Breast cancer

צפיפות השד משפרת מודלי ניבוי של סרטן שד (מתוך J Natl Cancer Inst)

משני מחקרים חדשים, שפורסמו במהדורת ספטמבר של National Cancer Institute, עולה כי הערכת צפיפות השד של נשים על ידי ממוגרפיה יכולה לשפר את יכולת הניבוי של מודל Gail ושל מודלים אחרים המתוכננים להערכת הסיכון של סרטן שד.

אומנם המחברים של מאמר מערכת נלווה ציינו כי יש צורך לטפל במגוון נושאים לוגיסטיים לפני שצפיפות סרטן שד תכנס למודלי הערכת הסיכון של סרטן שד.

במחקר הראשון, החוקרים ניתחו מידע מ-7 רישומי ממוגרפיה ב-BCSC (Breast Cancer Surveillance Consortium) בכדי ליצור מודל ניבוי הכולל את צפיפות השד, שהוא פקטור הקשור ישירות לסיכון לסרטן שד, כפי שהופיע במספר מחקרים שבוצעו לאחרונה. בניתוח זה נכלל מידע של כ- 2.4 מיליון ממוגרפיות.

בנשים פרה מנו-פאוזליות, גיל, צפיפות השד, היסטוריה משפחתית של סרטן שד ופרוצדורה קודמת בשד זוהו כגורמי סיכון משמעותיים לסרטן שד. אותם גורמי הסיכון ציינו גם בנשים פוסט מנו-פאוזליות עם תוספת של גורמי סיכון כגון גזע, אתניות, BMI, מנופאוזה טבעית, טיפול הורמונאלי ותוצאת FP (false-positive) של ממוגרפיה קודמת.

בעוד שהמודל נראה טוב יותר ממודל Gail האחרון בזיהוי נשים הנמצאות בסיכון גבוה, הדיוק שלו בניבוי היה רק בינוני.

במחקר שני, החוקרים חיפשו לשפר את יכולת הניבוי של מודל Gail האחרון על ידי הכללה של צפיפות שד. במחקר השתתפו 7251 נשים, שנרשמו למחקר BCDDP (Breast Cancer Detection Demonstration Project). בנוסף לצפיפות השד, המודל כלל משקל, גיל בעת לידת חי ראשונה, מספר ביופסיות השד השפירות הקודמות ומספר הקרובים מדרגה ראשונה עם סרטן שד.

בדומה למחקר הראשון, החוקרים מצאו כי הניבוי של סרטן שד השתפר, כשצפיפות שד נכללה במודל. הדבר היה נכון עבור נשים פרה ופוסט מנו-פאוזליות.

כותבי מאמר מערכת נלווה הכירו בערך של הכנסת צפיפות שד לשיפור מודלי הניבוי של סרטן שד, אך הם ציינו כי יש צורך לטפל במספר נושאים של אפשרויות ביצוע לפני כן.

ראשית, בעוד שסטנדרטי האיכות של ממוגרפיה משנת 1994 דורשים מדיווחי הממוגרפיה להכיל מסקנה סופית וברורה לגבי הפוטנציאל הממאיר, הם לא דורשים רישום של צפיפות השד. שנית, צפיפות השד המדווחת לא עברה סטנדרטיזציה.

לסיכום, הכנסה של צפיפות שד ואולי של גורמי סיכון נוספים הינה מרגשת בהערכה ההולכת ומתפתחת של כלים לניבוי סרטן שד, אך יש להמשיך לפעול בזהירות עם תיקונים אלה. למודל ניבוי מושלם יהיה ערך מינימאלי אם הגורמים המרכיבים אותו אינם זמינים, אינם מובנים כהלכה או אינם מתוכננים כראוי.

J Natl Cancer Inst 2006;98:1172-1173,1204-1226

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: אבחון סרטן המעי

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: אבחון סרטן המעי

    שלום לכולם וברוכים הבאים לעוד פרק של “טיפ מחדר הרופא”, הפעם נעסוק באחת מהמחלות החשובות והקשות לאבחון – סרטן המעי. פרופסור איתמר רז יחלוק איתנו מידע חדש ומרתק מתוך מאמר שהתפרסם ב-JAMA OPEN ממאי האחרון. נלמד על השיטות המתקדמות לאבחון מוקדם והדרכים לשיפור הסיכויים לטיפול מוצלח. לכל הטיפים השבועיים  בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • תוספת טיפול אימונותרפי לכימותרפיה משפרת הישרדות בנשים עם סרטן שחלות מתקדם (מתוך הודעת חברת Imunon)

    תוספת טיפול אימונותרפי לכימותרפיה משפרת הישרדות בנשים עם סרטן שחלות מתקדם (מתוך הודעת חברת Imunon)

    הוספת תכשיר אימונותרפי ניסיוני לכימותרפיה משפר הישרדות נשים עם סרטן שחלות מתקדם, כך עולה מתוצאות מוקדמות כפי שדווחו בהודעה לעיתונות מטעם חברת התרופות. התכשיר IMNN-001 הינו וקטור פלזמיד דנ”א IL-12 בתוך מערכת ננו-חלקיקים, האפשרת הדבקת התא ולאחר מכן הפרשה קבועה של IL-12. מחקר OVATION 2 כלל נשים עם אבחנה חדשה של סרטן שחלות מתקדם. הנשים […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול אימונותרפי כנגד סרקומה סינוביאלית מתקדמת (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול אימונותרפי כנגד סרקומה סינוביאלית מתקדמת (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) העניק אישור מואץ ל-Afamitresgene Autoleucel לטיפול בחלק מהמבוגרים עם סרקומה סינוביאלית לא-נתיחה או גרורתית. ההתוויה החדשה נוגעת לחולים שקיבלו בעבר טיפול כימותרפי, נמצאו חיוביים ל-HLA-A*02:01P, HLA-A*02:02P, HLA-A*02:03P, או HLA-A*02:06P ובהם הגידול הדגים ביטוי אנטיגן MAGE-A4. Afamitresgene Autoleucel הינו טיפול אימונותרפי מבוסס תאי T מכוון גנטית ל-MAGE-A4 (או […]

  • השתלת כבד דוחה התקדמות גרורות לסרטן מעי גס ורקטום (JAMA Surgery)

    השתלת כבד דוחה התקדמות גרורות לסרטן מעי גס ורקטום (JAMA Surgery)

    השתלת כבד מלווה בשיפור הישרדות ללא-התקדמות מחלה בחולים נבחרים עם סרטן מעי גס ורקטום לא-נתיח עם פיזור כבד; עם זאת, ההשפעה על ההישרדות הכוללת ושיעורי ההישנות לא הייתה מובהקת סטטיסטית, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Surgery. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הצביעו על תוצאות מבטיחות בחולים נבחרים עם סרטן מעי גס […]

  • גורמי סיכון להיצרות בהשקה לאחר ניתוח כריתת וושט (BMC Cancer)

    גורמי סיכון להיצרות בהשקה לאחר ניתוח כריתת וושט (BMC Cancer)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת BMC Cancer עולה כי דלף מהשקה, מחלות לב וכלי דם וסוכרת הינם גורמי סיכון אפשריים להיצרות בהשקה של הוושט בחולים לאחר כריתת וושט. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון גורמי סיכון להיצרות בהשקה בחולים עם סרטן וושט לאחר כריתת וושט. היצרות בהשקה הינה הסיבוך ארוך הטווח הנפוץ ביותר בחולים לאחר […]

  • נתוני עולם אמיתי תומכים בתועלת של בדיקות סקר לאוסטיאופורוזיס בנשים מבוגרות (Bone)

    נתוני עולם אמיתי תומכים בתועלת של בדיקות סקר לאוסטיאופורוזיס בנשים מבוגרות (Bone)

    במאמר שפורסם בכתב העת Bone מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר עולם-אמיתי התומכות בתועלת של בדיקות סקר לאוסטיאופורוזיס של נשים מבוגרות והפניית אלו עם אבחנה של אוסטיאופורוזיס, עם עליה משמעותית בשיעורי הטיפול והפחתת הסיכון לשברים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את שיעורי הטיפול והסיכון לשברים בנשים מבוגרות במחקר מבוסס-אוכלוסייה בו נשים עם אבחנה של אוסטיאופורוזיס הופנו […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה