Back pain

איחוי מותני זעיר פולשני מלווה בשביעות רצון גבוהה יותר מניתוח פתוח (J Neurosurg)

בחולים עם מחלה ניוונית של עמוד השדרה, איחוי מותני זעיר-פולשני לווה בסיכוי מוגבר לשביעות רצון בטווח הקצר ומוגבלות פחותה, בהשוואה לניתוח פתוח, כך עלה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Neurosurgery.

על-רקע הרחבת ההתוויות והעליה בפופולאריות של ניתוח זעיר פולשני לאיחוי עמוד שדרה מותני, החוקרים ביקשו לבחון את תוצאות ניתוח איחוי עמוד-שדרה מותני בגישה זעיר-פולשנית, לעומת גישה פתוחה.

החוקרים ערכו חיפוש במאגר Quality Outcomes Database לזיהוי חולים שעברו ניתוח אלקטיבי לאיחוי עמוד-שדרה מותני בשל מחלה דגנרטיבית של עמוד השדרה. הם התאימו ביחס 1:2 בין חולים שעברו ניתוח זעיר פולשני ואלו שעברו ניתוח פתוח לאיחוי עמוד שדרה מותני. התוצאים שנבחנו כללו את שביעות הרצון הכוללת, ירידה במדד ODI (Oswestry Disability Index) וכאבי גב ורגל, כמו גם משך השהות בבית החולים, זמן ניתוח וניתוחים חוזרים.

שביעות רצון הוגדרה כמדד של 1-2 נקודות לפי סולם ה-North American Spine Society. הבדל בעל משמעות קלינית מינימאלית במדד ODI הוגדר כירידה של לפחות 30% מתחילת המחקר. התוצאים נבחנו לאחר 3 חודשים ולאחר 12 חודשים.

לאחר התאמה בין הקבוצות, קבוצת התערבות זעיר פולשנית כללה 1,483 חולים וקבוצת ניתוח פתוח כללה 2,966 חולים.

בקרב חולים לאחר ניתוח זעיר פולשני תועד סיכוי גבוה יותר לשביעות רצון לאחר 3 חודשים (יחס סיכויים של 1.4, p=0.004); לא תועדו הבדלים לאחר 12 חודשים (p=0.67).

מהנתונים עולה כי מספר משתנים לוו בסיכוי גבוה יותר לשביעות רצון מניתוח זעיר-פולשני לעומת ניתוח פתוח, כולל היצרות מותנית, איחוי בגובה יחיד, מדד גבוה יותר לפי סיווג American Society of Anesthesiologists Physical Status Classification System והעדר ספונדילוליסתזיס.

בחולים לאחר ניתוח זעיר פולשני תועד מדד ODI מעט נמוך יותר לאחר 3 חודשים (הבדל ממוצע של 1.61, p=0.006) ולאחר 12 חודשים (הבדל ממוצע של 2.35, p<0.001). ניתוח זעיר פולשני לווה גם בירידה גדולה יותר בכאבי גב ורגל בשתי נקודות הזמן שנבחנו במחקר.

לא תועדו הבדלים בין הקבוצות בזמן ניתוח; עם זאת, משך האשפוז היה קצר יותר בחולים לאחר ניתוח זעיר פולשני.

עוד מדווחים החוקרים כי שיעורי ניתוח חוזר לאחר שנה היו נמוכים יותר בחולים שעברו ניתוח זעיר-פולשני, בהשוואה לאלו שעברו ניתוח פתוח (4.1% לעומת 5.6%; p=0.032).

לסיכום, מהממצאים עולה כי איחוי מותני בשל מחלה ניוונית של עמוד השדרה בגישה זעיר פולשנית מלווה בסיכויים גבוהים יותר לשביעות רצון לאחר 3 חודשים מהניתוח. לא תועדו הבדלים בין ניתוח זעיר פולשני או ניתוח פתוח לאחר 12 חודשים.

J Neurosurg 2021

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם מתן תוך-תקאלי של מורפין עלול להביא לעליה בסיכון לסיבוכים לאחר-ניתוח? (Br J Anaesthesia)

    האם מתן תוך-תקאלי של מורפין עלול להביא לעליה בסיכון לסיבוכים לאחר-ניתוח? (Br J Anaesthesia)

    מתן מורפין תוך-תקאלי במהלך ניתוח או לידה מלווה בעליה משמעותית בסיכון לבחילות והקאות לאחר-ניתוח, גרד ואצירת שתן, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה חדשה שפורסמו בכתב העת British Journal of Anaesthesia. החוקרים בחנו את הנתונים מ-168 מחקרים שכללו 9,917 משתתפים שעברו ניתוחים שונים או לידה תחת הרדמה כללית או ספינאלית. הם ערכו השוואה בין חולים שקיבלו מורפין […]

  • ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 3: בקרב מטופלים הנוטלים נוגדי קרישה, הסיכונים הטרומבוטיים מחד גיסא, והדימומיים מאידך גיסא, מתחרים זה בזה ומובילים לתהליך קבלת החלטות מורכב סביב תקופת הניתוח. נביא כאן את ההנחיות של המכללה האמריקנית לרופאי חזה לייעול הניהול הסב-ניתוחי (Perioperative) של טיפול נוגד קרישה. לפי הנחיות אלו, התקופה הסב-ניתוחית מתחילה שבוע לפני ההתערבות, ומסתיימת כ-4 שבועות לאחר מכן.

  • ביקור אצל רופא משפחה זמן קצר לאחר ניתוח עקב מחלה ממארת עשוי להפחית שיעורי תמותה (JAMA Surgery)

    ביקור אצל רופא משפחה זמן קצר לאחר ניתוח עקב מחלה ממארת עשוי להפחית שיעורי תמותה (JAMA Surgery)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Surgery עולה כי ביקור אצל הרופא המטפל בתוך 90 ימים מניתוח עקב מחלה ממארת מלווה בשיעורי תמותה נמוכים יותר בקשישים, כאשר בקרב אלו שביקור אצל הרופא המטפל תועדו שיעורי תמותה של 0.3% לעומת שיעורי תמותה של 3.3% בקרב אלו שלא פנו לרופא המשפחה. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל 2,566 חולים בגילאי […]

  • האם חסמי חומצה עדיפים על חסמי תעלות מימן לטיפול בדלקת וושט ארוזיבית? (Therapeutics Advances in Gastroenterology)

    האם חסמי חומצה עדיפים על חסמי תעלות מימן לטיפול בדלקת וושט ארוזיבית? (Therapeutics Advances in Gastroenterology)

    בעוד שמרבית חסמי חומצה ממשפחת PCAB (או Potassium-Competitive Acid Blockers) הדגימו שיעורי ריפוי גבוהים יותר מחסמי תעלות מימן (Proton Pump Inhibitors) בחולים עם דלקת וושט ארוזיבית, שני התכשירים עדיפים על פלסבו, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה שפורסמו בכתב העת Therapeutics Advances in Gastroenterology. החוקרים ערכו חיפוש במאגרי נתונים עד 31 במאי, 2023, לזיהוי מחקרים אקראיים ומבוקרים […]

  • גורמי סיכון להיצרות בהשקה לאחר ניתוח כריתת וושט (BMC Cancer)

    גורמי סיכון להיצרות בהשקה לאחר ניתוח כריתת וושט (BMC Cancer)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת BMC Cancer עולה כי דלף מהשקה, מחלות לב וכלי דם וסוכרת הינם גורמי סיכון אפשריים להיצרות בהשקה של הוושט בחולים לאחר כריתת וושט. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון גורמי סיכון להיצרות בהשקה בחולים עם סרטן וושט לאחר כריתת וושט. היצרות בהשקה הינה הסיבוך ארוך הטווח הנפוץ ביותר בחולים לאחר […]

  • האם אלבומין מסייע בחיזוי תוצאות דלקת חדה של הלבלב? (BMC Gastroenterol)

    האם אלבומין מסייע בחיזוי תוצאות דלקת חדה של הלבלב? (BMC Gastroenterol)

    במאמר שפורסם בכתב העת BMC Gastroenterology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוז אלבומין בדם בתוך 24 שעות מאשפוז מהוות סמן פרוגנוסטי חשוב בחולים עם דלקת לבלב חדה, עם יעילות גבוהה במיוחד בחיזוי נזק בלתי-הפיך לתפקוד איברים ותמותה. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקורלציה בין ריכוז אלבומין בדם בתוך 24 שעות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה