Breast cancer

בשר אדום מעלה את הסיכון לסרטן שד בנשים לפני מנפאוזה (Arch Intern Med.)

ממחקר חדש עולה כי צריכת בשר אדום מעלה את הסיכון לסרטן שד, חיובי לרצפטורים, בנשים פרה-מנפאוזליות.

לדברי החוקרים, הקשר בין בשר אדום וסרטן שד אינו ברור, אך מרבית המחקרים העריכו את התזונה באמצע החיים או מאוחר יותר. למרות שגידולי שד שונים מבחינה קלינית וביולוגית על-פי מצב הרצפטורים להורמונים, מעט מחקרים אפידמיולוגיים של התזונה ערכו הפרדה שכזו.

במחקר Nurses’ Health Study II, העריכו החוקרים את צריכת בשר אדום והסיכון לסרטן שד בנשים לפני מנפאוזה, בגילאי 26-46. שאלוני תזונה שניתנו ב-1991, 1995 ו-1999, ומעקב עד שנת 2003, אושררו על סמך דו”חות פתולוגיים.

במהלך 12 שנות המעקב אחר 90,659 נשים פרה-מנפאוזליות, נרשמו 1021 מקרים של סרטן שד פולשני. החוקרים מצאו קשר משמעותי בין צריכה מוגברת של סרטן שד, וסיכון מוגבר לסרטן שד חיובי לרצפטורים לאסטרוגן ופרוגסטרון (ER+/PR+) (n=512), אך לא עם סרטנים שליליים לרצפטורים אלו (ER-/PR-) (n=167).

בהשוואה לנשים שצרכו 3 מנות בשר אדום בשבוע, או פחות, הסיכון היחסי של נשים שצרכו כמות גדולה יותר של בשר אדום היה גדול יותר. הסיכונים היחסיים עמדו על 1.14 (95% CI = 0.90-1.45) בנשים שצרכו 3-5 מנות בשר בשבוע,  1.42 (95% CI = 1.06-1.90) בנשים שצרכו למעלה מ-5 מנות בשר אדום בשבוע עד מנה אחת או פחות ביום, 1.20 (95% CI = 0.89-1.63) בנשים שצרכו 1-1.5 מנות בשר ביום, ו-1.97 (95% CI = 1.35-2.88) בנשים שצרכו למעלה מ-1.5 מנות בשר ביום (p=0.001 עבור המגמה).

עבור גידולים ER-/PR-, הסיכונים היחסיים המקבילים היו 1.34 (95% CI = 0.89-2.00), 1.21 (95% CI = 0.73-2.00), 0.69 (95% CI = 0.39-1.23), ו-0.89 (95% CI = 0.43-1.84), בהתאמה (P=0.28 עבור המגמה). כמו כן, החוקרים מצאו קשר חזק בין צריכה גבוהה יותר של מספר סוגי בשר אדום וסיכון מוגבר לסרטני שד ER+/PR+.

לסיכום, צריכת בשר אדום עשויה להעלות את הסיכון לסרטני שד מסוג ER+/PR+, בנשים פרה-מנפאוזליות. מאחר שגורמי הסיכון ההורמונליים קשורים בקשר חזק יותר לסרטנים חיוביים לרצפטורים, צריכת בשר עשויה להגביר את הסיכון במנגנונים הורמונליים. בשר אדום מבושל או מעוב הוא מקור לקרצינוגנים, דוגמאת אמינים הטרוציקלים ואחרים, המעלים את שכיחות גידולי השד בבע”ח.

מגבלות המחקר כוללות העדר נתונים אודות דרכי הכנת הבשר האדום, וטעויות אפשריות בהערכת התזונתית.

לאור העובדה שמרבית גורמי הסיכון לסרטן שד אינם ניתנים לשינוי בקלות, לממצאים אלו עשויות להיות השלכות משמעותיות במניעת סרטן שד, ויש להמשיך ולהעריך אותם.

Arch Intern Med. 2006;166:2253-2259.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה