Cardiac Rhythm Management

יתר לחץ דם היא אינה מחלה שקטה בילדים (מתוך Renal Week 2005)

יתר לחץ דם מוקדם נחשב פעמים רבות אסימפטומטי במבוגרים. עם זאת, ממחקר חדש עולה כי למעלה ממחצית הילדים עם לחץ דם מוגבר שאינם מקבלים טיפול סובלים מכאבי ראש, הפרעות שינה או תסמינים נלווים אחרים.

תסמינים אלו היו שכיחים פי 2-4 בילדים עם יתר לחץ דם, בהשוואה לילדים בריאים.

בילדים, יתר לחץ דם היא אינה מחלה שקטה, דבר זה אמור לעודד ביצוע בדיקות סקר בצורה קפדנית יותר ולהעריך ילדים עבור יתר לחץ דם.

הגדרת האבחנה של יל”ד בילדים משתנה. לפי קווי ההנחיה של American Academy of Pediatrics (AAP) שעודכנו בשנת 2004, יל”ד מוגדר בנוכחות לחץ דם סיסטולי או דיאסטולי של נבדק צעיר שעולה על האחוזון ה-95 המוגדר למין, גיל וגובה של אותו נבדק, בשלושה מקרים נפרדים לפחות.

החוקרים עקבו אחר 343 ילדים, בגילאי 7-18, שאובחנו עם יל”ד חדש. אף אחד מהילדים לא קיבל טיפול תרופתי בתחילת המחקר. ילדים אלו הושוו לקבוצת ביקורת שכללה 100 ילדים בריאים, עם לחץ דם תקין, ונתונים דומים של גיל, מין, גובה, משקל, BMI ומוצא אתני. שתי הקבוצות התבקשו למלא שאלון שכלל רשימת תסמינים אפשריים המיוחסים ללחץ דם גבוה.

בהמשך, כל הנבדקים עם יל”ד קיבלו טיפול משולב של ACE Inhibitors וחסמי תעלות סידן. לאחר 4-6 חודשים מילאו הקבוצות שוב את השאלון. בתחילה, 64% מהילדים עם לחץ דם גבוה סבלו מתסמין נלווה אחד או יותר, יותר מפעם בשבוע, בהשוואה ל-26% מהילדים עם לחץ דם תקין (P<0.001). לאחר טיפול, שכיחות התסמינים היתה די דומה בשתי הקבוצות.

התסמינים השכיחים ביותר בקרב ילדים עם יל”ד לפני טיפול היו כאבי ראש (42%), קשיים בהירדמות (27%), עייפות במהלך היום (26%), כאבי חזה (14%) וכאבי בטן (10%). כל אלו נורמלו לאחר טיפול ליל”ד. קשיי ריכוז וביצועים גרועים בבית הספר גם היו שכיחים הרבה יותר בילדים עם יל”ד, אך הם לא השתנו לאחר טיפול של 4-6 חודשים.

ממחקרים שנערכו לאחרונה עולה כי שכיחות יל”ד בילדים הולכת ועולה, בעיקר, אך לא רק, בילדים הסובלים מהשמנת יתר.

לאור הפוטנציאל המשמעותי לתמותה, יש לנתונים אלו חשיבות רבה לרופאי ילדים. החוקרים טוענים כי כיום מתגלות בילדים מחלות שנראו בעבר רק במבוגרים. אף על פי כן, רוב הילדים עם רמות לחץ דם גבוהות עדיין אינם מאובחנים ואינם מטופלים.

החוקרים מעריכים כי רק 10% מהילדים עם יל”ד מאובחנים. חלק מהבעיה נובע מכך שרופאים אינם מבצעים באופן שגרתי בדיקות סקר ליל”ד בילדים בכל ביקור רפואי, כפי שממליצים AAP, או מכך שבחלק מהמקרים מתעלמים ממדידות ל”ד גבוהות תוך אמונה שמדובר ביל”ד בעקבות אפקט “חלוק לבן”.

החדשות הרעות הן ש-90% ומעלה מהילדים עם יל”ד יסבלו מיל”ד כמבוגרים ויהיו בסיכון מוגבר למחלת לב, כליות ושבץ בהמשך הדרך. החוקרים מאמינים כי ניתן למנוע רבים ממקרים אלו ע”י מתן תשומת לב לזיהוי יל”ד בצעירים.

Renal Week 2005: Abstract FC096. Presented Nov. 11, 2005.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ההשפעה של IOLs מסננות אור כחול על התפתחות אטרופיה מקולרית בחולי AMD נאווסקולרי, מאת פרופ' מרדכי רוזנר

    ההשפעה של IOLs מסננות אור כחול על התפתחות אטרופיה מקולרית בחולי AMD נאווסקולרי, מאת פרופ' מרדכי רוזנר

    אטרופיה מקולרית מחמת גיל (AMD) הינה הגורם המוביל לעיוורון בלתי הפיך לאחר גיל 65 שנים.  ב- AMD נאווסקולרי (nAMD) קיימת אטרופיה מקולרית נלווית המאופיינת בהתפתחות אזורים אטרופיים ששטחם גדל עם הזמן והם גורמים לסקוטומות ואיבוד ראייה כתוצאה מהמעורבות הפובאלית. מחקרים in vitro של תאי פיגמנט אפיתל של הרשתית (RPE) הראו שחשיפה לאור כחול גורמת להתחלת […]

  • נבוסים של הדמית בילדים, מאת פרופ' מרדכי רוזנר

    נבוסים של הדמית בילדים, מאת פרופ' מרדכי רוזנר

    חשוב לחקור התפתחות נבוסים בדמית (choroidal nevus) היות והם עלולים להתפתח למלנומה של הדמית. מקור המלנובלסטים ב- Neural crest והם נודדים לאורך הענף הראשון של העצב הקרניאלי הטריגמינלי, וחודרים לעין לאחר מכן לאורך העצבים הסיליאריים אל הדמית. נדידת המלנובלסטים הכורואידליים מהחלק האחורי קדימה תוך כדי השתנותם למלנוציטים, עשויה להשפיע על הפיזור של הנבוסים של הדמית. […]

  • מה בין משך שינה ובין הסיכון למחלת כליות כרונית? (Clin Kidney J)

    מה בין משך שינה ובין הסיכון למחלת כליות כרונית? (Clin Kidney J)

    מהערכת הקשר בין משך השינה ובין הסיכון למחלת כליות כרונית עולה כי הן משך שינה קצר משבע שעות והן משך שינה ארוך משמונה שעות מלווים בעליה משמעותית בסיכון למחלת הכליות, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Clinical Kidney Journal. מהנתונים בספרות הרפואית עולה כי משך שינה ואיכותה עשויים להשפיע על הסיכון למחלת כליות […]

  • ההשפעה של Rituximab על תפקוד כלייתי בחולים עם נפרופתיה ממברנוטית (Clin Kidney J)

    ההשפעה של Rituximab על תפקוד כלייתי בחולים עם נפרופתיה ממברנוטית (Clin Kidney J)

    טיפול ב- Rituximab הפחית משמעותית את קצב הידרדרות תפקוד כלייתי בחולים עם נפרופתיה ממברנוטית (Membranous Nephropathy) פעילה, כולל באלו לאחר טיפול קודם לדיכוי חיסוני או עם תפקוד כלייתי התחלתי ירוד, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Kidney Journal. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חולים עם נפרופתיה ממברנוטית ותפקוד כלייתי ירוד או מחלה […]

  • גורמי סיכון לכישלון ניסיון השבת שמורת זרם כלילי לאחר ניתוח מעקפים (Int J Cardiol)

    גורמי סיכון לכישלון ניסיון השבת שמורת זרם כלילי לאחר ניתוח מעקפים (Int J Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי סוכרת שאינה מאוזנת היטב, נגע ארוך יותר ויחס iFR (או instantaneous wave-free ratio) נמוך יותר מלווים בסיכון מוגבר להפרעה בשמורת זרם כלילי (Coronary Flow Reserve) לאחר ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שמורת זרם כלילי הינו גורם מנבא משמעותי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה