Cardio Thoracic Surgery

קפה נטול-קפאין עשוי להעלות את רמות ApoB (מתוך כנס שנתי של AHA)

שתיית מספר כוסות קפה נטול-קפאין ביום מביאה לעליה ברמות Apolipoprotein B (ApoB), מרקר מעבדתי לסינדרום מטבולי. לדברי חוקרים שהציגו את תוצאות המחקר שלהם בכנס של American Heart Association, עליה ברמות ApoB ו-Nonestrified Fatty Acid (NEFA) נרשמו רק בקרב נבדקים שצרכו קפה נטול-קפאין ולא קפה המכיל קפאין.

החוקרים לא מאמינים שקפה מהווה בעיה בריאותית, אך ברור שיש הבדל בין קפה המכיל קפאין וקפה נטול-קפאין. החוקרים טוענים שאדם שחושש בשל רמות הכולסטרול בדמו צריך לחשוד בקפה נטול-קפאין כגורם התומך ברמות אלו.

החוקרים ערכו את המחקר במטרה לבדוק את השפעות קפה נטול-קפאין וקפה המכיל קפאין על רמות אינסולין וגלוקוז בצום. במסגרת המחקר השתתפו 187 נבדקים שחולקו באקראי לקבוצה שלא שתתה קפה (59 נבדקים), קפה המכיל קפאין (66 נבדקים) וקפה נטול-קפאין (62 נבדקים), בכמות של 3-6 כוסות ביום, למשך 3 חודשים. המאפיינים בתחילת המחקר היו דומים בשלוש הקבוצות.

המשתתפים קיבלו הוראות כיצד לחלוט את הקפה ולאחר מכן קיבלו שקיות לא-מסומנות של קפה מחברה מוכרת, מים וכוסות, כמו גם מכונות קפה ופילטרים. ההיענות נמדדה לפי משקל השקיות שהוחזרו. החוקרים איפשרו שתיית קפה שחור בלבד, ללא תוספת קרם או סוכר. החוקרים ניתחו את צריכת המזון היומית כדי לוודא ששינוי כלשהו ברמות בדם לא נובע משינוי תזונה.

החוקרים מדדו את לחץ הדם הסיסטולי והדיאסטולי, BMI, קצב הלב, ורמת כולסטרול כללי, LDL ו-HDL, כמו גם מרקרים מעבדתיים לתסמונת מטבולית, כולל גלוקוז, NEFA, ApoB ורמות HDL-2.

בסיום המחקר, שלוש הקבוצות הראו שינוי דומה ברמות כולסטרול כללי, טריגליצרידים, HDL, לחץ דם, קצב לב ו-BMI. בנוסף, לא נמצא הבדל משמעותי ברמות אינסולין, גלוקוז או HDL-2 בצום בין הקבוצה שצרכה קפה נטול-קפאין ובין אלו ששתה קפה עם קפאין.

אבל, קפה נטול-קפאין הביא לעליה משמעותית ברמות ApoB של 8% (P<0.001), בהשוואה למצב בתחילת המחקר. רמות ApoB לא השתנו באופן משמעותי בשתי הקבוצות.

קפה נטול-קפאין הביא גם לעליה של 18% ברמות NEFA בדם, שיעור שכמעט היה בעל משמעות סטטיסטית, בהשוואה להעדר כל שינוי משמעותי ברמות NEFA בשתי הקבוצות האחרות. קיים הבדל בין קפה נטול-קפאין וקפה המכיל קפאין, ולא מדובר בקפאין.

מאוד סביר שההבדל נובע מזני גרגירי הקפה המשמשים להכנת קפה נטול-קפאין וקפה עם קפאין. קפה נטול-קפאין מוכן מגרגירים גסים יותר הקרויים Coffee Robusta ואילו מקור קפה המכיל קפאין ב-Arabic Bean שהם יותר רכים.

כאשר מכינים קפה נטול-קפאין, הגרגירים עוברים תהליך של מיצוי פיגמנטים צמחיים ומרכיבים אחרים המקנים לקפה את הטעם, כך שמשתמשים בגרגירים קשים יותר.אולם, החוקרים מציינים כי הגרגירים הקשים עשויים להביא לעליה ברמות NEFA , שיביאו לעליה בייצור ApoB.

בעוד שלא נמצא הבדל משמעותי ברמות HDL-2 בין שלוש הקבוצות, ניתוח נוסף הראה כי בנבדקים הסובלים מעודף משקל עם BMI גבוה מ-25 ק”ג למטר בריבוע, שתיית קפה נטול-קפאין הביאה לעליה של 50% ברמות HDL-2. אולם, נבדקים שלא סבלו מעודף משקל הראו ירידה של 30% ברמות HDL-2.

התגובה נובעת ככל הנראה מהעובדה שרמות HDL-2 בנבדקים בעודף משקל היו נמוכות מלכתחילה, ולכן הגיבו טוב יותר.

קפה נטול-קפאין מעלה את חומצות השומן ומביא לעליה ברמת ApoB.

החוקרים מציינים כי מהממצאים נרשמה עליה של 5-6 מ”ג לד”ל ברמות LDL, שאינה בעלת משמעות סטטיסטית, אך יכולה להיות בעלת חשיבות קלינית כאשר מנסים להורד את רמת LDL של המטופל.

הממצאים עשויים להיות רלוונטים לרופאים שמעודדים גישה המתייחסת למכלול אורח החיים של המטופל, אם מטופל מנסה לאזן את רמות הכולסטרול, תשומת לב לממצאים אלו עשויה להיות חשובה. ניתן לומר באופן חד-משמעי כי קפה המכיל קפאין אינו גורם לעליה בכולסטרול.

ד”ר אקל, נשיא AHA, טען כי למרות שהמחקר תוכנן היטב הוא אינו מייעץ לציבור לשנות את הרגלי צריכת הקפה בשלב זה. קפה לא הוכח כמזיק למברית האנשים תחת מרבית הנסיבות.

בעוד שיש נבדקים המגיבים לקפאין, מרבית הנתונים בספרות הרפואית מראים כי קפה חסר תופעות לוואי על הבריאות של מרבית האנשים.

למרות שהממצאים אודות NEFA ו-ApoB מעוררים דאגה, יש להעריך את ההשפעות המטבוליות המתונות במחקר נוסף בטרם ניתן להתייחס לממצאים אלו ברצינות.

AHA 2005 Scientific Sessions: Abstract 3852. Presented Nov. 16, 2005.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי שיעורי התמותה משנית לאנדוקרדיטיס זיהומי במבוגרים עם מחלת לב מולדת הם נמוכים, אך טיפול שמרני במקרים אלו מלווה בסיכון הגבוה ביותר לתמותה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב מולדת זרימת דם טורבולנטית חריגה מלווה בסיכון הגבוה ביותר לאנדוקרדיטיס זיהומי. למרות התקדמות באבחנה וטיפול, […]

  • האם עודף-משקל מעלה את הסיכון לתמותה בחולים במצב קשה עם COVID-19? (מתוך Obesity)

    האם עודף-משקל מעלה את הסיכון לתמותה בחולים במצב קשה עם COVID-19? (מתוך Obesity)

    במאמר שפורסם בכתב העת Obesity מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי השמנה אינה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים במצב קריטי עם אבחנה של COVID-19. יתרה מזאת, בחולים עם מדד מסת גוף נמוך מ-25 ק”ג/מ2 תועדו שיעורי תמותה גבוהים יותר בהשוואה לאלו עם מדדי מסת גוף גבוהים יותר. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון […]

  • משלב פעילות גופנית עם Liraglutide עשוי לסייע בשימור איכות העצם במהלך ירידה במשקל (JAMA Netw Open)

    משלב פעילות גופנית עם Liraglutide עשוי לסייע בשימור איכות העצם במהלך ירידה במשקל (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי משלב פעילות גופנית עם טיפול ב-Liraglutide מהווה גישה יעילה להפחתת משקל המשמרת את צפיפות העצם באתרים בעלי חשיבות קלינית. החוקרים מדנמרק השלימו ניתוח משני של תוצאות מחקר אקראי קודם שכלל 195 חולים (גיל ממוצע של 42.82 שנים) עם השמנת-יתר וללא סוכר, אשר קיבלו טיפול להפחתת […]

  • מחלת כליות כרונית בשלב מתקדם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים מבוגרים (Kidney Med)

    מחלת כליות כרונית בשלב מתקדם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים מבוגרים (Kidney Med)

    במאמר שפורסם בכתב העת Kidney Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים מבוגרים שלקחו חלק במחקר SPRINT, קצב פינוי גלומרולארי נמוך ללא אלבומינוריה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה, אך ללא סיכון מוגבר לאירועים קרדיווסקולאריים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קיימת מחלוקת באשר לסיווג KDIGO (או Kidney Disease: Improving Global Outcomes) של מחלת […]

  • פעילות גופנית בשעות הערב טובה יותר להפחתת רמות סוכר בדם (Obesity)

    פעילות גופנית בשעות הערב טובה יותר להפחתת רמות סוכר בדם (Obesity)

    פעילות גופנית המבוצעת בעיקרה בשעות הערב מלווה ברמות סוכר נמוכות יותר במבוגרים בעלי אורח חיים יושבני עם עודף-משקל או השמנת-יתר, בפרט באלו עם הפרעה במשק הסוכר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obesity. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אימונים גופניים בשעות אחר הצהריים והערב משפרים א משק הסוכר במבוגרים עם עודף-משקל או השמנת-יתר, אך […]

  • ההשפעה של חשיפה תוך-רחמית לחסמי ביתא על התוצאות סביב הלידה בנשים עם מחלת לב (Int J Cardiol)

    ההשפעה של חשיפה תוך-רחמית לחסמי ביתא על התוצאות סביב הלידה בנשים עם מחלת לב (Int J Cardiol)

    בנשים עם היסטוריה של מחלת לב תועד קשר בין חשיפה אימהית לחסמי ביתא ובין הסיכון לסיבוכים סביב הלידה, כאשר Labetalol לווה בסיכון הנמוך ביותר ללידת תינוק קטן לגיל ההיריון, בעוד שהממצאים תומכים בהמלצה להימנע משימוש ב-Atenolol. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חסמי ביתא משמשות לעיתים קרובות בזמן הריון, בעיקר בנשים עם מחלת לב. תרופות אלו […]

  • תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    טיפול משולש הכולל מטפורמין, Dapagliflozin ו-Saxagliptin מהווה גישת טיפול יעילה ובטוחה לחולים עם סוכרת מסוג 2 שלא קיבלו טיפול תרופתי קודם, בהשוואה להגברת עצימות הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ההנחיות הנוכחיות ממליצות על טיפול משולב מוקדם להפחתת הסיכון לסיבוכי סוכרת ומניעת אינרציה קלינית בחולים עם סוכרת מסוג 2. […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה