Cardiac Rhythm Management

שמן דגים אינו מפחית את הסיכון לטכיקרדיה חדרית ולפרפור חדרים בחולים עם דפיברילטור מושתל (JAMA)

מחקר שפורסם לאחרונה מצביע על כך שצריכת שמן דגים אינו מקטין את הסיכון לטכקירדיה חדרית ולפרפור חדרים בחולים שבגופם הושתל דיפברילטור.

מחקרים קליניים שנערכו בחומצות שומן פולי-לא רוויות (PUFAs) מסוג אומגה-3 מצביעים על ירידה בשיעור התמותה הקרדיאלית המיידית, דבר המעיד על השפעות נוגדות הפרעת קצב אפשריות שלהן. מטרת המחקר היתה לבדוק האם קיימות השפעות כאלה בחולים בעלי היסטוריה של טכיקרדיה חדרית (VT) מושהה או של פרפור חדרים (VF).

המחקר נערך באופן אקראי, כפול-סמיות ומבוקר באמצעות פלצבו ב-6 מרכזים רפואיים בארצות-הברית וההרשמה נערכה בין פברואר 1999 לבין ינואר 2003. במחקר השתתפו 200 חולים בעלי דפיברילטור מושתל המבצע היפוך-חשמלי (ICD) הסובלים מאפיזודה עכשוויות של VT מושהה או VF.

החולים חולקו באקראי לקבלת שמן דגים, במינון של 1.8 ג’ ליום המכיל 72% של PUFAs מסוג אומגה-3 או לקבלת פלצבו. מעקב נערך אחר הנבדקים לאורך תקופה של 718 ימים (טווח של 20-828 ימים). מדדי התוצאות העיקריים היו משך הזמן עד לאפיזודה הראשונה של טיפול ICD בשל VT או VF, שינויים בריכוזי ה-PUFAs מסוג אומגה-3 בתאי הדם האדומים, תדירות הישנות ארועי ה-VT או ה-VF ואנליזת תת-קבוצות שנקבעה מראש.

בחולים שחולקו באקראי לקבלת שמן דגים הופיעה עליה בשיעור ה-PUFAs מסוג אומגה-3 הממוצע בממברנות תאי הדם האדומים מערך של 4.7% לערך של 8.3% (P<.001), מבלי שנצפה כל שינוי בחולים שקיבלו פלצבו. בחודשים 6, 12 ו-24 קיבלו 46%, 51% ו-65% מהחולים שצרכו שמן דגים טיפול ICD בשל VT או VF, בהשוואה ל-36%, 41%, ו-59% מהחולים שקיבלו פלצבו (P = .19).

בתת המערכת של 133 החולים שהפרעת הקצב שלהם היתה VT, נמצא כי ב-61%, 66% ו-79% מהחולים בקבוצת צורכי שמן הדגים הופיעו VT או VF בחודשים 6, 12 ו-24, בהשוואה ל-37%, 43% ו-65% מהחולים בקבוצת הביקורת (P = .007). ארועי VT או VF חוזרים היו שכיחים יותר בקרב חולים שצרכו שמן דגים (P<.001).

החוקרים מסיקים כי בקרב חולים בעלי ICD הסובלים מאפיזודה עכשווית של הפרעת קצב חדרית מושהה. לא מפחית שמן דגים את הסיכון להתרחשות VT או VF ועלול אף לעודד התרחשות הפרעת קצב בחלק מהחולים.

JAMA. 2005;293:2884-2891.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    בלמעלה ממחצית מהחולים עם תסמינים של גסטרופרזיס תועדו רמות נמוכות של ויטמין D, אשר נקשרו עם החמרה בבחילות, הקאות, והפרעה בתפקוד נוירו-מוסקולרי של הקיבה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Digestive Diseases and Sciences. במחקר התצפיתי בחנו החוקרים 513 חולים בגילאי 18 שנים ומעלה עם תסמיני גסטרופרזיס, אשר נכללו במאגר Gastroparesis Clinical Research Consortium. […]

  • מה בין רמות ויטמין A בדם בהיריון מוקדם ובין הסיכון לסוכרת הריונית? (Diabetes Metab Syndr Obes)

    מה בין רמות ויטמין A בדם בהיריון מוקדם ובין הסיכון לסוכרת הריונית? (Diabetes Metab Syndr Obes)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity עולה קשר בין ריכוז גבוה יותר של ויטמין A בדם ובין סיכון גבוה יותר לסוכרת הריונית, גם בנוכחות ערכי ויטמין A בטווח התקין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הקשר בין רמות ויטמין A ובין הסיכון לסוכרת הריונית אינו מובן היטב ואין מחקרים פרוספקטיביים בנושא. […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שלום וברוכים הבאים לפרק נוסף של “שבירת מיתוסים”. היום נדבר על נושא חשוב ביותר – השמנה בילדים ובמבוגרים. פרופסור רז דן בשאלה מדוע השמנה בילדים רק ממשיכה לעלות, נדון בסיבה שהטיפול במגפת ההשמנה נכשל ומתי שומן עודף הוא דווקא יתרון. הצטרפו אלינו לפרק חשוב, מלמד ומלא בתובנות! בואו נתחיל! בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה