Cardiac Rhythm Management

סיכון מוגבר לשבץ בקשישים הסובלים מדום נשימה בשינה (Stroke)

ממחקר  חדש עולה כי קשישים הסובלים מדום נשימה בשינה קשה מצויים בסיכון גדול פי 2 לשבץ איסכמי, בהשוואה לקשישים שאינם סובלים מדום נשימה או עם הפרעה בדרגה קלה.

מדובר במחקר הראשון שהתמקד באוכלוסיית הקשישים והוא מספק ראיה לכך שדום נשימה בשינה בדרגה קשה הינה גורם סיכון לשבץ בקשישים.

לדברי החוקרים, המסר העיקרי של המחקר הוא שחשוב לזכור שקשישים מצויים בסיכון להפרעות דום נשימה בשינה, ובמקרים של הפרעה קשה, או בנוכחות גורמי סיכון קרדיווסקולרים, יש להציע להם טיפול ב-CPAP (continuous positive airway pressure).

עם זאת, החוקרים מדגישים כי לעיתים קשה לאבחן דום נשימה בשינה (Sleep Apnea) בקשישים ולעיתים קרובות הם מתקשים עם הטיפול, לכן כל החלטה צריכה להתקבל ביחד עם החולה.

החוקרים מסבירים כי מחקרים קודמים בנושא שבץ ודום נשימה בשינה התמקדו במבוגרים בגיל העמידה, למרות שהשכיחות הגדולה ביותר של שבץ היא בקשישים. כמו כן, Sleep Apnea שכיחה יותר פי 2-3 בקשישים, בהשוואה למבוגרים בגיל העמידה, אך קשה יותר לאבחון מאחר שבקשישים סיכוי גדול יותר שההפרעה תהיה אסימפטומטית. סימנים אופיניים, כמו נחירות עזות או עייפות מוגזמת במהלך היום, פחות שכיחים בקשישים בהשוואה למבוגרים בגיל העמידה.

החוקרים ערכו את המחקר במשך 6 שנים, בו השתתפו 394 נבדקים לא-מאושפזים בגילאי 70-100, ללא אירועים קודמים. החוקרים העריכו את הסיכון לשבץ בלבד מחקרים קודמים השתמשו בשבץ כמדד מורכב והם כללו רק את המקרים של שבץ שאושר ע”י נוירולוג.

במהלך תקופת המעקב נרשמו 20 מקרי שבץ איסכמי. לאחר תיקנון לערפלנים כולל עישון, לחץ דם, כולסטרול ונוכחות מחלת סכרת המשתתפים עם Sleep Apnea Hypopnea קשה בתחילת המחקר (שהוגדרה כמדד Apnea-Hypopnea Index של 30 ומעלה) היו בסיכון מוגבר לפתח שבץ (Hazard Ratio=2.52, P=0.04).

החוקרים כותבים כי רופאים צריכים להיות מודעים להבדלים בתסמיני דום נשימה בשינה בקשישים ולחפש ספציפית אחר הפסקות נשימה חוזרות במטופליהם.

במקרים בהם מבוצעת אבחנה של דום נשימה בשינה, ובעיקר בנוכחות מחלות נוספות, גיל אינו צריך להפריע או לעכב טיפול ב-CPAP, למרות שבפועל עולה מהממצאים כי קשישים רבים דוחים את הטיפול מאחר שאינם חשים חולים הם אינם מבינים מדוע עליהם להשתמש במכשיר.

ההמלצה ל-CPAP נכונה בלא תלות בגיל, אך יש לדון ביתרונות והחסרונות של הטיפול עם כל חולה בנפרד.

החוקרים מתכננים לבדוק את יעילות ונסבלות טיפול CPAP בהורדת שיעורי הישנות שבץ ומקווים להשלים את המחקר בתוך שנה.

Stroke. Published online August 3, 2006.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מה בין משך שינה ובין הסיכון למחלת כליות כרונית? (Clin Kidney J)

    מה בין משך שינה ובין הסיכון למחלת כליות כרונית? (Clin Kidney J)

    מהערכת הקשר בין משך השינה ובין הסיכון למחלת כליות כרונית עולה כי הן משך שינה קצר משבע שעות והן משך שינה ארוך משמונה שעות מלווים בעליה משמעותית בסיכון למחלת הכליות, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Clinical Kidney Journal. מהנתונים בספרות הרפואית עולה כי משך שינה ואיכותה עשויים להשפיע על הסיכון למחלת כליות […]

  • ההשפעה של Rituximab על תפקוד כלייתי בחולים עם נפרופתיה ממברנוטית (Clin Kidney J)

    ההשפעה של Rituximab על תפקוד כלייתי בחולים עם נפרופתיה ממברנוטית (Clin Kidney J)

    טיפול ב- Rituximab הפחית משמעותית את קצב הידרדרות תפקוד כלייתי בחולים עם נפרופתיה ממברנוטית (Membranous Nephropathy) פעילה, כולל באלו לאחר טיפול קודם לדיכוי חיסוני או עם תפקוד כלייתי התחלתי ירוד, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Kidney Journal. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חולים עם נפרופתיה ממברנוטית ותפקוד כלייתי ירוד או מחלה […]

  • חשיבות Asprosin בחולים עם סוכרת מסוג 2 ותסמונת מטבולית (Diabetes Metab Syndr)

    חשיבות Asprosin בחולים עם סוכרת מסוג 2 ותסמונת מטבולית (Diabetes Metab Syndr)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes & Metabolic Syndrome עולה כי רמות Asprosin  בדם גבוהות יותר משמעותית בחולים עם סוכרת מסוג 2, תסמונת מטבולית, או השמנת-יתר, בהשוואה לביקורות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Asprosin הינו מועמד אפשרי לשמש כטיפול בהפרעות מטבוליות ואנדוקריניות. מטרת הסקירה השיטתית ומטה-אנליזה זו הייתה לאסוף את העדויות בספרות הרפואית אודות […]

  • גורמי סיכון לכישלון ניסיון השבת שמורת זרם כלילי לאחר ניתוח מעקפים (Int J Cardiol)

    גורמי סיכון לכישלון ניסיון השבת שמורת זרם כלילי לאחר ניתוח מעקפים (Int J Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי סוכרת שאינה מאוזנת היטב, נגע ארוך יותר ויחס iFR (או instantaneous wave-free ratio) נמוך יותר מלווים בסיכון מוגבר להפרעה בשמורת זרם כלילי (Coronary Flow Reserve) לאחר ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שמורת זרם כלילי הינו גורם מנבא משמעותי […]

  • לטיפול ב-Dapagliflozin השפעה מגנה אפשרית במבוגרים עם מחלת כליות כרונית משנית ל-ADPKD (מתוך Clin Kidney J)

    לטיפול ב-Dapagliflozin השפעה מגנה אפשרית במבוגרים עם מחלת כליות כרונית משנית ל-ADPKD (מתוך Clin Kidney J)

    לטיפול ב- Dapagliflozin(פורסיגה) השפעה מגנה אפשרית על התפקוד הכלייתי בחולים עם מחלת כליות כרונית משנית ל-ADPKD (או Autosomal Dominant Polycystic Kidney Disease), כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Kidney Journal. החוקרים מסבירים כי בחולים עם ADPKD מתן מעכבי SGLT-2 צפוי להגן על הכליות הודות להפחתת לחץ הדם, עידוד ירידה במשקל ושינוי במטבוליזם, […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Fabhalta לטיפול ב-IgA Nephropathy (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Fabhalta לטיפול ב-IgA Nephropathy (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את מתן Fabhalta להפחתת פרוטאינוריה בחולים עם מחלת כליות מסוג IgA Nephropathy. הטיפול ב- Fabhalta כבר מאושר לשימוש בחולים מבוגרים עם המוגלובינוריה לילית התקפית (או Paroxysmal Nocturnal Hemoglobinuria). עם הרחבת האישור כעת, Fabhalta תתחרה מול Tarpeyo ו-Filspari. המומחים מסבירים כי IgA Nephropathy, הפוגעת בעיקר במבוגרים צעירים, […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה