Bariatric Surgery

האם הערכת התפקוד הכלייתי נפגמת לאחר ניתוח בריאטרי? (Am J Kidney Dis)

מתוצאות מחקר חדש עולה כי הערכת קצב הפינוי הגלומרולארי אינה מספקת הערכה מדויקת של התפקוד הכלייתי בחולים לאחר ירידה במשקל בעקבות ניתוח בריאטרי.

במחקר שכלל 11 נשים, משוואת CKD-EPI (Chronic Kidney Disease-Epidemiology Collaboration) המבוססת על רמת קריאטינין בדם, סיפקה תת-הערכה של קצב הפינוי הגלומרולארי בתחילת המחקר ולאחר מכן הערכת-יתר לאחר 6 ו-12 חודשים, בעקבות ירידה מהירה במשקל הגוף.

לאור השינוי הגדול במשקל הגוף לאחר הניתוח, רמת קריאטינין, הכלי הנפוץ ביותר להערכת התפקוד הכלייתי, אינה מדויקת עוד. במידה וחשוב להעריך את התפקוד הכלייתי, יש לשקול שימוש במדדים אחרים (דוגמת Cystatin C).

החולים סבלו מהשמנת-יתרחולנית בתחילת המחקר, עם מדד מסת גוף ממוצע של 46 ק”ג למטר בריבוע. הממוצע ירד ל-33 ק”ג למטר בריבוע לאחר שישה חודשים ולאחר מכן ירד לטווח התקין עם ממוצע של 28 ק”ג למטר בריבוע לאחר 12 חודשים.

החוקרים התבססו על פינוי כלייתי של Iothalamate להערכת קצב הפינוי הגלומרולארי.

מהנתונים עולה כי קצב הפינוי הגלומרולארי, המתוקן לשטח הגוף, ירד לאחר ניתוח RYGB (Roux-en-Y Gastric Bypass) בהיקף של 10 mL/min/1.73m2. בינתיים, קצב הפינוי הגלומרולארי המתוקן לשטח הגוף עלה ב-6 mL/min/1.73m2.

השינוי בתפקוד הכלייתי שזוהה לפי קצב הפינוי הגלומרולארי לא בא לידי ביטוי בהערכת התפקוד הכלייתי לאור ירידה בייצור קריאטינין. העובדה שהמחקר כלל רק נשים אינה מעידה כי הממצאים אינם תקפים לגברים.

החוקרים מוסיפים עצה נוספת, במידה וריכוז קריאטינין בדם נותר דומה או עולה מעט לאחר הניתוח, חשוב להבין כי ייתכן וחלה פגיעה בתפקוד הכלייתי ויש להשלים בירור לסיבות אפשריות לכך.

Am J Kidney Dis 2014

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה