Bariatric Surgery

הטיפול התזונתי בחולי כליה לאחר ניתוח בריאטרי: מסמך עמדה מטעם עמותת עתיד

תאיר בן-פורת, ענת וייס סדן, חיה שוויגר, ד”ר רם אלעזרי, ד”ר אירית מור יוסף, דנה ויינר, אודיל אזולאי, ד”ר שירי שרף דגן, רגדה ברכאת, עדה עזר, רבקי הררי

ירידה במשקל כתוצאה מניתוח בריאטרי בקרב מטופלי אי ספיקת כליות (CKD) בעלי השמנה מורבידית (35(BMI≥ יתרונות רבים. בשלבים מוקדמים של מחלת הכליה ירידה במשקל מפחיתה גורמי סיכון אשר קשורים בהתקדמות המחלה כמו יתר לחץ דם, היפרגליקמיה, דיסליפידמיה ומיקרואלבומינוריה. בשלבים מתקדמים של מחלת הכליה, הירידה במשקל מקדמת את האפשרות להשתלת כליה ומסייעת בשמירה על השתל לאורך זמן. למרות היתרונות הרבים לביצוע ניתוח בריאטרי מטופלי CKD מהווים תת-אוכלוסייה הנמצאת בסיכון מוגבר לפתח תת תזונה לאחר ביצוע הניתוח ואין כיום מספיק מידע בדבר ההשלכות התזונתיות של הניתוח בחולים אלו. קביעת הדרישות התזונתיות במטופלי CKD הינה מאתגרת ודורשת התאמה מורכבת של כלל רכיבי התזונה בתפריט ותוספי התזונה הנדרשים, כתלות בסוג הניתוח והמגבלות התזונתיות הנובעות ממחלת הכליה.

מטרת המסמך לגבש מתווה המספק הדרכה מקצועית להמלצות תזונתיות המותאמות לחולי כליה לצורך מניעת חסרים תזונתיים וסיבוכיהם הנלווים לאחר ניתוח בריאטרי.  הטיפול מצריך תיאום רב צוותי בין הדיאטניות בעלת ניסיון בתחום הנפרולוגיה, דיאטנית בעלת ניסיון בתחום הבריאטרי, כירורג בריאטרי ונפרולוג.

בניית המסמך נעשתה על ידי שיתוף פעולה בין דיאטניות מובילות ורופאים מומחים משתי הדיסציפלינות, ממספר מרכזים רפואיים בישראל. ההמלצות נבנו על סמך סקירת ספרות נרחבת וקיום פגישות משותפות לצורך דיון נרחב. ההמלצות נחלקות על פי סוג מחלת הכליה:

1) מטופלים לאחר ניתוח בריאטרי עם מחלת כליה כרונית בדרגה 3 עד 5 עם או ללא המודיאליה (GFR נמוך מ-60 מ”ל/דקה/1.73 m2  של שטח גוף)

2) מטופלים לאחר ניתוח בריאטרי אשר עברו השתלת כליה עם תפקוד שתל מתפקד עד CKD דרגה 2 (GFR גבוה מ-60 מ”ל/דקה/1.73 m2  של שטח גוף).

לפני הניתוח, הטיפול התזונתי כולל הערכת הסטאטוס התזונתי והצריכה היומית, מתן תוספים לטיפול בחסרים והתאמת התפריט הטרום ניתוחי למגבלות התזונתיות הנובעות ממחלת הכליה, לרבות נוזלים, חלבון, זרחן, אשלגן וויטמינים. לאחר הניתוח ממוקדות ההנחיות במניעת היווצרות סיבוכים בתר-ניתוחיים הנובעים מהסיכון לאובדן מסת גוף רזה וחסר תזונתי הנובע מירידה בצריכת מזון וספיגתו במערכת העיכול.

לסיכום: מטופלי CKD צריכים הכנה תזונתית אישית לפני ניתוח בריאטרי בהתאם לחוסרים תזונתיים ולהגבלות התזונתיות הנובעות ממחלת הכליה. הטיפול התזונתי לאחר הניתוח צריך להתמקד במניעת חוסרים תזונתיים קצרי וארוכי טווח. כל שלב צריך להתבצע  במסגרת צוות רב מקצועי תוך כדי התאמת תוכנית טיפול אישית.

לנייר העמדה המלא

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: שימור הכליה בניתוחי לב: תפקידן של חומצות אמינו במניעת אי ספיקת כליות

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: שימור הכליה בניתוחי לב: תפקידן של חומצות אמינו במניעת אי ספיקת כליות

    שלום וברוכים הבאים לפרק של “טיפ מחדר הרופא”.  היום נדון בנושא חשוב ביותר – כיצד ניתן לשמור על תפקוד הכליה ולהימנע מאי ספיקת כליות אקוטית לאחר ניתוחי לב. מחקרים חדשים מצביעים על כך שחומצות אמינו עשויות לשחק תפקיד חשוב במניעת אי ספיקת כליות כתוצאה מניתוחי לב. בפרק הזה נבחן את המנגנונים הפועלים, נדון בתוצאות המחקרים, […]

  • למעלה משליש מהחולים מפתחים אי-ספיקת לבלב אקסוקריני לאחר דלקת לבלב חדה (eClinicalMedicine)

    למעלה משליש מהחולים מפתחים אי-ספיקת לבלב אקסוקריני לאחר דלקת לבלב חדה (eClinicalMedicine)

    למעלה משליש מהחולים עם דלקת לבלב חדה צפויים לפתח אי-ספיקת לבלב אקסוקריני לאחר 12 חודשים, כאשר הגורמים העיקריים המנבאים סיבוך זה כוללים דלקת לבלב אידיופטית, מחלה בדרגת חומרה בינונית-חמורה או חמורה והיסטוריה קודמת של סוכרת, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת eClinicalMedicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אי-ספיקת לבלב אקסוקריני נקשרה באופן מסורתי עם […]

  • מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות לופוס בנשים (Arthritis Care Res)

    מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות לופוס בנשים (Arthritis Care Res)

    בנשים עם צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד נרשמה עליה של 56% בסיכון לאבחנה של לופוס, בהשוואה לנשים עם הצריכה הנמוכה ביותר של מוצרי מזון אלו, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Arthritis Care & Research. מבין כלל מוצרי המזון, משקאות ממותקי סוכר או עם ממתיקים מלאכותיים נקשרו בקשר הבולט ביותר עם לופוס. להערכת הקשר […]

  • צריכת פירות ושיבולת שיעול עלולה להוביל לעליה בסיכון לסוכרת מסוג 1 (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-EASD)

    צריכת פירות ושיבולת שיעול עלולה להוביל לעליה בסיכון לסוכרת מסוג 1 (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-EASD)

    בילדים עם נטייה גנטית לסוכרת מסוג 1, צריכה רבה יותר של פירות, שיבולת שיעול או שיפון עלולה להוביל לעליה בסיכון לסוכרת מסוג 1 ואוטואימוניות של איי לבלב עד גיל 6 שנים, בעוד שצריכת פירות יער עשויה להפחית את הסיכון הנ”ל, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-European Association for the Study […]

  • אלכוהול מעלה את הסיכון לגאוט בשני המינים אך בצורה בולטת יותר בגברים (JAMA Netw Open)

    אלכוהול מעלה את הסיכון לגאוט בשני המינים אך בצורה בולטת יותר בגברים (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי צריכה רבה יותר של אלכוהול מלווה בסיכון מוגבר לגאוט, כאשר העלייה בסיכון בולטת יותר בגברים לעומת נשים. הבדלים תלויי-מגדר אלו עשויים לנבוע מהבדלים בסוגי האלכוהול ששותים גברים ונשים ולא מהבדלים ביולוגיים. מחקר העוקבה הפרוספקטיבי בחן את הקשר בין צריכה כוללת וספציפית של אלכוהול ובין הסיכון […]

  • התועלת האפשרית של ניתוח בריאטרי בקשישים (JAMA Netw Open)

    התועלת האפשרית של ניתוח בריאטרי בקשישים (JAMA Netw Open)

    בקרב קשישים עם השמנת-יתר, ניתוח בריאטרי אינו מפחית משמעותית את הסיכון למחלות ממאירות על-רקע השמנה או מחלות לב וכלי דם, כפי שתואר בקרב מטופלים צעירים יותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הראו כי ניתוח בריאטרי מפחית את הסיכון לממאירויות על-רקע השמנה ומחלות […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: תרופות וניתוחים להרזיה - למי זה מתאים ומהם הסיכונים?

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: תרופות וניתוחים להרזיה - למי זה מתאים ומהם הסיכונים?

    שלום וברוכים הבאים לפרק של “טיפ מחדר הרופא”.  היום נדון בנושא שמעורר הרבה עניין וגם לא מעט שאלות – הטיפולים השונים להרזיה. נדבר על הזריקות להרזיה וניתוחים לקיצור קיבה – למי נמליץ על כל אחת מהאפשרויות והאם יש סיכונים שחשוב לקחת בחשבון? בפרק הזה נבחן את ההבדלים בין השיטות, נדבר על מי מתאים לאיזו גישה, […]

  • הגבלת צריכת מלח עשויה לסייע במניעת פרפור פרוזדורים (JAMA Netw Open)

    הגבלת צריכת מלח עשויה לסייע במניעת פרפור פרוזדורים (JAMA Netw Open)

    הפחתת צריכת מלח בחולים עם צריכת נתרן יומית גבוהה ובסיכון גבוה לפרפור פרוזדורים עשויה להפחית את הסיכון להיארעות הפרעת הקצב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים מסבירים כי אין מחקרים רבים להערכת הקשר בין צריכת נתרן ובין הסיכון לפרפור פרוזדורים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין צריכת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה