Bariatric Surgery

פורסם נייר עמדה מעודכן לניתוחי קיצור הקיבה (המכון לאיכות ברפואה של הר”י)

המכון לאיכות ברפואה של ההסתדרות הרפואית בישראל (הר”י), ריכז לנייר עמדה בנושא: ניתוחים בריאטרים (ניתוחים לטיפול בהשמנת יתר חולנית), כמה איגודים מקצועיים: איגוד הכירורגים בישראל, החוג לכירורגיה בריאטרית, החברה הישראלית לחקר וטיפול בהשמנת יתר והאיגוד הישראלי לגסטרולוגיה ומחלות.

הנייר מגדיר  לראשונה את תחום הניתוחים לקיצורי קיבה (ניתוחים בריאטריים):
למי הם מומלצים? באיזה תנאים? סימני אזהרה ועוד.

לדברי ד”ר נאסר סקרן, נציג איגוד הכירורגים ויו”ר החוג לכירורגיה בריאטרית בישראל: “ישראל מובילה בעולם בכמות הניתוחים לטיפול בהשמנת יתר חולנית ביחס לגודל האוכלוסייה. בארץ מבוצעים מידי שנה 9,000-10,000 ניתוחים לטיפול בהשמנת יתר חולנית. לעומת זאת, במדינות גדולות מאתנו, כמו: גרמניה, מבוצעים בין 3,000-5,000 ניתוחים בשנה ובאיטליה, כ- 10,000 ניתוחים. למרות זאת, עד היום לא נכתב מסמך מסודר, שמגדיר איזה ניתוח מתאים לאיזו מחלה ? מה עושים כאשר ניתוחים לא מצליחים ומטופלים לא יורדים במשקל? למי מתאימים הניתוחים הללו? וכד'”.

ד”ר סקרן מוסיף: “נייר העמדה, מתייחס לטיפול בטווח הקצר והארוך לאחר ניתוח בריאטרי, להמלצות לבדיקות ותכנית המעקב לאחר הניתוח ומצבים של מחלות רקע מורכבות וניתוחים חוזרים. הנייר מאגד בתוכו את ההמלצות העדכניות ביותר, שמבוססות על המידע הרפואי הקיים כיום בתחום”.

הדגשים העיקריים בנייר העמדה:

·         כללי – ניתוחים בריאטרים, נחשבים כיום כפתרון היעיל ביותר לטיפול בהשמנת יתר חולנית, הן בירידה במשקל והן בשיפור תחלואה נלוות להשמנת יתר. קיום הניתוח מותנה בעמידה בקריטריונים משרד הבריאות, בהתוויות הרפואיות לביצוע הניתוח ובקבלת אישור מוועדה הכוללת רופא/ה פנימאי/ת או אנדוקרינולוג/ית, דיאטן/נית ופסיכולוג/ית או עובד/ת סוציאלי.

·         ישנו מתאם בין רמת ההיענות, למעקב רפואי לבין התוצאות הניתוחיות, בהיבטים של ירידה במשקל, תחלואה נלווית להשמנה וסיבוכים ניתוחיים. 

·         יש לערוך מעקב אחר כל מנותח במרכז הבריאטרי המנתח, או במסגרת רב תחומית בקהילה, שהוכשרה לכך. המעקב לאחר הניתוח צריך לכלול: ייעוץ ומעקב ע”י כירורג בריאטרי, דיאטנית קלינית המנוסה בתחום הניתוחים הבריאטריים, מעקב פסיכולוגי באופן פרטני או קבוצתי, ייעוץ בנוגע לפעילות גופנית מותאמת לאחר הניתוח ומעקב ע”י רופא משפחה או אנדוקרינולוג.
נייר העמדה הנוכחי מפרט את תכנית המעקבים המומלצת לרבות תדירות המפגשים, תכניהם ובדיקות המעקב הנדרשות באופן רוטיני לאחר הניתוח.

·         סיבוכים, שעשויים להופיע לאחר ניתוחים בריאטריים כוללים סיבוכים לטווח קצר לאחר הניתוח (כגון: דימום, דלף, זיהום ועוד) וסיבוכים, שעלולים להופיע מאור יותר (כגון: חסרים תזונתיים, ירידה בצפיפות העצם ועוד). המסמך הנוכחי מפרט סיבוכים ותופעות לוואי אלו, וכן מתייחס לנושאים של אופן הזיהוי והטיפול הנדרשים.

·         על מנת למקסם את תוצאות הניתוח נדרשים שינויים משמעותיים בהיבט התזונתי, הרגשי וההתנהגותי, כאשר חולים עם עליה חוזרת במשקל לאחר הניתוח נדרשים להערכה מעמיקה ולהכנה מתאימה על ידי צוות רב מקצועי במרכזים בריאטרים טרם התערבות ניתוחית חוזרת. ניר העמדה מאגד בתוכו את ההמלצות לשינויים הנדרשים בתזונה ואורח החיים על מנת למקסם את תוצאות הניתוח.

פרופ. ראובן צימליכמן, יו”ר המכון לאיכות ברפואה של ההסתדרות הרפואית (הר”י), מוסיף: “בשנים האחרונות הפכו הניתוחים הבריאטריים לשכיחים, ובמקרים רבים הם ממש מצילי חיים. זמינות האוכל, שינוי הרגלי צריכת המזון, שימוש במזון מתועש ומהיר, עשיר בנתרן, שומן, סוכר וחומרים משמרים, בצד חוסר פעילות גופנית ולחץ נפשי, מביאים להשמנת יתר, לתחלואה של סוכרת, מחלות לב וכלי דם ולתמותה מוגברת. הורדת משקל באמצעות ניתוחים מומלצת בעיקר למי שלא הצליחו לרזות בדרים אחרות, וכן לאלו שפיתחו כבר נזקים רקמתיים מרובים של טרשת עורקים וארטריובקלרוזיס ומצויים בסכנה מיידית של תחלואה, ארועים קרדיווסקולריים ומוות”.

לדבריו: “גם הטכניקה של הניתוחים והגישות השונות בהם השתכללו בשנים האחרונות. יש לרפואה כבר ניסיון משמעותי בניתוחים בריאטריים, והוא ממשיך להצטבר, כאשר הגישות הניתוחיות משתנות, בהתאם למטופלים. יחד עם זאת, יש לזכור שניתוח בריאטרי משמעו הצטרפות למועדון מטופלים, שמצריך מעקב, שיתוף פעולה עם הרופא המטפל ומהקפדה על דרך חיים חדשה ושונה, המותאמת למגבלות הניתוח”.

לעיון/הורדה של נייר העמדה

הערת המערכת: בהקשר זה מומלץ גם לעיין בנתוני רשם/סקר שבוצע על ניתוחים בריאטריים בישראל בשנת 2015. ראו כאן 

כמו כן באתר שיתוף הדיונים הקליניים שלנו, e-medcase , מתנהל כעת סקר הבודק את גישת הרופאים לנטופל שמן בהקשר של הצעה לעבור ניתוח בריאטרי . תוצאות מעניינות !  צפו והצטרפו לסקר – כאן .

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מטרות הטיפול במטופלים עם סוכרת מסוג 2 – סיכום (הודעת אלי לילי)

    מטרות הטיפול במטופלים עם סוכרת מסוג 2 – סיכום (הודעת אלי לילי)

    שלושת הסרטונים המובאים להלן מציגים את מטרות הטיפול  במטופלים עם סוכרת מסוג 2: חשיבות איזון מיטבי בשלב מוקדם של המחלה למניעת התפתחות סיבוכי סוכרת ודחיית התקדמות ההפרעה במשק הסוכר, מדוע שמירה על הירידה הראשונית במשקל מאתגרת ומהם הכלים לדיון מיטבי עם המטופלים אודות ההשלכות השליליות של משקל עודף. לצפייה בסרטון בנושא חשיבות איזון מוקדם: לצפייה […]

  • התועלת האפשרית של ניתוח בריאטרי בקשישים (JAMA Netw Open)

    התועלת האפשרית של ניתוח בריאטרי בקשישים (JAMA Netw Open)

    בקרב קשישים עם השמנת-יתר, ניתוח בריאטרי אינו מפחית משמעותית את הסיכון למחלות ממאירות על-רקע השמנה או מחלות לב וכלי דם, כפי שתואר בקרב מטופלים צעירים יותר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הראו כי ניתוח בריאטרי מפחית את הסיכון לממאירויות על-רקע השמנה ומחלות […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: תרופות וניתוחים להרזיה - למי זה מתאים ומהם הסיכונים?

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: תרופות וניתוחים להרזיה - למי זה מתאים ומהם הסיכונים?

    שלום וברוכים הבאים לפרק של “טיפ מחדר הרופא”.  היום נדון בנושא שמעורר הרבה עניין וגם לא מעט שאלות – הטיפולים השונים להרזיה. נדבר על הזריקות להרזיה וניתוחים לקיצור קיבה – למי נמליץ על כל אחת מהאפשרויות והאם יש סיכונים שחשוב לקחת בחשבון? בפרק הזה נבחן את ההבדלים בין השיטות, נדבר על מי מתאים לאיזו גישה, […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: כל מה שצריך לדעת על השמנה

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: כל מה שצריך לדעת על השמנה

    שלום וברוכים הבאים לפרק של “טיפ מחדר הרופא”.  היום נעסוק בשאלות בנושא השמנה – מה משפיע יותר על התפתחות השמנה: הגנטיקה או הסביבה, האם השמנה היא תמיד מחלה ולמה יש שינוי בצורת ההשמנה לאחר גיל המעבר? בפרק זה נבחן את תפקידי הגנטיקה והסביבה בהתפתחות השמנת יתר, ננסה להבין איך הם משתלבים זה בזה, ונשמע מפרופסור […]

  • ניתוח בריאטרי לפני היריון והסיכון ללידת תינוקות קטנים ולידה מוקדמת (Am J Obstetrics & Gynecology)

    ניתוח בריאטרי לפני היריון והסיכון ללידת תינוקות קטנים ולידה מוקדמת (Am J Obstetrics & Gynecology)

    בקרב נשים עם היסטוריה של ניצוח בריאטרי לפני היריון תועד סיכון מוגבר ללידת תינוקות קטנים, בהשוואה לנשים שלא עברו את ההתערבות הניתוחית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Obstetrics & Gynecology. במחקר החתך בחנו החוקרים את תוצאות ההיריון והיילודים בקרב 1,282 נשים באוסטרליה, אשר עברו ניתוח בריאטרי לפני היריון וילדו […]

  • מדד מסת גוף בילדות מנבא סיכון למחלות עור (J Investigative Dermatology)

    מדד מסת גוף בילדות מנבא סיכון למחלות עור (J Investigative Dermatology)

    השמנה בילדות מלווה בסיכון מוגבר למחלות עור בילדות על-רקע חיסוני, כולל אלופציה אראטה, אטופיק דרמטיטיס ופסוריאזיס, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Investigative Dermatology. מעבר ממשקל תקין לעודף-משקל מלווה בסיכון מוגבר לאטופיק דרמטיטיס, בעוד שירידה במשקל עשויה להפחית את הסיכון למחלת עור. החוקרים מקוריאה בחנו את הנתונים אודות למעלה מ-2.1 מיליון […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: איך נדע שילדינו בסיכון להשמנת יתר

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: איך נדע שילדינו בסיכון להשמנת יתר

    שלום וברוכים הבאים לעוד פרק של “שבירת מיתוסים”. והיום נדון בנושא שמטריד הורים רבים – השמנת יתר בילדיהם. איך נדע אם ילדינו נמצאים בסיכון להשמנת יתר? מהם הסימנים שעלינו לשים לב אליהם? ומה ניתן לעשות כדי למנוע את ההתפתחות של השמנת יתר עוד לפני שהיא מתחילה? בפרק זה נעסוק בגורמי הסיכון, נבחן את השפעת אורח […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה