלל הסיבות, הבדל שהיה על גבול המשמעות הסטטיסטית (P=0.08).

במחקר השוו בין תוצאות חולים שטופלו בסטטינים במהלך המחקר (n=110) לעומת אלו שלא טופלו בסטטינים (n=348).

לדברי מציגי המחקר, מהתוצאות עלה כי סטטינים משפרים את סיכויי ההישרדות בחולי Non-Ischemic Cardiomyopathy. בהשוואה לאלו שלא טופלו בסטטינים, נרשמה ירידה משמעותית בשיעורי התמותה או דום לב בעקבות טיפול בסטטינים (P<0.001), עם ירידה של 78% בשיעורי התמותה. גם שיעור תמותה פתאומית בעקבות הפרעות קצב ירד משמעותית תחת טיפול בסטטינים (P=0.043). עם זאת, סטטינים לא השפיעו על מספר ICD Shocks או על הזמן עד ל-ICD Shock הראשון בחולי ICD.

Table 3. DEFINITE Substudy: Endpoints by Statin Treatment




















No Statins
(n = 348)


Statins
(n = 110)


P


Total mortality/RCA


64 (18.4%)


5 (4.5%)


< .001


Arrhythmic sudden death


18 (5.2%)


1 (0.9%)


.043


RCA = resuscitated cardiac arrest

החוקרים הודו שלמחקר היו מספר מגבלות, וביניהם העובדה שמדובר היה במחקר קטן, משך טיפול לא-ידוע, התייחסות גורפת לכלל הסטטינים, ונתונים לא-אחידים אודות רמות כולסטרול. עם זאת, החוקרים טוענים כי לטיפול בסטטינים היתה השפעה משמעותית על שיעורי התמותה הכוללת ושיעור מוות פתאומי בחולי Non-Ishcemic Cardiomyopathy.

הממצאים הללו מוסיפים להשערה לפיה יתרונות סטטינים אינם מסתכמים בהורדת רמות השומנים בלבד. למרות שהמנגנון אינו ברור לחלוטין, החוקרים מציעים כי ייתכן שההשפעות נובעות מפעילות אנטי-אינפלמטורית או אנטי-אוקסידנטית של סטטינים. הם קוראים למחקר פרוספקטיבי שיבחן את ההשפעות האנטי-אריתמיות של סטטינים בחולים עם רמות כולסטרול תקינות.

Heart Rhythm 2006: The 27th Annual Scientific Sessions of the Heart Rhythm Society

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    במבוגרים עם השמנת-יתר המצליחים לרדת במשקל גופם נרשמה ירידה בסיכון להתפתחות ממאירויות על-רקע השמנה, כך עולה מנתונים שפורסמו במהלך כנס ה-American Diabetes Association. החוקרים השלימו מחקר תצפיתי, רטרוספקטיבי, שכלל נתונים אודות 105,472 מבוגרים עם השמנה ובחנו את הרשומות הרפואיות הממוחשבות ממרפאת קליבלנד בין 2000 עד 2022. נתוני מדד מסת גוף נאספו אודות כל משתתף והחוקרים […]

  • טיפול ב-Fenofibrate עשוי להאט התקדמות מחלה עינית סוכרתית (NEJM Evid)

    טיפול ב-Fenofibrate עשוי להאט התקדמות מחלה עינית סוכרתית (NEJM Evid)

    טיפול ב- Fenofibrate מלווה בירידה משמעותית בסיכון להתקדמות מקולופתיה ורטינופתיה סוכרתית, כך עולה מתוצאות מחקר LENS (או Lowering Events in Non-proliferative Retinopathy in Scotland) שהוצגו במהלך כנס ה-American Diabetes Association ופורסמו במקביל ב-NEJM Evidence. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי רטינופתיה סוכרתית הינה האחד מחמשת הגורמים המובילים לאובדן ראיה ברחבי העולם והגורם השני במבוגרים בגיל העבודה […]

  • שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני (J Clin Endocrinol Metab)

    שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני (J Clin Endocrinol Metab)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם אבחנה של היפראלדוסטרוניזם ראשוני, כאשר זוהה קשר הדוק בין הפרעת הנשימה בשינה ובין היפרפילטרציה כלייתית. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את השכיחות של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני ולהעריך את […]

  • ניתוח רובוטי להחלפה מלאה של מפרק הירך מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים סביב הניתוח (J Arthroplasty)

    ניתוח רובוטי להחלפה מלאה של מפרק הירך מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים סביב הניתוח (J Arthroplasty)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Arthroplasty דווח על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ניתוח רובוטי להחלפה מלאה של מפרק הירך מלווה בעלויות טיפול גבוהות יותר וסיכון מוגבר לסיבוכים ניתוחיים, כולל שבר סביב מפרק תותב ועירויים, בהשוואה לניתוח קונבנציונאלי להחלפת מפרק הירך. החוקרים השלימו מחקר עוקבה רטרוספקטיבי שכלל נתונים אודות כ-1.2 מיליון חולים (גיל […]

  • גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי שיעורי התמותה משנית לאנדוקרדיטיס זיהומי במבוגרים עם מחלת לב מולדת הם נמוכים, אך טיפול שמרני במקרים אלו מלווה בסיכון הגבוה ביותר לתמותה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב מולדת זרימת דם טורבולנטית חריגה מלווה בסיכון הגבוה ביותר לאנדוקרדיטיס זיהומי. למרות התקדמות באבחנה וטיפול, […]

  • היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    בנשים עם היסטוריה של הפלות חוזרות תועד סיכון מוגבר להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Epidemiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על הקשר בין היסטוריה פוריות ורביה, כולל גיל הופעת מחזור ווסת ראשון, ולדנות וגיל בעת הופעת מנופאוזה, ובין הסיכון להתפתחות דמנציה. עם זאת, אין […]

  • משלב פעילות גופנית עם Liraglutide עשוי לסייע בשימור איכות העצם במהלך ירידה במשקל (JAMA Netw Open)

    משלב פעילות גופנית עם Liraglutide עשוי לסייע בשימור איכות העצם במהלך ירידה במשקל (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי משלב פעילות גופנית עם טיפול ב-Liraglutide מהווה גישה יעילה להפחתת משקל המשמרת את צפיפות העצם באתרים בעלי חשיבות קלינית. החוקרים מדנמרק השלימו ניתוח משני של תוצאות מחקר אקראי קודם שכלל 195 חולים (גיל ממוצע של 42.82 שנים) עם השמנת-יתר וללא סוכר, אשר קיבלו טיפול להפחתת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה