Cardiac Rhythm Management

טיפול תרומבוליטי הינו בטוח גם בחולים שלא חוו שבץ (מתוך Neurology)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מחקר חדש שפורסם בגיליון אפריל של הירחון Neurology, עולה כי טיפול ב- tPA (tissue plasminogen activator) תוך 3 שעות מתחילת הופעת התסמינים הינו בטוח גם עבור חולים אשר לא חוו שבץ מוחי.

ממצאי המחקר מראים כי חולים במצב הדומה לשבץ איסכמי חריף (“חקייני שבץ” – stroke mimics), קיבלו טיפול תרומבוליטי מבלי לפתח ICH (intracerebral hemorrhage) הסיבוך המטריד ביותר הכרוך בטיפול זה.

היות ובזמן שבץ יש הכרח לפעול מהר על מנת להשיג טיפול יעיל, קורה לא אחת שמקבלי הטיפול כלל לא חוו שבץ.  מן המחקר הנוכחי עולה כי גישת טיפול זו עשויה להיות בטוחה אפילו בחולים שלא עברו שבץ.

שיטות הדמיה חדשות דוגמת CTA (computed tomographic angiography), MRA (magnetic resonance angiography) ו transcranial Doppler מסוגלות להדגים חסימות בעורקים גדולים, ו DWI (diffusion weighted imaging) הינה בדיקה רגישה מאוד לזיהוי שבץ איסכמי, אולם טכניקות אלו אינן נגישות בכל מוסד רפואי.

עד כה לא בוצע מחקר גדול דיו שיבחן את השפעות הטיפול ב- tPA על חולים, שהסתבר לבסוף שלא חוו שבץ מוחי אלא תופעות שעשויות לחקות סימני שבץ כגון פרכוס, מיגרנה מורכבת או חסרים פונקציונאליים.

במחקר הנוכחי ביצעו החוקרים בדיקה רטרוספקטיבית של חולים שטופלו ב- tPA תוך שלוש שעות מהופעת תסמיניהם בין יוני 2004 ועד אוקטובר 2008.  במסגרת המחקר נבדקו ציוני NIHSS (National Institutes of Health Stroke Scale), ציון רנקין (Rankin) מתוקן, משך האשפוז, היארעות תסמיני ICH ואבחנת השחרור.

מתוצאות המחקר עולה כי 512 נבדקים טופלו ב- tPA במהלך תקופת המחקר, וב- 21% מתוכם לא הופיעו ממצאים התומכים באבחנה בבדיקות ההדמיה.  נבדקים שהוגדרו כ- stroke mimics היוו 14%, כאשר גילם הממוצע היה 55 שנים, ניקוד ה- NIHSS הממוצע שלהם בקבלה עמד על 7, ניקוד ה- NIHSS הממוצע שלהם בשחרור עמד על 0, משך האשפוז הממוצע שלהם היה 3 ימים ולא  נצפו תסמיני ICH בקבוצה זו לאחר הטיפול.  האבחנות החלופיות הנפוצות ביותר בקבוצה זו היו פרכוסים, מיגרנה מורכבת והפרעה קונברסיבית.  7% הנותרים השתייכו לקבוצת ה- NNCI (neuroimaging-negative cerebral ischemia) שהוגדרה כמי שלא הודגמה לו איסכמיה בהדמיה, אך גם לא נמצאה לו אבחנה חלופית.  הגיל הממוצע בקבוצה זו היה 61 שנים, ניקוד ה- NIHSS הממוצע שלהם בקבלה עמד על 7, ניקוד ה- NIHSS הממוצע שלהם בשחרור עמד על 0, משך האשפוז הממוצע שלהם היה 3 ימים וגם בקבוצה זו לא נצפו תסמיני ICH לאחר הטיפול.

החוקרים ממליצים, לאור ממצאיהם, על טיפול ב- tPA בחולים החשודים שעברו שבץ איסכמי חריף, גם כאשר אבחנות אחרות אפשריות.  הם מוסיפים, כי היות והסיכון בטיפול דחוף ב- stroke mimics אינו גבוה, וקיים אובדן של תועלת פוטנציאלית בהעדר טיפול דחוף באם החולה אכן חווה שבץ, יש להעדיף לטפל בחולים אשר עונים על קריטריוני ה- FDA (Food and Drug Adminitsration) וה- AHA (American Heart Association) לטיפול בתרומבוליזה.

החוקרים מציינים כי מחקרים נוספים נדרשים, בעיקר מסוג פרוספקטיבי, על מנת לקבוע את הבטיחות של תרומבוליזה ב- stroke mimics וב- NNCI. 

במאמר המערכת המלווה את הפרסום, הטיפול התרומבוליטי ב- stroke mimics מסוכם כשפיר, ללא דיווחים על דימום תוך גולגלתי, דימום סיסטמי או בצקת באיזור הפה והשפתיים.

עוד מצוין כי שיעורי ה- stroke mimics גבוהים במחקר הנוכחי מאלו שנצפו במחקרים קודמים, דבר המצביע על מתן טיפול מוקדם אפילו כאשר האבחנה אינה ודאית.

כותבי מאמר המערכת מציעים פשרה בין גישת הטיפול המהיר ובין הודאות באבחון אשר תמליץ על מתן טיפול תוך 60 דקות או פחות מרגע היציאה לבית החולים, תוך שמירה על שיעור mimics של 3% בעת שימוש ב- CT ללא חומר ניגוד, ושל 1% בשימוש באמצעי הדמיה מתקדמים יותר.  הם מוסיפים כי קיימים כלים רבים לשפר את אבחנת השבץ החריף ולהוריד את אחוזי הטיפול בחקיינים, וביניהם, כלי הערכה רשמיים לצוות המיון ולצוותים המטפלים טרם ההגעה לבית החולים, ייעוץ בשלט רחוק עם מומחי שבץ ושימוש במכשירי CT ו MRI מתקדמים יותר.  ככל שכלים אלו ייושמו ע”י הצוות המטפל כך יהפוך הטיפול התרומבוליטי למהיר ובטוח יותר.

Neurology

editorial

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מה בין משך שינה ובין הסיכון למחלת כליות כרונית? (Clin Kidney J)

    מה בין משך שינה ובין הסיכון למחלת כליות כרונית? (Clin Kidney J)

    מהערכת הקשר בין משך השינה ובין הסיכון למחלת כליות כרונית עולה כי הן משך שינה קצר משבע שעות והן משך שינה ארוך משמונה שעות מלווים בעליה משמעותית בסיכון למחלת הכליות, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Clinical Kidney Journal. מהנתונים בספרות הרפואית עולה כי משך שינה ואיכותה עשויים להשפיע על הסיכון למחלת כליות […]

  • הבטיחות והיעילות של Ustekinumab לאורך שנה אחת בחולים עם מחלת קרוהן (Inflamm Bowel Dis)

    הבטיחות והיעילות של Ustekinumab לאורך שנה אחת בחולים עם מחלת קרוהן (Inflamm Bowel Dis)

    במאמר שפורסם בכתב העת Inflammatory Bowel Diseases מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Ustekinumab (סטלרה) הינו טיפול יעיל, בטוח ונסבל היטב כטיפול אינדוקציה וכטיפול אחזקה בחולים עם מחלת קרוהן. במסגרת המחקר החוקרים בחנו את הבטיחות והיעילות של Ustekinumab בחולים מקוריאה עם אבחנה של מחלת קרוהן. מדגם המחקר כלל מבוגרים עם אבחנה של […]

  • ההשפעה של Rituximab על תפקוד כלייתי בחולים עם נפרופתיה ממברנוטית (Clin Kidney J)

    ההשפעה של Rituximab על תפקוד כלייתי בחולים עם נפרופתיה ממברנוטית (Clin Kidney J)

    טיפול ב- Rituximab הפחית משמעותית את קצב הידרדרות תפקוד כלייתי בחולים עם נפרופתיה ממברנוטית (Membranous Nephropathy) פעילה, כולל באלו לאחר טיפול קודם לדיכוי חיסוני או עם תפקוד כלייתי התחלתי ירוד, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Kidney Journal. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חולים עם נפרופתיה ממברנוטית ותפקוד כלייתי ירוד או מחלה […]

  • חשיבות Asprosin בחולים עם סוכרת מסוג 2 ותסמונת מטבולית (Diabetes Metab Syndr)

    חשיבות Asprosin בחולים עם סוכרת מסוג 2 ותסמונת מטבולית (Diabetes Metab Syndr)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes & Metabolic Syndrome עולה כי רמות Asprosin  בדם גבוהות יותר משמעותית בחולים עם סוכרת מסוג 2, תסמונת מטבולית, או השמנת-יתר, בהשוואה לביקורות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Asprosin הינו מועמד אפשרי לשמש כטיפול בהפרעות מטבוליות ואנדוקריניות. מטרת הסקירה השיטתית ומטה-אנליזה זו הייתה לאסוף את העדויות בספרות הרפואית אודות […]

  • הישנות דלקת לבלב מלווה בסיכון גבוה פי שלוש לדלקת לבלב כרונית (Therapeutics Advances in Gastroenterology)

    הישנות דלקת לבלב מלווה בסיכון גבוה פי שלוש לדלקת לבלב כרונית (Therapeutics Advances in Gastroenterology)

    בקרב מבוגרים עם אירועים חוזרים של דלקת לבלב חדה תועד סיכון גבוה פי שלוש להתקדמות לדלקת לבלב כרונית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Therapeutics Advances in Gastroenterology. מטרת המחקר הנוכחי הייתה להבין טוב יותר את ההתקדמות מדלקת לבלב חדה להישנות דלקת לבלב חדה ודלקת לבלב כרונית. לצורך כך, החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה […]

  • עדויות חדשות תומכות ביעילות Nemolizumab לטיפול באטופיק דרמטיטיס (The Lancet)

    עדויות חדשות תומכות ביעילות Nemolizumab לטיפול באטופיק דרמטיטיס (The Lancet)

    במאמר שפורסם בכתב העת The Lancet מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Nemolizumab , אנטגוניסט לקולטן ל-IL-31, הינו טיפול נסבל היטב אשר הביא לשיפור בתהליכי דלקת וגרד בחולים עם אטופיק דרמטיטיס בדרגה בינונית-עד-חמורה. החוקרים השלימו שני מחקרים אקראיים, מבוקרי-פלסבו, כפלי-סמיות, לאורך 48 שבועות, מחקר ARCADIA 1  (941 חולים, 47% נשים) ומחקר ARCADIA 2 […]

  • גורמי סיכון לכישלון ניסיון השבת שמורת זרם כלילי לאחר ניתוח מעקפים (Int J Cardiol)

    גורמי סיכון לכישלון ניסיון השבת שמורת זרם כלילי לאחר ניתוח מעקפים (Int J Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי סוכרת שאינה מאוזנת היטב, נגע ארוך יותר ויחס iFR (או instantaneous wave-free ratio) נמוך יותר מלווים בסיכון מוגבר להפרעה בשמורת זרם כלילי (Coronary Flow Reserve) לאחר ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שמורת זרם כלילי הינו גורם מנבא משמעותי […]

  • לטיפול ב-Dapagliflozin השפעה מגנה אפשרית במבוגרים עם מחלת כליות כרונית משנית ל-ADPKD (מתוך Clin Kidney J)

    לטיפול ב-Dapagliflozin השפעה מגנה אפשרית במבוגרים עם מחלת כליות כרונית משנית ל-ADPKD (מתוך Clin Kidney J)

    לטיפול ב- Dapagliflozin(פורסיגה) השפעה מגנה אפשרית על התפקוד הכלייתי בחולים עם מחלת כליות כרונית משנית ל-ADPKD (או Autosomal Dominant Polycystic Kidney Disease), כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Kidney Journal. החוקרים מסבירים כי בחולים עם ADPKD מתן מעכבי SGLT-2 צפוי להגן על הכליות הודות להפחתת לחץ הדם, עידוד ירידה במשקל ושינוי במטבוליזם, […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה