Back pain

סקירה של טיפולים בכאב גב תחתון דיסקוגני שאינו מגיב לטיפול שמרני (Pain Physician)

ממחקר חדש, שפורסם במהדורת יולי של Pain Physician, עולה כי קיים מספר הולך ועולה של אנשים הסובלים מכאב גב תחתון חמור ממקור דיסקוגני, שאינו מגיב לטיפול רפואי שמרני. חולים אלה צריכים לשקול את האופציה של ניתוח איחוי ספינלי או IDET מינימאלי (intradiscal electrothermal therapy).

החוקרים עשו סקירה סיסטמית של תוצאות קליניות בחולים, שעברו איחוי ספינלי או פרוצדורת IDET כטיפול בכאבי גב תחתון ממקור דיסקוגני, שאינם מגיבים לטיפול שמרני.

מאמרים בשפה האנגלית, שפורסמו בין ינואר 1995 ודצמבר 2005 נכללו בסקירה. מאמרים אלה זוהו דרך חיפושים ממוחשבים במסד הנתונים של PubMed ובביבליוגרפיות של מאמרים וסקירות. מאמרים נבחרו והוכנסו לסקירה אם ניוון או היפרדות דיסק היו האינדיקציה העיקרית לאיחוי הספינלי או לפרוצדורת IDET ואם המידע של המעקב אחר התוצאות כלל הערכות של חומרת כאב הגב, ליקויים בתפקוד הגב ו/או איכות החיים הקשורה לבריאות.

הסקירה הספרותית הקיפה 33 מאמרים בנושא איחוי ספינלי :  10 מחקרים רנדומאליים, מחקר אחד לא רנדומאלי, 9 מחקרי “לפני- אחרי” ו-13 סדרות מקרה. בסקירה הופיעו 18 מאמרי IDET : 2 מחקרים רנדומאליים, 11 מחקרי “לפני- אחרי”, 2 מחקרים לא רנדומאליים ו-3 סדרות מקרה. המידע, שסוכם, כלל את מאפייני החולים, שיטות ניתוח ותוצאות קליניות.

בסך הכללי, היה חציון אחוזי שיפורים דומה לאחר איחוי ספינלי ולאחר פרוצדורת IDET. בהתאמה, עבור 2 מתוך 3 המשתנים, שהוערכו : חומרת כאב (50%, 51%), תפקוד גב (42%, 14%) ואיכות החיים (46%, 43%).

במחקרים הרנדומאליים היה טרנד בשתי שיטות הטיפול של דיווח על סדר גודל קטן יותר של שיפורים בכל 3 התוצאות העיקריות (כאב גב, תפקוד גב ואיכות חיים) בהשוואה לסוגי המחקרים האחרים.

סיבוכים בתקופה, שסביב הניתוח, היו נפוצים בפרוצדורת איחוי ספינלי (חציון : 14%, טווח : 2% עד 54%, n=31). בעוד שתוצאות בלתי רצויות לא היו צפויות בפרוצדורת IDET (חציון 0%, טווח : 0% עד 16%, n=14). למחקרים רנדומאליים של איחוי ספינלי, בעיקר, היו מגבלות מתודולוגיות חשובות.

לסיכום, רוב החולים דיווחו על שיפור בסימפטומים לאחר איחוי ספינלי או לאחר פרוצדורת IDET. נראה שפרוצדורת IDET מביאה לשיפור מספק ודומה בסימפטומים כמו לאחר איחוי ספינלי, אך ללא הסיבוכים הנלווים.

Pain Physician.2006; 9 : 237-248, ISSN 1533-3195

לידיעה ב-Doctor’s Guide

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת סיבים משפיעה על המטבוליזם של המעי הדק ומעודדת שחרור הורמון מעי מדכא-תאבון, PYY (או Peptide Tyrosine Tyrosine), יותר מדיאטה דלת-סיבים, זאת ללא תלות בהרכב המזון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science Translational Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעה של דיאטה דלת סיבים ועתירת סיבים על שחרור הורמוני מערכת עיכול, כולל PYY ו-GLP-1. […]

  • היעילות והבטיחות של Romosozumab ו-Teriparatide בנשים לאחר-מנופאוזה עם אוסטיאופורוזיס (J Clin Endocrinol Metab)

    היעילות והבטיחות של Romosozumab ו-Teriparatide בנשים לאחר-מנופאוזה עם אוסטיאופורוזיס (J Clin Endocrinol Metab)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול ב- Romosozumab (איבניטי) מלווה בעליה גדולה יותר בצפיפות העצם לעומת Teriparatide (טריפראטייד) לאחר שנה אחת, לצד שיעור גבוה יותר של חולים המשלימים תא הטיפול. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את היעילות והבטיחות של Romosozumab ו-Teriparatide. […]

  • מחקר ישראלי מצא שטיפול באמצעות קרינה ממוקדת עשוי לסייע בכאב הנלווה לסרטן הלבלב (Lancet Oncology)

    מחקר ישראלי מצא שטיפול באמצעות קרינה ממוקדת עשוי לסייע בכאב הנלווה לסרטן הלבלב (Lancet Oncology)

    מחקר ישראלי חדש שנערך במרכז הרפואי שיבא,ופורסם לאחרונה ב- Lancet Oncology, עוסק בשיטת טיפול חדשה להקלה על כאב בקרב חולי סרטן הלבלב באמצעות קרינה ממוקדת. את המחקר הוביל ד"ר יעקב לורנס, מנהל מכון הקרינה במרכז לרפואת הסרטן ע"ש חוסידמן בשיבא.

  • חשיפה לזיהום אוויר לפני לידה מלווה בסיכון מוגבר לשיתוק מוחין (JAMA Netw Open)

    חשיפה לזיהום אוויר לפני לידה מלווה בסיכון מוגבר לשיתוק מוחין (JAMA Netw Open)

    חשיפה לפני הלידה לחומר חלקיקי בקוטר של עד 2.5 מיקרומטר מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של שיתוק מוחין בצאצא, כך מדווחים חוקרים מקנדה במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הקשר בין חשיפה לפני הלידה למזהמים באוויר ובין הסיכון לשיתוק מוחין בלמעלה ממיליון לידות במועד באונטריו, קנדה, בין 2002 ועד 2017. חשיפה לפני […]

  • חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מלווה בסיכון מוגבר לכאב כרוני בקרב נשים בשירות פעיל בצבא ארצות הברית ובנות זוג של אנשי צבא בשירות פעיל, כאשר מצב סוציו-אקונומי נמוך והפרעות פסיכיאטריות מעלות עוד יותר את הסיכון לכאב כרוני, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים ממערכת Military Health System לזיהוי אבחנות של […]

  • הקלה דומה בכאב עם TENS או אופיואידים לאחר ניתוח כיס מרה (Eur J Pain)

    הקלה דומה בכאב עם TENS או אופיואידים לאחר ניתוח כיס מרה (Eur J Pain)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Pain עולה כי טיפול ב-TENS (או Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation) בתדירות גבוהה ועצימות גבוהה הוביל להקלה דומה בכאב לאחר ניתוח לפרוסוקפי לכריתת כיס מרה כמו טיפול תוך-ורידי באופיואידים. מדגם המחקר כלל 163 חולים שעברו כריתת כיס מרה בגישה לפרוסקופית בשני מרכזים בשבדיה בין השנים 2019 ו-2023. חולים […]

  • טיפול ב-Vocacapsaicin מפחית כאב ושימוש באופיואידים לאחר-ניתוח (Anesthesiology)

    טיפול ב-Vocacapsaicin מפחית כאב ושימוש באופיואידים לאחר-ניתוח (Anesthesiology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Anesthesiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Vocacapsaicin במהלך ניתוח בוהן קלובה (Hallux Valgus) מפחית כאב ושימוש באופיואידים במהלך 96 השעות הראשונות לאחר-ניתוח, ללא רעילות מקומית או סיסטמית. החוקרים השלימו מחקר אקראי, מבוקר-פלסבו, שכלל 147 חולים שעברו ניתוח בוהן קלובה. המשתתפים חולקו באקראי לקבלת 14 מ”ל של Vocacapsaicin […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה