Back pain

האם הטיפול בכאב גב תחתון תואם להנחיות הקליניות? (מתוך Archives of Internal Medicine)

מאת ד”ר נגה ליפשיץ

מתוצאות מחקר אוסטרלי שפורסם בגיליון ה-8 בפברואר 2010 של ה- Archives of Internal Medicine, עולה כי הטיפול הרגיל שנתנו רופאי משפחה אוסטרליים למטופלים עם כאב גב תחתון לא נעשה ע”פ ההנחיות הבינלאומיות המומלצות.

החוקרים כותבים כי כאב גב תחתון הוא מצב שכיח, המהווה את הסיבה ה-7 בשכיחותה לפניה לרופא המשפחה באוסטרליה, וה-5 בשכיחותה בארה”ב. עד כה פורסמו למעלה מ-1,200 עבודות בנושא הטיפול בכאב גב תחתון, והחוקרים מציינים כי במדינות רבות פורסמו הנחיות קליניות דומות לטיפול במצב זה. לפיכך רצו החוקרים להעריך האם הטיפול שניתן ע”י רופאי המשפחה לכאב גב תחתון עומד בהנחיות אלו.

החוקרים בדקו נתונים על משתתפים ממחקר ה- Bettering the Evaluation and Care of Health study, שהחל בשנת 1998 ובוחן את פעילות רופאי המשפחה באוסטרליה. הם בדקו את הטיפול שניתן למקרי כאב גב תחתון חדשים במהלך 3,533 ביקורי מטופלים לרופא המשפחה בשנים 2001-2008. החוקרים בדקו האם הטיפול שניתן במהלך ביקורים אלו עונה להנחיות העיקריות לטיפול בכאב גב תחתון, והשוו את הנתונים עם 2 תקופות בנות 3 שנים, לפני ולאחר פרסום ההנחיות האוסטרליות בנושא בשנת 2004.

מתוצאות המחקר עולה כי עיקר הטיפול שניתן בפועל לא תאם להנחיות הקליניות. הם מדווחים כי למעלה מ-25% מהמטופלים הופנו לבדיקות הדמיה, למרות המלצת ההנחיות להימנע משימוש בבדיקות אלו. כמו כן, רק 20.5% מהמשתתפים קיבלו הסבר על המצב ועל הפרוגנוזה הטובה, למרות שההנחיות ממליצות על מתן הסבר כזה לכלל המטופלים.

ע”פ ההנחיות, מומלץ לתת בשלב ראשון טיפול במשככי כאבים פשוטים, דוגמת Paracetamol. עם זאת, טיפול שכזה ניתן רק ל-17.7% מהמטופלים, בעוד ששאר המטופלים קיבלו תרופות מקבוצת ה- nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) (37.4%) ואופיואידים (19.6%). החוקרים מוסיפים כי התוצאות היו דומות לפני ולאחר פרסום ההנחיות האוסטרליות.

לאור תוצאות המחקר הם כותבים כי חשוב להבין מדוע הטיפול שניתן ע”י רופאי המשפחה למטופלים עם כאב גב תחתון לא תואם את ההנחיות הקליניות בתחום, על מנת לשפר את המצב הנוכחי. הם מסבירים כי נראה שפרסום פסיבי של הנחיות קליניות וביצוע סדנאות קצרות אינם מספיקים כדי לשנות את הטיפול בפועל.

בין מגבלות המחקר מציינים החוקרים כי לא היו זמינים נתונים על הבירור הראשוני שעברו החולים, וכן לא ניתן לקבוע מהנתונים האם הטיפול שניתן התאים לכל חולה. הם מסכמים כי ב-2 העשורים האחרונים פורסמו מחקרים רבים על ההערכה והטיפול בחולים עם כאב גב תחתון, וכעת דרושים מחקרים כדי לבדוק כיצד לעודד מתן של טיפול מבוסס ראיות.

במאמר מערכת שפורסם בתגובה, נכתב כי תוצאות המחקר אינן ממצא מבודד. הכותב מסביר כי קיימים מכשולים רבים ליישום הנחיות קליניות. לדבריו, קיימות הנחיות קליניות שונות ועל הרופאים להכירן, להסכים עם ההמלצות ולהיות מסוגלים לפעול על פיהן.

Arch Intern Med. 2010;170(3):271-277

Arch Intern Med. 2010;170(3):277-278

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת סיבים משפיעה על המטבוליזם של המעי הדק ומעודדת שחרור הורמון מעי מדכא-תאבון, PYY (או Peptide Tyrosine Tyrosine), יותר מדיאטה דלת-סיבים, זאת ללא תלות בהרכב המזון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science Translational Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעה של דיאטה דלת סיבים ועתירת סיבים על שחרור הורמוני מערכת עיכול, כולל PYY ו-GLP-1. […]

  • היעילות והבטיחות של Romosozumab ו-Teriparatide בנשים לאחר-מנופאוזה עם אוסטיאופורוזיס (J Clin Endocrinol Metab)

    היעילות והבטיחות של Romosozumab ו-Teriparatide בנשים לאחר-מנופאוזה עם אוסטיאופורוזיס (J Clin Endocrinol Metab)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול ב- Romosozumab (איבניטי) מלווה בעליה גדולה יותר בצפיפות העצם לעומת Teriparatide (טריפראטייד) לאחר שנה אחת, לצד שיעור גבוה יותר של חולים המשלימים תא הטיפול. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את היעילות והבטיחות של Romosozumab ו-Teriparatide. […]

  • יעילות ובטיחות Linvoseltamab לטיפול במיאלומה נפוצה עמידה או חוזרת (J Clin Oncol)

    יעילות ובטיחות Linvoseltamab לטיפול במיאלומה נפוצה עמידה או חוזרת (J Clin Oncol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול ב-Linvoseltamab במינון 200 מ”ג הוביל לתגובה עמוקה וממושכת, עם חציון משך תגובה של 29.4 חודשים בחולים עם מיאלומה נפוצה עמידה או חוזרת, עם פרופיל בטיחות סביר. החוקרים מסבירים כי מדובר במחקר בשלב I/II הראשון בבני אדם להערכת […]

  • היעילות והבטיחות של Infliximab ו-Adalimumab בחולים עם מחלת מעי דלקתית (Inflammopharmacology)

    היעילות והבטיחות של Infliximab ו-Adalimumab בחולים עם מחלת מעי דלקתית (Inflammopharmacology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Inflammopharamcology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הן Adalimumab (יומירה) והן Infliximab (רמסימה) הדגימו פרופיל בטיחות חיובי ויעילות משמעותית עם עדות לתגובה מעבדתית בחולים עם מחלת מעי דלקתית בדרגה בינונית-עד-חמורה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Infliximab ו-Adalimumab משמשים לעיתים קרובות לטיפול בחולים עם מחלת מעי דלקתית בדרגה בינונית-עד-חמורה. […]

  • מה בין רמות חומצה אורית בדם ובין הסיכון לסרטן שד? (Am J Med Sci)

    מה בין רמות חומצה אורית בדם ובין הסיכון לסרטן שד? (Am J Med Sci)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת American Journal of the Medical Sciences עולה כי רמות גבוהות של חומצה אורית בדם עשויות להפחית את הסיכון להיארעות סרטן שד בנשים, רמז להשפעה מגנה של חומצה אורית בדם מפני המחלה הממארת בנשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תתכן מעורבות של רמות חומצה אורית בדם בהתפתחות ממאירות בשל עיכוב עקה חמצונית, […]

  • נציבות התרופות האירופית מזהירה מפני סיכון לתגובה אנפילקטית לטיפול ב-Glatiramer Acetate (מתוך הודעת ה-EMA)

    נציבות התרופות האירופית מזהירה מפני סיכון לתגובה אנפילקטית לטיפול ב-Glatiramer Acetate (מתוך הודעת ה-EMA)

    אנשי צוות רפואי באיחוד האירופי קיבלו הודעה המזהירה מפני סיכון לתגובות אנפילקטיות בחולים עם טרשת נפוצה המטופלים ב- Glatiramer Acetate(קופקסון), כאשר תגובות אלו עלולות להופיע גם שני לאחר התחלת הטיפול התרופתי. המומחים מסבירים כי Glatiramer Acetate הינו טיפול תרופתי לטרשת נפוצה התקפית, הניתן בצורת זריקה. התרופה משמשת לטיפול בטרשת נפוצה מזה למעלה משני עשורים עם […]

  • מה המשמעות של דחיית ה-MDMA על ידי ה-FDA לגבי עתיד התרופות הפסיכדליות? (Pharmacy Times)

    מה המשמעות של דחיית ה-MDMA על ידי ה-FDA לגבי עתיד התרופות הפסיכדליות? (Pharmacy Times)

    כתבה חדשה שפורסמה ב- Pharmacy Times דנה בדחיית הטיפול ב- MDMA בהפרעת דחק פוסט-טראומטית על ידי ועדת ייעוץ עצמאית של ה-FDA והשלכותיה על המחקר וההערכה של תרופות פסיכדליות. יהונתן ניסן משתף את הכתבה בהמלצתו של פרופ’ שוורצברג.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה