Cardiac Rhythm Management

השפעת סוגי קפה על היארעות מחלות קרדיווסקולריות, הפרעות קצב ותמותה: תוצאים ממחקר ארוך טווח (Eur J Prev Cardiol)

מחקר חדש מצביע על כך שצריכת קפה של 2-3 כוסות קפה טחון, נמס או נטול קפאין קשורה להפחתה משמעותית במחלות קרדיווסקולריות ותמותה. צריכת קפה טחון וקפה נמס, אך לא קפה נטול קפאין, קשורה להפחתת היארעות הפרעות קצב.

ברקע למחקר שהתפרסם ב- European Journal of Preventive Cardiology מסבירים החוקרים כי מחקרים אפידמיולוגיים מראים שצריכת קפה שגרתית הראתה השפעה חיובית על היארעות של הפרעות קצב, מחלות קרדיווסקולריות (CVD) ותמותה. יחד עם זאת, ההשפעה של סוגי קפה שונים על תוצאים קרדיווסקולריים ותמותה ברובה אינה ידועה.

מטרת המחקר היתה להעריך את הקשר בין סוגי קפה לבין היארעות התוצאים שהוזכרו לעיל, בעזרת ה- UK Biobank.

במחקר סוגי הקפה הוגדרו כנטול קפאין, קפה טחון וקפה נמס (אינסטנט). צריכת הקפה חולקה לפי כוסות ליום – פחות מ-1, 1, 2-3, 4-5 ומעל 5, בהשוואה לאנשים שאינם שותים קפה כלל. הנתונים נאספו משאלונים שמילאו משתתפי המחקר.

מחלות קרדיווסקולריות כללו מחלת עורקים קורונרית, אי ספיקת לב ושבץ איסכמי. בוצע ניתוח סטטיסטי בשיטת cox regression modelling עם הערכה של יחס סיכון (Hazard Ratio HR) של היארעות הפרעות קצב, CVD ותמותה. התוצאים התקבלו דרך נתוני אבחנות לפי ICD ודוחות תמותה.

במחקר בוצע מעקב על 449,563 משתתפים (חציון גיל 58, 55.3% נשים) במשך 12.5±0.7 שנים.

תוצאות המחקר הראו שצריכת 1-5 כוסות ליום של קפה טחון  או קפה נמס נמצאה קשורה לירידה משמעותית סטטיסטיטת בהפרעות קצב, אך צריכת קפה נטול קפאין לא הראתה ירידה זו. הסיכון הנמוך ביותר היה עם 4-5 כוסות קפה טחון ליום (יחס סיכון HR 0.83, רווח בר סמך 95% של 0.76-0.91, P<0.0001), ו-2-3 כוסות קפה נמס ליום (יחס סיכון HR 0.88, רווח בר סמך 95% של 0.85-0.92, P<0.0001).

כל סוגי הקפה נמצאו קשורים לירידה בהיארעות CVD (הסיכון הנמוך ביותר בצריכת 2-3 כוסות קפה ליום,  של קפה נטול קפאין P=0.0093, קפה טחון P<0.0001, קפה נמס P<0.0001) לעומת אנשים שלא שותים קפה כלל.

נצפתה הפחתה משמעותית בתמותה מכל סיבה עם צריכת כל סוגי הקפה, עם הסיכון הכי נמוך בשתיית 2-3 כוסות קפה ליום – קפה נטול קפאין (יחס סיכון HR 0.86, רווח בר סמך 95% של 0.81-0.91, P<0.0001) קפה טחון (יחס סיכון HR 0.73, רווח בר סמך 95% של 0.69-0.78, P<0.0001) וקפה נמס (יחס סיכון HR 0.89, רווח בר סמך 95% של 0.86-0.93, P<0.0001).

מסקנות המחקר הן שצריכת קפה נטול קפאין, קפה טחון וקפה נמס, במיוחד בכמות של 2-3 כוסות ליום,  קשורה לירידה משמעותית סטטיסטית בהיארעות CVD  ותמותה. צריכת קפה טחון וקפה נמס אך לא קפה נטול קפאין נמצאה קשורה לירידה בהיארעות הפרעות קצב.

מספר מנגנונים אפשריים להשפעה החיובית של צריכת קפה הוצעו. ההשפעה של קפאין על הפרעות קצב יכולה להיות מוסברת דרך עיכוב הרצפטורים של אדנוזין. למרכיבי הקפה יש גם השפעה דרך הפחתת סטרס חמצוני, שיפור בתפקוד האנדותל והשפעות מטבוליות חיובית כגון הפחתת ליפוגנזה והגברת רגישות לאינסולין.

כותבי המאמר מסכמים שאין למנוע ממטופלים צריכת קפה קלה-בינונית אלא להתייחס אליה כחלק מאורח חיים בריא.

September 27 2022, Eur J Prev Cardiol

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    טיפול משולש הכולל מטפורמין, Dapagliflozin ו-Saxagliptin מהווה גישת טיפול יעילה ובטוחה לחולים עם סוכרת מסוג 2 שלא קיבלו טיפול תרופתי קודם, בהשוואה להגברת עצימות הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ההנחיות הנוכחיות ממליצות על טיפול משולב מוקדם להפחתת הסיכון לסיבוכי סוכרת ומניעת אינרציה קלינית בחולים עם סוכרת מסוג 2. […]

  • מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

    מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

    צריכת אלכוהול בהיקף של מעל 12 גרם ביום מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות יתר לחץ דם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Hypertension. הממצאים מצביעים על קשר ליניארי בין היקף צריכת אלכוהול ובין הסיכון לית לחץ דם, כאשר חוזק הקשר היה שונה בין גברים ונשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת אלכוהול נקשרה עם […]

  • בדידות כרונית מלווה בסיכון מוגבר לאירועים מוחיים (eClinicalMedicine)

    בדידות כרונית מלווה בסיכון מוגבר לאירועים מוחיים (eClinicalMedicine)

    במבוגרים מעל גיל 50 שנים המדווחים על בדידות רבה תועדה עליה של 56% בסיכון לאירועים מוחיים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת eClinicalMedicine. החוקרים התבססו על נתונים ממחקר Health and Retirement Study לשנים 2006-2018 לבחינת הקשר בין בדידות והיארעות אירוע מוחי לאורך הזמן. בין השנים 2006 ו-2008 השיבו 12,161 מבוגרים מעל גיל 50 שנים […]

  • מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר לעצירות (Clinical Gastroenterological and Hepatology)

    מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר לעצירות (Clinical Gastroenterological and Hepatology)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד ומזון מלווה בסיכון מוגבר להופעת עצירות ואילו צריכת מזון מעובד מינימאלית מלווה בסיכון נמוך יותר לעצירות, כאשר ההשפעה של עיבוד המזון אינה תלויה באיכות הרכב התזונה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכה מוגזמת של מזון אולטרה-מעובד נקשה עם הפרעה בתנועתיות המעי. […]

  • דיאטה ים-תיכונית עם שמן זית עשויה להפחית את הסיכון להישנות הפרעות קצב לב (מתוך כנס ה-Heart Rhythm)

    דיאטה ים-תיכונית עם שמן זית עשויה להפחית את הסיכון להישנות הפרעות קצב לב (מתוך כנס ה-Heart Rhythm)

    בחולים עם פרפור פרוזדורים לאחר אבלציה, הקפדה על דיאטה ים-תיכונית מועשרת בשמן זית כתית מעולה מלווה בסיכון מופחת להישנות הפרעות קצב לב, בהשוואה לאלו ללא הגבלה תזונתית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס Heart Rhythm. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דיאטה ים תיכונית מועשרת בשמן זית כתית מעולה הוכחה כבעלת השפעה לחיובית על מגוון […]

  • תחליפי סוכר מלווים בסיכון מוגבר להתקפי לב ואירועים מוחיים (Eur Heart J)

    תחליפי סוכר מלווים בסיכון מוגבר להתקפי לב ואירועים מוחיים (Eur Heart J)

    רמות גבוהות של קסיליטול (Xylitol), ממתיק דל-קלוריות המשמש במאכלים רבים דלי-סוכר וכן במסטיקים ומשחות שיניים, מלוות בסיכון מוגבר להתקפי לב, אירועים מוחיים ותמותה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת European Heart Journal. צוות המחקר כלל במחקר למעלה מ-3,000 משתתפים מארצות הברית ואירופה, אשר היו במעקב לאורך למעלה משלוש שנים. מהנתונים עולה כי באלו […]

  • צריכת פירות וירקות עשויה להפחית את הסיכון להתלקחות מחלת קרוהן (Clin Nutr ESPEN)

    צריכת פירות וירקות עשויה להפחית את הסיכון להתלקחות מחלת קרוהן (Clin Nutr ESPEN)

    בקרב חולים עם מחלת מעי דלקתית המקפידים על צריכה סדירה של פירות וירקות תועדה שכיחות נמוכה יותר של התלקחות מחלת קרוהן, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Nutrition ESPEN. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הציעו כי מוצרי מזון מסוימים עלולים לעורר או להחמיר תסמיני מחלת מעי דלקתית, אך אין עדויות רבות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה