היפוך קצב מוקדם מפחית סיכון לתמותה של חולים עם פרפור פרוזדורים שאינו על-רקע מחלת מסתם (BMJ)

במאמר שפורסם בכתב העת BMJ מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בכל הנוגע להיפוך קצב לב בחולים עם פרפור פרוזדורים שאינו על-רקע מחלת מסתם אין עדות להבדלים בתוצאות הפעולה באמצעות זרם ישיר או עם תרופות. ביצוע היפוך קצב בשלב מוקדם לווה בסיכון נמוך יותר משמעותית לתמותה, בהשוואה לחולים שלא קיבלו טיפול זה בשלב מוקדם.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את התוצאות הקליניות בחולים שעברו היפוך קצב לב בהשוואה לאלו שלא עברו טיפול זה בקבוצה גדולה של חולים עם הופעה חדשה של פרפור פרוזדורים שאינו על-רקע מחלת מסתם. המחקר התצפיתי כלל נתונים ממאגר GARFIELD-AF עם 1,317 אתרים משתתפים ב-35 מדינות.

מדגם המחקר כלל 44,201 חולים, מהם 6,595 (14.9%) עברו היפוך קצב לב בתחילת הדרך.

מניתוח הנתונים עלה כי יחס הסיכון המשוקלל והמתוקן לתמותה מכל-סיבה בחולים לאחר היפוך קצב לב היה נמוך ב-26% באלו לאחר שנה (יחס סיכון של 0.74, רווח בר-סמך 95% של 0.63-0.86) ונמוך ב-23% בין השנה הראשונה לשנייה למעקב (יחס סיכון של 0.77, רווח בר-סמך 95% של 0.64-0.93).

מבין 6,595 החולים שעברו היפוך קצב לב בתחילת המחקר, 299 חולים עברו היפוך קצב לב נוסף למעלה מ-48 ימים לאחר תחילת המחקר.

מבין 7,175 חולים שנכללו בניתוח להשוואת שיטת היפוך קצב לב, 2,427 חולים (33.8%) עברו היפוך קצב לב תרופתי ו-4,748 (66.2%) עברו היפוך קצב חשמלי.

במהלך מעקב של שנה אחת, שיעור מקרי תמותה מכל-סיבה בקרב חולים לאחר היפוך קצב לב בזרם ישיר או באמצעות תרופות עמד על 1.36 מקרים ל-100 שנות-מטופל ו-1.70 מקרים ל-100 שנות-מטופל, בהתאמה.

החוקרים מסכמים וכותבים כי במדגם גדול זה של חולים עם הופעה חדשה של פרפור פרוזדורים שאינו על-רקע מחלת מסתם, חלק קטן מהחולים עברו היפוך קצב לב. היפוך קצב לב חשמלי בוצע בשכיחות גבוהה כפליים בהשוואה לטיפול תרופתי, אך לא היו הבדלים בתוצאות שתי הגישות. עוד עולה מהנתונים לאחר תקנון לערפלנים כי היפוך קצב מוקדם לווה בסיכון מופחת לתמותה.

BMJ 2021

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

סיכון שיורי לשבץ חוזר למרות נוגדי קרישה בחולים עם פרפור פרוזדורים, סקירה שיטתית ומטה־אנליזה

סיכון שיורי לשבץ חוזר למרות נוגדי קרישה בחולים עם פרפור פרוזדורים, סקירה שיטתית ומטה־אנליזה

מקור: JAMA Neurology
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|18/06/2025

המחקר בחן את הסיכון לשבץ חוזר בקרב חולים עם פרפור פרוזדורים (AF) המטופלים בנוגדי קרישה פומיים (OAC), תוך ביצוע סקירה שיטתית ומטא-אנליזה של 23 מחקרים שכללו 78,733 חולים ומעקב כולל של 140,307 שנות־אדם

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן