Bariatric Surgery

ניתוח בריאטרי מפחית חלק מסיכוני השמנת היתר, אך מעלה סיכונים אחרים (Journal of the American Medical Association)

מאת ד”ר אלינור מוסרי בריסקין

ניתוח בריאטרי מוריד את הסיכונים לטווח הרחוק של השמנת יתר כגון יתר לחץ דם, סכרת סוג 2 ובעיות רפואיות אחרות, אך יתרונות אלה צריכים להישקל כנגד הסיכונים הקשורים בניתוח והעובדה שההשפעות המיטיבות של הניתוח פוחתות לאחר חמש שנים. אלו מסקנות שני מחקרים אשר פורסמו ב 16 בינואר ב Journal of the American Medical Association.

מחקר אחד היה מחקר עוקבה של 1888 מטופלים עם השמנת יתר חולנית אשר עברו ניתוח בריאטרי או קיבלו טיפול רפואי לא פולשני. המעקב היה בין נובמבר 2015 עד יולי 2010, ונתונים של מעקב נאספו בין 2006 עד מות המטופלים או עד דצמבר 2015. המחקר התבצע במרכז השלישוני Vestfold Hospital Trust שבנורווגיה. התוצאים העיקריים היו הופעה חדשה או היעלמות אבחנה של יתר לחץ דם, על פי בסיס הנתונים הנורבגי של רישומי תרופות. תוצאים שניוניים היו שינויים במחלות הרקע. תופעות לואי כללו סיבוכי ניתוח.

1888 מטופלים השתתפו במחקר, ממוצע הגילאים היה 43.5. BMI ממוצע בסיסי היה 44.2. 100% מהמטופלים סיימו את המעקב כעבור זמן חציון של 6.5 שנים. מטופלים שעברו ניתוח בריאטרי היו בסיכוי גבוה יותר לנסיגה של יתר לחץ הדם (הסיכון האבסולוטי, absolute risk, AR– 31.9% לעומת 12.4% בקבוצה שלא עברה ניתוח. הבדל הסיכונים-risk difference, RD– 19.5%. סיכון יחסי relative risk 2.1, CI 2.0-2.2). כמו כן היה סיכון קטן יותר להופעת לחץ דם בקבוצה שעברה ניתוח (AR 3.5% לעומת 12.2% בקבוצה שלא עברה ניתוח. RD 8.7%. RR 0.4 (CI 0.3-0.3)). גם הסיכון להחלמה מסכרת היתה גבוה יותר במטופלים שעבור ניתוח בריאטרי (AR 57.5% לעומת 14.8%, RD 42.7%, RR 3.9, CI 2.8-5.4). היה סיכון גבוה יותר להופעת דכאון AR 8.9% לעומת 6.5%, RD 3.6%, RR 1.3, CI 1.2-1.4). מטופלים שעברו ניתוח היו בסיכון גבוה יותר לעבור פרוצדורה גסטרואינטסטינלית נוספת. בקבוצה זו גם היו יותר מטופלים עם רמת פריטין נמוכה בדם לעומת הקבוצה שלא עברה ניתוח (26% לעמת 12%, p<0.001).

מסקנת החוקרים היתה כי בקרב מטופלים עם השמנת יתר קשה, ניתוח בריאטרי היה קשור בירידה בסיכון למחלות הקשורות בהשמנת יתר, אך גם לעליה בסיכון לסיבוכים.

המחקר השני בדק את התוצאים הבריאותיים 5 שנים לאחר ניתוח מעקף קיבה מסוג Roux-en-Y בהשוואה לטיפול שמרני ושינוי אורחות חיים, במטופלים עם השמנת יתר וסכרת.

מחקר זה הוא מחקר מעקב תצפיתי, אשר עקב אחר 120 מטופלים עם השמנת יתר (BMI בערכים 30.0-39.9), וסכרת (HbA1C > 8%), 5 שנים לאחר שהשתתפו במחקר אקראי מבוקר ב 4 מרכזים בארה”ב ובטייוואן. ההכללה במחקר התרחשה בין אפריל 2008 ועד דצמבר 2011, והמעקב בוצע עד נובמבר 2016.

המטופלים קיבלו טיפול תרופתי ושינוי אורח חיים, על בסיס Diabetes Prevention Program and LookAHEAD trials למשך שנתיים. חצי מהמטופלים עברו גם ניתוח Roux-en-Y gastric bypass.

התוצאים שנבדקו היו triple endpoints: HbA1C<7%, LDL<100mg/dL, ולחץ דם סיסטולי קטן מ 130מ”מ/כספית לאחר 5 שנים.

מבין 120 המשתתפים (גיל ממוצע 49, 72 מתוכם נשים), 98 (82%) סיימו את מעקב של 5 שנים. המאפיינים הבסיסיים בין המטופלים היו דומים. לאחר 5 שנים, 13 מטופלים (23%) בקבוצה שעברה ניתוח ו 2 מטופלים (4%) בקבוצה שלא עברה ניתוח, הגיעו לשלושת נקודות הסיום הראשוניות. (הבדל של 19%, CI 4%-34%, p=0.01). בשנה החמישית, 31 מטופלים (55%) מתוך הקבוצה שעברה את הניתוח לעומת 8 מטופלים (14%) בקבוצה שלא עברו ניתוח הגיעו ל HbA1C של פחות מ 7% (הבדל של 41%, CI 19-63%, p=0.002). לניתוח מעקף קיבה היו יותר תופעות לואי וסיבוכים כגון היצרויות, חסימת מעי דק וזליגה מהשקות. (66 לעומת 38 בקבוצה ללא הניתוח).

החוקרים מסכמים כי בהשוואה לטיפול שמרני לטיפול ניתוחי של מעקף קיבה מסוג Roux-en-Y במבוגרים הסובלים מהשמנת יתר וסכרת, התוצאים הבריאותיים אשר נמדדו ע”י triple endpoints היו טובים יותר באופן מובהק סטטיסטית. עם זאת, ההשפעה הלכה ופחתה לאורך 5 שנות המעקב, ולפיכך מציעים החוקרים כי יש לבצע מעקב נוסף על מנת להביא את משך ההשפעה החיובית של הניתוח.

לסיכום, שני מחקרים אלה מוכיחים כי ניתוחים בריאטרים עשויים להוריד את סיכוני השמנת היתר, אך לניתוח עצמו עלולים להיות סיבוכים ותופעות לואי. לכן יש לשקול עבור כל מטופל ולבחור יחד איתו את הגישה המתאימה לו.

Association of Bariatric Surgery vs Medical Obesity Treatment With Long-term Medical Complications and Obesity-Related Comorbidities. JAMA, January 16, 2018.

 

Lifestyle Intervention and Medical Management With vs Without Roux-en-Y Gastric Bypass and Control of Hemoglobin A1c, LDL Cholesterol, and Systolic Blood Pressure at 5 Years in the Diabetes Surgery Study. JAMA, January 16, 2018.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מטרות הטיפול במטופלים עם סוכרת מסוג 2 – סיכום (הודעת אלי לילי)

    מטרות הטיפול במטופלים עם סוכרת מסוג 2 – סיכום (הודעת אלי לילי)

    שלושת הסרטונים המובאים להלן מציגים את מטרות הטיפול  במטופלים עם סוכרת מסוג 2: חשיבות איזון מיטבי בשלב מוקדם של המחלה למניעת התפתחות סיבוכי סוכרת ודחיית התקדמות ההפרעה במשק הסוכר, מדוע שמירה על הירידה הראשונית במשקל מאתגרת ומהם הכלים לדיון מיטבי עם המטופלים אודות ההשלכות השליליות של משקל עודף. לצפייה בסרטון בנושא חשיבות איזון מוקדם: לצפייה […]

  • התועלת האפשרית של ניתוח בריאטרי בקשישים (JAMA Netw Open)

    התועלת האפשרית של ניתוח בריאטרי בקשישים (JAMA Netw Open)

    בקרב קשישים עם השמנת-יתר, ניתוח בריאטרי אינו מפחית משמעותית את הסיכון למחלות ממאירות על-רקע השמנה או מחלות לב וכלי דם, כפי שתואר בקרב מטופלים צעירים יותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הראו כי ניתוח בריאטרי מפחית את הסיכון לממאירויות על-רקע השמנה ומחלות […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: תרופות וניתוחים להרזיה - למי זה מתאים ומהם הסיכונים?

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: תרופות וניתוחים להרזיה - למי זה מתאים ומהם הסיכונים?

    שלום וברוכים הבאים לפרק של “טיפ מחדר הרופא”.  היום נדון בנושא שמעורר הרבה עניין וגם לא מעט שאלות – הטיפולים השונים להרזיה. נדבר על הזריקות להרזיה וניתוחים לקיצור קיבה – למי נמליץ על כל אחת מהאפשרויות והאם יש סיכונים שחשוב לקחת בחשבון? בפרק הזה נבחן את ההבדלים בין השיטות, נדבר על מי מתאים לאיזו גישה, […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: כל מה שצריך לדעת על השמנה

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: כל מה שצריך לדעת על השמנה

    שלום וברוכים הבאים לפרק של “טיפ מחדר הרופא”.  היום נעסוק בשאלות בנושא השמנה – מה משפיע יותר על התפתחות השמנה: הגנטיקה או הסביבה, האם השמנה היא תמיד מחלה ולמה יש שינוי בצורת ההשמנה לאחר גיל המעבר? בפרק זה נבחן את תפקידי הגנטיקה והסביבה בהתפתחות השמנת יתר, ננסה להבין איך הם משתלבים זה בזה, ונשמע מפרופסור […]

  • ניתוח בריאטרי לפני היריון והסיכון ללידת תינוקות קטנים ולידה מוקדמת (Am J Obstetrics & Gynecology)

    ניתוח בריאטרי לפני היריון והסיכון ללידת תינוקות קטנים ולידה מוקדמת (Am J Obstetrics & Gynecology)

    בקרב נשים עם היסטוריה של ניצוח בריאטרי לפני היריון תועד סיכון מוגבר ללידת תינוקות קטנים, בהשוואה לנשים שלא עברו את ההתערבות הניתוחית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Obstetrics & Gynecology. במחקר החתך בחנו החוקרים את תוצאות ההיריון והיילודים בקרב 1,282 נשים באוסטרליה, אשר עברו ניתוח בריאטרי לפני היריון וילדו […]

  • מדד מסת גוף בילדות מנבא סיכון למחלות עור (J Investigative Dermatology)

    מדד מסת גוף בילדות מנבא סיכון למחלות עור (J Investigative Dermatology)

    השמנה בילדות מלווה בסיכון מוגבר למחלות עור בילדות על-רקע חיסוני, כולל אלופציה אראטה, אטופיק דרמטיטיס ופסוריאזיס, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Investigative Dermatology. מעבר ממשקל תקין לעודף-משקל מלווה בסיכון מוגבר לאטופיק דרמטיטיס, בעוד שירידה במשקל עשויה להפחית את הסיכון למחלת עור. החוקרים מקוריאה בחנו את הנתונים אודות למעלה מ-2.1 מיליון […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: איך נדע שילדינו בסיכון להשמנת יתר

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: איך נדע שילדינו בסיכון להשמנת יתר

    שלום וברוכים הבאים לעוד פרק של “שבירת מיתוסים”. והיום נדון בנושא שמטריד הורים רבים – השמנת יתר בילדיהם. איך נדע אם ילדינו נמצאים בסיכון להשמנת יתר? מהם הסימנים שעלינו לשים לב אליהם? ומה ניתן לעשות כדי למנוע את ההתפתחות של השמנת יתר עוד לפני שהיא מתחילה? בפרק זה נעסוק בגורמי הסיכון, נבחן את השפעת אורח […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה