Cardiac Rhythm Management

תסמונת מטבולית מסייעת לנבא את הסיכון למחלה קרדיווסקולרית וסוכרת (Diabetes Care.)

ממחקר חדש, שפורסם בגליון ינואר של Diabetes Care, עולה כי תסמונת מטבולית מסייעת לנבא את הסיכון לתחלואה קרדיווסקולרית וסוכרת.

לדברי החוקרים, החשיבות הקלינית של תסמונת מטבולית אינה ברורה,  לכן, הם ביקשו לבחון את יכולת הניבוי של התסמונת בכל הנוגע לסיכון לתחלואה קרדיווסקולרית (CVD) והסיכון לסוכרת, בהתאם להגדרות של National Cholesterol Education Program (NCEP) Adult Treatment Panel III (ATPIII),  International Diabetes Federation ו-WHO.

החוקרים התבססו על נתונים ממחקר San Antonio Heart Study (n=2559) וניתחו את הסיכונים הקשורים בתסמונת מטבולית, קטגוריות גורמי הסיכון של NCEP וערכי סוכר לאחר שעתיים. גיל המשתתפים נע בין 25-64, ומשך המעקב הממוצע עמד על 7.4 שנים.

הגדרת תסמונת מטבולית לפי ATPIII, בשילוב עם גיל של 45 ומעלה, וגורמי סיכון רבים (2 או יותר) ביחד עם סיכון של 10%-20% למחלה קורונרית בתוך 10 שנים, לוו בסיכון קרדיווסקולרי דומה בגברים ללא מחלת לב קורונרית. יחס הסיכונים (OR) לשילוב של תסמונת מטבולית, על-פי הגדרת ATPIII, וגיל של 45 ומעלה, עמד על 9.25 (95% CI = 4.85-17.7). עבור שילוב של מספר גורמי סיכון, עם סיכון למחלה קורונרית בתוך 10 שנים של 10-20%, עמד OR על 11.9 (95% CI = 6.00-23.6).

בנשים, שילוב של מספר גורמי סיכון ביחד עם סיכון למחלת לב קורונרית בתוך 10 שנים של 10-20%, לא היה שכיח, ונמצא רק ב-10 מתוך 1254 נשים. עם זאת, פקטורים המנבאים מחלה קרדיווסקולרית בנשים היו סיכון למחלה קורונרית בתוך 10 שנים של 5-20% (OR=7.72,  95% CI = 3.42-17.4), או שילוב תסמונת מטבולית, כפי שהוגדרה לפי ATPIII, ביחד עם גיל של 55 ומעלה (OR=4.98,  95% CI  = 2.08-12.0).

במודל הכולל גיל, מין, מוצא אתני, סיפור משפחתי של סוכרת, ורמות סוכר בצום ולאחר שעתיים, נמצא כי אבחון תסמונת מטבולית, על-פי הגדרות ATPIII, הגדילה את השטח שמתחת לעקומה (0.857 לעומת 0.842,  p=0.013). כל שלוש ההגדרות לתסמונת מטבולית לווה בסיכונים דומים ל-CVD וסוכרת.

לדברי החוקרים, תסמונת מטבולית קשורה בסיכון משמעותי לתחלואה קרדיווסקולרית, בעיקר בגברים בגיל 45 ומעלה, ובנשים בגיל 55 ומעלה.  תסמונת מטבולית תורמת לניבוי הסיכון לסוכרת, מעבר להפרעות במאזן הגלוקוז בלבד.

מגבלות המחקר כוללות רווח-בר סמך רחב של התוצאות, בעיקר בכל הנוגע להערכת הסיכון לתחלואה קרדיווסקולרית בקרב נשים, ונתונים על תוצאות מחלה קרדיווסקולרית, שנשענו על שאלונים ותעודות פטירה, דבר שהוביל לתת-הערכה אפשרית של הסיכון למחלה קרדיווסקולרית.

לסיכום, להגדרות WHO, ATPIII ו-IDF לאבחון תסמונת מטבולית יש יכולת ניבוי דומה של מחלה קרדיווסקולרית וסוכרת, למרות שהרגישות ושיעור בדיקות חיוביות-שגויות שונה.התסמונת המטבולית היא שיטה פשוטה שיכולה לזהות פרטים ללא מחלה קורונרית ו/או סיכון למחלת לב קורונרית, אך מצויים בסיכון מוגבר למחלה קרדיווסקולרית בעתיד.

Diabetes Care. 2007;30:8-13.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מה בין משך שינה ובין הסיכון למחלת כליות כרונית? (Clin Kidney J)

    מה בין משך שינה ובין הסיכון למחלת כליות כרונית? (Clin Kidney J)

    מהערכת הקשר בין משך השינה ובין הסיכון למחלת כליות כרונית עולה כי הן משך שינה קצר משבע שעות והן משך שינה ארוך משמונה שעות מלווים בעליה משמעותית בסיכון למחלת הכליות, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Clinical Kidney Journal. מהנתונים בספרות הרפואית עולה כי משך שינה ואיכותה עשויים להשפיע על הסיכון למחלת כליות […]

  • הבטיחות והיעילות של Ustekinumab לאורך שנה אחת בחולים עם מחלת קרוהן (Inflamm Bowel Dis)

    הבטיחות והיעילות של Ustekinumab לאורך שנה אחת בחולים עם מחלת קרוהן (Inflamm Bowel Dis)

    במאמר שפורסם בכתב העת Inflammatory Bowel Diseases מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Ustekinumab (סטלרה) הינו טיפול יעיל, בטוח ונסבל היטב כטיפול אינדוקציה וכטיפול אחזקה בחולים עם מחלת קרוהן. במסגרת המחקר החוקרים בחנו את הבטיחות והיעילות של Ustekinumab בחולים מקוריאה עם אבחנה של מחלת קרוהן. מדגם המחקר כלל מבוגרים עם אבחנה של […]

  • ההשפעה של Rituximab על תפקוד כלייתי בחולים עם נפרופתיה ממברנוטית (Clin Kidney J)

    ההשפעה של Rituximab על תפקוד כלייתי בחולים עם נפרופתיה ממברנוטית (Clin Kidney J)

    טיפול ב- Rituximab הפחית משמעותית את קצב הידרדרות תפקוד כלייתי בחולים עם נפרופתיה ממברנוטית (Membranous Nephropathy) פעילה, כולל באלו לאחר טיפול קודם לדיכוי חיסוני או עם תפקוד כלייתי התחלתי ירוד, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Kidney Journal. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חולים עם נפרופתיה ממברנוטית ותפקוד כלייתי ירוד או מחלה […]

  • חשיבות Asprosin בחולים עם סוכרת מסוג 2 ותסמונת מטבולית (Diabetes Metab Syndr)

    חשיבות Asprosin בחולים עם סוכרת מסוג 2 ותסמונת מטבולית (Diabetes Metab Syndr)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes & Metabolic Syndrome עולה כי רמות Asprosin  בדם גבוהות יותר משמעותית בחולים עם סוכרת מסוג 2, תסמונת מטבולית, או השמנת-יתר, בהשוואה לביקורות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Asprosin הינו מועמד אפשרי לשמש כטיפול בהפרעות מטבוליות ואנדוקריניות. מטרת הסקירה השיטתית ומטה-אנליזה זו הייתה לאסוף את העדויות בספרות הרפואית אודות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה