Bacterial infections

שימוש באלגוריתמים לניהול חום בילודים לפי משך מחלת החום (PEDIATRICS)

ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף מחקר, שפורסם לאחרונה בעיתון PEDIATRICS והעריך את יעילות השימוש במרקרים דלקתיים [C-Reactive Protein (CRP), Absolute Neutrophile Count (ANC), Procalcitonin (PTC)] בניהול מקרי חום קצר משך (קטן משעתיים) בילודים מתחת לגיל שלושה חודשים, על מנת לאתר מחלה חיידקית (בדם או בנוזל השדרה).

ניהול חום בילודים בגילאי 28 עד 90 יום הינו אתגר בקרב רופאי הילדים לאור העובדה שלרוב האנמנזה מוגבלת והממצאים בבדיקה הגופנית הינם דלים. עם זאת, רק מיעוט הילודים עם חום בגילאים אלו אכן סובלים מזיהום חיידקי פולשני – בקטרמיה (נוכחות חיידק בדם) או מנינגיטיס (דלקת קרום המח). התחקות אחר סמנים ואלגוריתמים יעילים עשוי למנוע אשפוזים וטיפול אנטיביוטי בקבוצת הילודים בני 28-90 יום עם חום ללא מקור שהם בעלי סיכון נמוך לזיהום חיידקי פולשני.

מטרת המחקר, שפורסם לאחרונה בעיתון PEDIATRICS על ידי ולאסקו וחבריו, היתה להעריך את יעילות השימוש במרקרים דלקתיים [C-Reactive Protein (CRP), Absolute Neutrophile Count (ANC), Procalcitonin (PTC)] בניהול מקרי חום קצר משך (קטן משעתיים) בילודים מתחת לגיל שלושה חודשים, על מנת לאתר מחלה חיידקית (בדם או בנוזל השדרה).

החוקרים ערכו אנליזה לבחינת יעילותם של הסמנים הדלקתיים המקובלים (מספר הנוטירופילים האבסולוטי, CRP ופרוקלציטונין) וכן של שלושה אלגוריתמים מקובלים לניהול חום בילודים בארה”ב: (1) ה-step-by-step , (2) האלגוריתם של איגוד הפדיאטרי האמריקאי (Academy of Pediatrics and Pediatric- AAP) ו (3) האלגוריתם של האיגוד לרפואה הדחופה (Pediatric Emergency Care Applied Research Network- PECRAN).

מתוך 2411 ילודים שנכללו במחקר, ב-3% נעשתה האבחנה של מחלה חיידקית פולשנית. משך החום החציוני היה 4 שעות. בכרבע מהמטופלים דווח על חום שמשכו היה פחות משעתיים. בקרב ילודים בגילאי 28-90 ימים עם סטיק שתן שלילי ומראה כללי טוב שדיווחו על חום שמשכו היה פחות משעתיים רק פרוקלציטונין נמצא כרגיש יותר משלושת האלגורתמים ( step-by-step ,AAP ו- PECRAN). תוצאות המחקר הראו שהן הסמנים הדלקתיים- CRP ו-ANC, והן שלושת האלגוריתמים המקובלים לניהול חום ללא מקור בילוד, הינם בעלי יעילות נמוכה בזיהוי מחלות חיידקיות פולשניות בילודים בגיל 28-90 יום עם משך חום של פחות משעתיים. החוקרים מסבירים שאחת הסיבות לכך שהמקרים הדלקתיים נמצאו פחות יעילים כשמשך החום קצר הינה הזמן שלוקח לסמנים אלו להגיע לשיאם- זמן הגדול משעתיים. החוקרים מוסיפים שככל שהילוד צעיר יותר, כך יש נטיה להגעה לבירור במיון בשלב מוקדם יותר. החוקרים מסבירים שבין הסיבות לכך ששלושת האלגוריתמים, שהיו בשימוש נרחב, נמצאו כפחות יעילים כיום הינן (1) האפידימיולוגיה השונה של זיהומים חיידקיים פולשניים, (2) שימוש מושכל באנטיביוטיקות תוך כדי ההריון ו(3) חיסוני הילדות.

המאמר מסכם שיש לנהל בזהירות את הטיפול בילודים בגיל קטן משלושה חודשים הסובלים מחום שמשכו קצר משעתיים כיוון שבאלו רמת הדיוק של הסמנים המעבדתיים והאלגוריתמים הקליניים הינה מוגבלת.

הערת העורך

המחקר מראה שבילודים עם חום שמשכו קצר מאוד, יעילות המרקרים המקובלים, ANC ו-CRP , באיתור מחלות חיידקיות פולשניות הינו מוגבל ועשוי להשפיע על קבלת ההחלטה הרפואית. לפי ממצאי המחקר, אין הדבר נכון לגבי פרוקלציטונין, שנמצא יעיל יותר כסמן דלקתי בסיטואציה ספציפית זו.

הקליקו כאן למאמר

 

 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם השמנה מעלה את הסיכון להידראדניטיס סופורטיבה בילדים? (Pediatric Dermatol)

    האם השמנה מעלה את הסיכון להידראדניטיס סופורטיבה בילדים? (Pediatric Dermatol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Pediatric Dermatology עולה כי בילדים עם הידראדניטיס סופורטיבה שכיחות גבוהה יותר של השמנת-יתר, בהשוואה לאלו ללא המחלה העורית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין הידראדניטיס סופורטיבה ובין השמנה בילדים, קשר אשר הוכח במבוגרים. לצורך כך, החקורים השלימו סקירה של 12 מחקרים, כולל סדרת מקרים אחת, חמישה מחקרי חתך, […]

  • טיפול בתרופות אנטי-פסיכוטיות מלווה בסיכון מוגבר לזיהום נשימתי חמור (Lancet Psychiatry)

    טיפול בתרופות אנטי-פסיכוטיות מלווה בסיכון מוגבר לזיהום נשימתי חמור (Lancet Psychiatry)

    טיפול אנטי-פסיכוטי לסכיזופרניה או הפרעות פסיכוטיות אחרות מלווה בסיכון מוגבר לזיהום COVID-19 חמור או זיהום נשימתי אחר ואשפוז נלווה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Lancet Psychiatry. עם זאת, לא תואר קשר בין טיפול אנטי-פסיכוטי ובין הסיכון לזיהום קל. החוקרים בחנו את הנתונים ממספר מאגרים בדנמרק שכללו 85,083 משתתפים (גיל חציוני של 45.8 […]

  • ההשפעה של תזמון מתן סטרואדים לאם בפגות קיצונית (BMC Pregnancy and Childbirth)

    ההשפעה של תזמון מתן סטרואדים לאם בפגות קיצונית (BMC Pregnancy and Childbirth)

    מחקר חדש שפורסם ב-BMC Pregnancy and Childbirth הדגים כי מרווח של 1-7 ימים ממתן סטרואידים ועד הלידה השיג את השכיחות הנמוכה ביותר של סיבוכים בפגים שנולדו בגיל הריון קטן מ-32 שבועות, ונראה כי חלק מההשפעות החיוביות נמשכות אפילו מעבר ל-8 ימים ממתן הטיפול. לעומת זאת, נראה כי מתן קורטיקוסטרואידים עשוי להיות קשור לשכיחות מוגברת של BPD. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • התבגרות מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר להידרדאדניטיס סופורטיבה בילדים (JAMA Dermatol)

    התבגרות מוקדמת מלווה בסיכון מוגבר להידרדאדניטיס סופורטיבה בילדים (JAMA Dermatol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology עולה כי שכיחות התבגרות מוקדמת הייתה גבוהה יותר בילדים עם אבחנה של הידרדאדניטיס סופורטיבה, בהשוואה לאלו ללא המחלה העורית. מניתוח הנתונים עלה כי התבגרות מינית מוקדמת מלווה בסיכון גבוה יותר מכפליים להתפתחות הידרדאדניטיס סופורטיבה.  החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת שהתבסס על נתונים ממאגר Explorys, שכלל למעלה מ-40 רשתות […]

  • הערכת שיעורי אספרגילוזיס פולשני בילדים עם לויקמיה (J Pediatr Infect Dis Soc)

    הערכת שיעורי אספרגילוזיס פולשני בילדים עם לויקמיה (J Pediatr Infect Dis Soc)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the Pediatric Infectious Diseases Society מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שיעורי אספרגילוזיס פולשני נעים סביב 3-5% בילדים עם לויקמיה חדה, עם שונות רבה בשיעורי הזיהום הפטרייתי בין מחקרים. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שכללה 24 מחקרים שנערכו בין תחילת שנת 2000 ועד סוף חודש יולי […]

  • טיפולים כנגד ממאירות בילדות מלווה בסיכון מוגבר לקרצינומה קרטינוציטית (J Am Acad Dermatol)

    טיפולים כנגד ממאירות בילדות מלווה בסיכון מוגבר לקרצינומה קרטינוציטית (J Am Acad Dermatol)

    טיפול קרינתי והשתלת מח עצם מלווים בסיכון מוגבר להתפתחות קרצינומה קרטינוציטית בקרב מטופלים ששרדו מחלה ממארת בילדות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב Journal of the American Academy of Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היסטוריה של ממאירות בילדות הינה גורם סיכון משמעותי להתפתחות קרצינומה קרטינוציטית וחולים אלו בסיכון להתפתחות נגעים ממאירים מרובים. במטרה להבין […]

  • יעילות קצרת מועד של טיפול משולב באצטמינופן ואיבופרופן מול טיפול מבודד לחום בילדים: מטה-אנליזה (PEDIATRICS)

    יעילות קצרת מועד של טיפול משולב באצטמינופן ואיבופרופן מול טיפול מבודד לחום בילדים: מטה-אנליזה (PEDIATRICS)

    מטה-אנליזה שפורסמה לאחרונה בעיתון ה-PEDIATRICS באה להעריך את היעילות והבטיחות קצרת המועד של הטיפול המשולב (יחד או לסרוגין) באצטמינופן ואיבופרופן להורדת חום בילדים. ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • הערכה מקיפה של פרופיל הבטיחות של מעכבי JAK בילדים (Pediatric Dermatology)

    הערכה מקיפה של פרופיל הבטיחות של מעכבי JAK בילדים (Pediatric Dermatology)

    הפרעות בדם ובמערכת הלימפה תועדו בשכיחות גבוהה יותר בילדים שטופלו במעכבי JAK (או Janus Kinase) לעומת מבוגרים, כך עולה מנתונים חדשים מארצות הברית וקנדה שפורסמו בכתב העת Pediatric Dermatology. מהממצאים עלה עוד כי אקנה הינה תופעת הלוואי העורית נפוצה ביותר בילדים וכי אירועים חריגים חמורים היו פחות נפוצים. במסגרת המחקר בחנו החוקרים נתונים אודות 399,649 […]

  • טיפול ראשוני באפינפרין לתוך הטובוס עשוי להיות עדיף בהחייאה ביילודים בחדר הלידה (J Pediatr)

    טיפול ראשוני באפינפרין לתוך הטובוס עשוי להיות עדיף בהחייאה ביילודים בחדר הלידה (J Pediatr)

    מחקר חדש שפורסם ב-The Journal of Pediatrics הראה כי טיפול ראשוני באפינפרין לתוך הטובוס עשוי להיות עדיף במהלך החייאה ביילודים בחדר הלידה. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה