Cardiac Rhythm Management

תוצאות מבטיחות לטיפול ב-Imatinib כנגד יתר לחץ דם ריאתי עמיד לטיפול (Am J Resp Crit Care Med)

ממחקר אירופאי עולה כי לטיפול ב- Imatinib (גליבק) תוצאות מבטיחות כאשר ניתן כתוספת טיפול כנגד יתר לחץ דם ריאתי עמיד לטיפול סטנדרטי.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הטיפול המקובל ביתר לחץ דם ריאתי הוא במרחיבי כלי דם, למרות שהאופי של יתר לחץ דם ריאתי פרוגרסיבי מבוסס על פרוליפרציה לא-מבוקרת של כלי דם.  מחקרים קודמים מצאו מעורבות של PDGF (Platelet-Derived Growth Factor) והקולטן לו (PDGFR) בהתפתחות יתר לחץ דם ריאתי ו-Imatinib מכוון כנגד PDGFR.

תרופות כנגד פרוליפרציה דוגמת Imatinib, מציעות לראשונה אפשרות לטיפול בגורם למחלת כלי הדם הריאתיים.

החוקרים מתארים במאמרם מחקר בשלב 2 שכלל 59 חולים עם יתר לחץ דם ריאתי עמיד לטיפול. המשתתפים חולקו באקראי לטיפול פומי ב- Imatinib, פעם ביום (200 מ”ג והעלאת המינון ל-400 מ”ג, במידה ונסבל) או פלסבו, למשך שישה חודשים.

42 חולים (71.2%) השלימו את המחקר. ממוצע מרחק ההליכה בשש דקות אחד מיעדי הסיום העיקריים על ב-22 מטרים בקבוצת המטופלים ב- Imatinib, וירד במטר אחד בקבוצת הפלסבו, אך ההבדל לא היה מובהק סטטיסטית.

בטיחות הייתה יעד סיום עיקרי נוסף. 11 חולים שטופלו ב- Imatinib ו-7 מטופלי פלסבו פיתחו תופעות לוואי חמורות, עם שלושה מקרי תמותה בכל קבוצה. כמחצית מהחולים שנטלו Imatinib סבלו מבחילות, כאבי ראש, או בצקת היקפית, אך אירועים אלו לא הובילו להפסקת הטיפול.

מבין יעדי הסיום המשניים, תנגודת כלי דם ריאתיים ירדה משמעותית ותפוקת הלב עלתה משמעותית בקבוצת המטופלים ב- Imatinib, בהשוואה לפלסבו.

החוקרים זיהו עליה קטנה אך משמעותית בריוויון החמצן בדם עורקי ובדם ורידי מעורב עם Imatinib, אך לא זוהו שינויים משמעותיים ברמה התפקודית, קצב לב, או לחץ הדם במהלך הזמן.

מניתוח פוסט-הוק עולה שיפור במרחק ההליכה לשש דקות, שהיה משמעותי בחולים עם תנגודת ריאתית בסיסית של מעל 1000 dynes/sec-cm-5, אך ללא שיפור משמעותי בחולים עם תנגודת בסיסית נמוכה.

החוקרים מציינים כי בעשורים האחרונים חלה התקדמות רבה בשיפור איכות החיים והפרוגנוזה של חולים עם יתר לחץ דם ריאתי, עם זאת, עדיין אין מרפא למחלה והחיפוש אחר טיפולים טובים יותר עדיין בעיצומו.

הסוד להצלחה הוא טיפול ע”י צוות רפואי משולב, תוך התייחסות ליעדים הגנטיים והמולקולאריים, והגדרת יעדים לטיפול. לפיכך, יש להמליץ לחולים לפנות למרכזי מומחים בטיפול ביתר לחץ דם ריאתי, מאחר שרק אלו יכולים להציע את כלל אמצעי האבחנה והטיפול.

Am J Resp Crit Care Med 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה