Cardiac Rhythm Management

הסיכון הקרדיווסקולארי של חולים תחת androgen-deprivation therapy (ADT) לטיפול בסרטן הערמונית (מתוך Circulation)

מאת ד”ר נגה ליפשיץ

מפרסום משותף של ה- American Heart Association (AHA), ה- American Cancer Society וה- American Urological Association ב-1 בפברואר 2010 ב-Circulation, עולה כי עלול להיות קשר בין טיפול לדיכוי אנדרוגני (androgen-deprivation therapy, ADT) בחולי סרטן הערמונית, ובין סיכון קרדיווסקולארי מוגבר.

הכותבים מסבירים כי ADT מהווה את הבסיס לטיפול בסרטן הערמונית, ומוסיפים כי בעבודות קודמות הודגם כי הטיפול מוביל להארכת חיים בקבוצות חולים מסוימות. הקשר בין ADT לסיכון קרדיווסקולארי מוגבר הוא שנוי במחלוקת, כאשר חלק מהמחקרים הדגימו סיכון מוגבר בחולים המטופלים ב-ADT ואחרים לא מצאו קשר שכזה. בפרסום נכתב כי בשלב זה לא ניתן לקבוע במדויק האם קיים קשר בין הטיפול ובין סיכון מוגבר לאירועים קרדיווסקולאריים.

ADT כולל לרוב טיפול באגוניסט ל- gonadotropin-releasing hormone (GnRH) כגון Leuprolide, Goserelin ו- Triptorelin, ולעיתים משלבים גם טיפול באנטי-אנדרוגנים דוגמת Flutamide ו- Bicalutamide.

הכותבים מדגישים כי מטרת הפרסום הנוכחי היא מתן מידע ולא מדובר בהנחיות קליניות, ומציינים כי אין לעשות שימוש בפרסום זה למטרות מדיקולגאליות. קבוצת הכותבים כללה מומחים מתחומים שונים, כולל קרדיולוגים, אורולוגים ואונקולוגים. הם מדווחים כי הקבוצה הגיעה להסכמה בנושאים הבאים:

1.      בחולים בהם צפוי יתרון ל-ADT, אין אינדיקציה ברורה להערכת פנימאית, אנדוקרינולוגית או קרדיולוגית לפני תחילת הטיפול, ואין אינדיקציה לביצוע בדיקות לבביות ספציפיות.

2.      בחולים עם מחלת לב בהם שוקלים מתן ADT, הרופא המתאים לקבל את ההחלטה הטיפולית הוא הרופא המטפל בחולה בשל סרטן הערמונית.

3.      מומלץ להפנות חולים תחת ADT להערכה תקופתית אצל רופא המשפחה, על מנת לאבחן השפעות מטבוליות אפשריות של הטיפול.

4.      חולים עם מחלת לב המטופלים ב-ADT מתאימים לטיפול מניעה שיניונית כפי שממליץ ה-AHA, כולל טיפול להורדת שומנים בדם, יתר לחץ דם וסוכר במקרה הצורך, וכן טיפול נוגד טסיות.

הפרסום החדש מבוסס על מספר עבודות שנערכו לאחרונה, ודיווחו על עלייה בשיעור האירועים הקרדיווסקולאריים בחולי סרטן הערמונית שטופלו ב-ADT, כולל עלייה בשיעור אוטמי הלב והתמותה הקרדיווסקולארית. לאור דיווחים אלו חלה עלייה במספר הייעוצים הפנימאים, אנדוקרינולוגים, וקרדיולוגים בנושא, והכותבים מציינים כי רבים מהרופאים כלל לא היו מודעים לסיכון האפשרי.

לדברי הכותבים, קיימים נתונים מבוססים המעידים כי ADT עלול להשפיע על גורמי הסיכון הקרדיווסקולאריים, וקיימות ראיות לכך ש-ADT עלול להגביר את הסיכון הקרדיווסקולארי, אם כי בשלב זה הן אינן חד משמעיות.

ע”פ הפרסום, אין צורך לערב קרדיולוג בהערכה הישירה של חולים המועמדים ל-ADT. הכותבים מסבירים כי על הרופא המטפל לשקול את היתרונות והחסרונות האפשריים של הטיפול לפני תחילתו. כמו כן, במידה ונעשית הפניה של חולה המטופל ב-ADT לקרדיולוג, אין בשלב זה אינדיקציה לביצוע מבחן מאמץ, צנתור או הנחת תומכן לצורך רה-ווסקולריזציה.

עם זאת, מכיוון שייתכן קשר בין ADT ובין סיכון קרדיווסקולארי מוגבר, מומלץ להפנות את המטופל לרופא המשפחה לצורך מעקב וניטור. יש לשים דגש על איזון רמות השומנים בדם, לחץ הדם וכן להמליץ על הפסקת עישון, שמירה על משקל גוף תקין וביצוע פעילות גופנית סדירה.

בשלב זה לא ברור מהו המנגנון בבסיס הסיכון הקרדיווסקולארי של ADT, אם קיים. הכותבים מציינים כי ל-ADT השפעות מטבוליות הכוללות עלייה במשקל הגוף, ירידה ברגישות לאינסולין ו/או עלייה ברמות הכולסטרול והטריגליצרידים בנסיוב. לדבריהם, נראה שההשפעה המטבולית של ADT היא שונה מזו שנצפית בחולים עם תסמונת מטבולית.

עם זאת, הכותבים מדגישים כי לא ברור האם ההשפעה המטבולית היא זו שמעורבת בתהליך או שקיימים מנגנונים אחרים. ייתכן וקיימת השפעה רב-גורמית, ומעורבות של מנגנונים שונים בחולים שונים.

Circulation, 2010.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מה בין משך שינה ובין הסיכון למחלת כליות כרונית? (Clin Kidney J)

    מה בין משך שינה ובין הסיכון למחלת כליות כרונית? (Clin Kidney J)

    מהערכת הקשר בין משך השינה ובין הסיכון למחלת כליות כרונית עולה כי הן משך שינה קצר משבע שעות והן משך שינה ארוך משמונה שעות מלווים בעליה משמעותית בסיכון למחלת הכליות, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Clinical Kidney Journal. מהנתונים בספרות הרפואית עולה כי משך שינה ואיכותה עשויים להשפיע על הסיכון למחלת כליות […]

  • הבטיחות והיעילות של Ustekinumab לאורך שנה אחת בחולים עם מחלת קרוהן (Inflamm Bowel Dis)

    הבטיחות והיעילות של Ustekinumab לאורך שנה אחת בחולים עם מחלת קרוהן (Inflamm Bowel Dis)

    במאמר שפורסם בכתב העת Inflammatory Bowel Diseases מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Ustekinumab (סטלרה) הינו טיפול יעיל, בטוח ונסבל היטב כטיפול אינדוקציה וכטיפול אחזקה בחולים עם מחלת קרוהן. במסגרת המחקר החוקרים בחנו את הבטיחות והיעילות של Ustekinumab בחולים מקוריאה עם אבחנה של מחלת קרוהן. מדגם המחקר כלל מבוגרים עם אבחנה של […]

  • ההשפעה של Rituximab על תפקוד כלייתי בחולים עם נפרופתיה ממברנוטית (Clin Kidney J)

    ההשפעה של Rituximab על תפקוד כלייתי בחולים עם נפרופתיה ממברנוטית (Clin Kidney J)

    טיפול ב- Rituximab הפחית משמעותית את קצב הידרדרות תפקוד כלייתי בחולים עם נפרופתיה ממברנוטית (Membranous Nephropathy) פעילה, כולל באלו לאחר טיפול קודם לדיכוי חיסוני או עם תפקוד כלייתי התחלתי ירוד, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Kidney Journal. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חולים עם נפרופתיה ממברנוטית ותפקוד כלייתי ירוד או מחלה […]

  • חשיבות Asprosin בחולים עם סוכרת מסוג 2 ותסמונת מטבולית (Diabetes Metab Syndr)

    חשיבות Asprosin בחולים עם סוכרת מסוג 2 ותסמונת מטבולית (Diabetes Metab Syndr)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes & Metabolic Syndrome עולה כי רמות Asprosin  בדם גבוהות יותר משמעותית בחולים עם סוכרת מסוג 2, תסמונת מטבולית, או השמנת-יתר, בהשוואה לביקורות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Asprosin הינו מועמד אפשרי לשמש כטיפול בהפרעות מטבוליות ואנדוקריניות. מטרת הסקירה השיטתית ומטה-אנליזה זו הייתה לאסוף את העדויות בספרות הרפואית אודות […]

  • עדויות חדשות תומכות ביעילות Nemolizumab לטיפול באטופיק דרמטיטיס (The Lancet)

    עדויות חדשות תומכות ביעילות Nemolizumab לטיפול באטופיק דרמטיטיס (The Lancet)

    במאמר שפורסם בכתב העת The Lancet מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Nemolizumab , אנטגוניסט לקולטן ל-IL-31, הינו טיפול נסבל היטב אשר הביא לשיפור בתהליכי דלקת וגרד בחולים עם אטופיק דרמטיטיס בדרגה בינונית-עד-חמורה. החוקרים השלימו שני מחקרים אקראיים, מבוקרי-פלסבו, כפלי-סמיות, לאורך 48 שבועות, מחקר ARCADIA 1  (941 חולים, 47% נשים) ומחקר ARCADIA 2 […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה