Asthma

נוקלה (מפוליזומאב) מכנס ERS 2017


מאת נעה גנזבורג, BSc

בסיכום זה מוצגים עיקרי 3 תקצירים העוסקים בטיפול באסתמה חמורה אשר הוצגו בכנס האירופאי האחרון לנשימה (ERS) .

המחקר הראשון (1) מצא כי הטיפול ב-(נוקלה,)GSK mepolizumabיעיל בטיפול באוכלוסיית חולי האסתמה הנמצאת בסיכון גבוה לתמותה: מטופלים עם ספירת אאוזנופילים של 300 תאים או יותר ל- µL או עם היסטוריה של מספר החמרות/התקפים של שלוש פעמים או יותר בשנה שחלפה.

במחקר השני (2) שהוצג ב-ERS נחקרו חולי  SEA (Severe Eosinophilic Asthma) הסובלים לעתים קרובות גם מפוליפים נזאליים (NP). המחקר הזה מביא ממצאים חדשים המעידים כי הטיפול ב- mepolizumab מביא לשיפור באיכות החיים הקשורה לבריאות (HRQOL) בחולים אלה.

המחקר השלישי (3)  והאחרון שנסקור ממפגש זה עוסק בקשר בין ספירת האאזוניפילים בדם לבין ציטוקינים שונים בתהליכי האיתות במחלת אסתמה חריפה. החוקרים מצאו קשר חזק בין ספירת האאזוניפילים לבין interleukin 5, והם מציעים כי הוא עשוי להיות סמן רלוונטי יותר מאשר IgE. 

  • Mepolizumab in Patients ≥3 Exacerbations and Eosinophil Count ≥300 cells/µL

  • Improvement in Rhinosinusitis Health Related Quality of Life in Patients with Severe Eosinophilic Asthma

  • Associations of blood cytokines and eosinophils in severe asthma

  • להלן פרטים נוספים על שלושת המחקרים הנ”ל:

    המחקר הראשון, מחקר  ה- MENSA (Mepolizumab in Patients ≥3 Exacerbations and Eosinophil Count ≥300 cells/µL (, שהתמקד בטיפול ב- PH3 mepolizumab, נכללו מטופלים עם היסטוריה של יותר משני התקפים בשנה שקדמה לכניסה למחקר, שקיבלו ICS במינון גבוה ולפחות תרופה אחת נוספת לשליטה באסתמה, ושרמת האאזנופלים בדמם (eos) היתה 300 או יותר תאים ל- µL בשנה האחרונה, או 150 תאים/ µL מיד לפני תחילת הטיפול.

    הניתוח היה רטרוספקטיבי תוך שימוש במודל רגרסיבי בי-נומינלי שלילי. בניתוח הנוכחי איחדו החוקרים את קבוצות המינון של 100 מ”ל במתן SC ו-75 מ”ג במתן IV. 

    במחקר השתתפו 191 מטופלים בזרוע הפלצבו, לעומת 385 שקיבלו mepolizumab, ואלו הושוו עם 61 ו-128 מטופלים בהתאמה בתת-הקבוצה הספציפית (2 או יותר החמרות ורמת אאזנופילים מעל 300) .

    הסיכון ל החמרות/התקפים  בקבוצת המחקר העיקרית היתה 1.74 ו-0.88 (פלצבו, טיפול, בהתאמה), בהשוואה ל-2.62 ו-0.89 בתת-הקבוצה. יחס השיעורים בין קבוצת הטיפול ב- mepolizumab לעומת פלצבו (95% CI) היה 0.50 (0.39-0.65), נתון שמציג ירידה של 50% בסיכון עבור קבוצת הטיפול ב- mepolizumab, ויחס של 0.34 (0.23-0.51), נתון המציג ירידה של 66% באוכלוסייה שנכללה בתת-הקבוצה.

    הסיכון היחסי להגעה לחדר מיון /לאשפוזים לשנה היה 0.20 בקבוצת הפלצבו ו-0.11 בקבוצת הטיפול במחקר ה- MENSA, בהשוואה ל-0.41 ו-0.18 באוכלוסייה של תת-הקבוצה שנבחנה באנליזה הנוכחית. הסיכון היחסי של הטיפול הפעיל לעומת פלצבו (95% CI) היה 0.52  (0.28-0.96), ירידה של 48% עבור אוכלוסית קבוצת הטיפול הפעיל במחקר, ו- 0.43 (0.17-1.07), ירידה של 57% באוכלוסית תת-הקבוצה. 

    החוקרים מציינים כי הטיפול ב- mepolizumab היה סביל באוכלוסיית המטופלים בתת-קבוצת המחקר, עם פרופיל בטיחות דומה לזה של הפלצבו, ובר השוואה לפרופיל הבטיחות שנמצא במחקר המקורי.

    החוקרים מסכמים כי אובחנה עליה ביעילות הטיפול ב- mepolizumab בתת- האוכלוסייה שנמצאת בסיכון גבוה יותר לתמותה בהשוואה לאוכלוסייה שנבחנה במחקר ה- MENSA המקורי. לדעתם, אלו אינם ממצאים מפתיעים מאחר שכבר דווח בעבר שמדדים כמו ספירת ה- eos בלבד והיסטוריה של מספר התקפים קשורים באופן חיובי עם הצלחת הטיפול ב- mepolizumab.

    המחקר השני, מחקר ה-MUSCA (  Improvement in Rhinosinusitis Health Related Quality of Life in Patients with Severe Eosinophilic Asthma) היה מחקר מבוקר וכפול סמיות בשלב IIIb שכלל קבוצות מקבילות ונערך במספר מרכזי טיפול. המשתתפים במחקר היו בני 12 או יותר אשר סבלו מ-SEA, ואלה חולקו ביחס של 1:1 לקבלת mepolizumab במינון של 100 מ”ג או פלצבו  במתן SC, בנוסף לטיפול ב- SoC, כך מדי 4 שבועות לאורך תקופה של 24 שבועות.

    המשתתפים עברו מבדק SNOT-22 (Sinonasal Outcomes Test) בתחילת המחקר ולאחר 24 שבועות. החוקרים ערכו ניתוח פוסט הוק (post-hoc) של השינוי בתוצאות המבדק מתחילת המחקר עבור המטופלים עם מפוליפים נזאליים ( (NP.

    מבין 556 המטופלים שהוכנסו למחקר, 551 נכללו בקבוצת הכוונה לטיפול (intention to treat); ו-105 מתוכם (19%) היו עם NP, לעומת 446 (81%) שלא אובחנו עם NP.

    הציון במדד ה- SNOT-22בתחילת המחקר היה 43.6 (SD 22.3) ו-31.1 (SD 20.2) עבור משתתפי המחקר, עם או ללא NP , בהתאמה . השינוי הממוצע (SE) מתחילת המחקר במשתתפים שסבלו מ-NP היה 13.7- (2.62) עבור המטופלים ב- mepolizumab ו- 1.9- (2.96) עבור קבוצת הטיפול בפלצבו.

    ההבדל במדד תוצאת הטיפול של 11.8- ((95%CI) 19.8-, 3.9-) בין הטיפול הפעיל לפלצבו עובר את הסף המוגדר להבדל בעל חשיבות קלינית (MID , ר”ת של minimal important difference)  של 8.9- נקודות.

    במשתתפים שהיו ללא NP, השינוי הממוצע (SE) היה 8.6- (1.21) עבור קבוצת הטיפול הפעיל עם mepolizumab, ו-3.7- (1.18) עבור קבוצת הפלצבו. ההבדל בין שני הטיפולים עמד על -4.9 נקודות (במרווח ביטחון ב-95% הסתברות של בין -8.3,-1.6.) .

    החוקרים מסכמים כי בחולי SEA , הן כאלה שאובחנו עם NP והן ללא NP הודגם שיפור באיכות החיים תחת טיפול ב- mepolizumab בהשוואה לפלצבו.

    החוקרים מוסיפים כי במטופלים שאובחנו גם כסובלים מ-NP, הטיפול ב- mepolizumab הדגים שיפור גדול עוד יותר בציון איכות החיים הקשורה לרינוסינוסיטיס (ב- HRQOL rhinosinusitis) בהשוואה לפלצבו, בהשוואה לשיפור שנמצא בחולי SEA ללא NP . הטיפול בקבוצה זו (בחולי SEA עם NP ) עם mepolizumab  הדגים גם השפעה בעלת משמעות קלינית על בסיס השיפור שנמצא בתוצאות מבדק ה- SNOT-22.

    המחקר השלישי (Associations of blood cytokines and eosinophils in severe asthma ) עסק כאמור במשמעות הקלינית של רמת האאזונופילים בדם.

    ספירת האאזונופילים (eosinophils) בדם משמשת כידוע כביו מרקר לא חודרני לאסתמה אאזונופילית, בשל הקשר בינם לבין פנוטיפ אסתמה T2. במחקר חדש זה ערכו החוקרים ניתוח של ספירת האזינופילים (EOS) ושל ציטוקינים בדם בקבוצת עוקבה גדולה של חולי אסתמה חריפה (SA), כדי להבין טוב יותר כיצד אלה קשורים לתהליכי איתות סיסטמטיים בגוף.

    מחקר IDEAL שממנו נלקחו הנתונים, כלל עוקבת חתך של חולי אסתמה חריפה בני 12 או יותר, שנטלו מינון גבוה של ICS ותרופה נוספת לאסתמה במשך כשנה או יותר.  החוקרים מדדו וניתחו את ספירת ה- IL-4 (Interleukin 4), IL-5 (interleukin 5) , periostin ו- IgE כללי ואת ההבדלים בספירות הדם השונות. הקשרים בין המדדים נבחנו עבור כל המטופלים תוך התאמה התוצאות למידת השימוש ב-OCS .

    בניתוח הרטרוספקטיבי נאספו נתונים מ-502 חולי SA (במחקר זה לא נכללו מטופלים ב- omalizumab).

    21% מהחולים קיבלו טיפול תחזוקתי עם OCS, ו-63% ו-31% היו עם ספירת EOS בדם של למעלה מ-150 ו-300 תאים ל- µL,בהתאמה.

    החוקרים מציינים שהקשר החזק ביותר נצפה בין הסמנים של IL-5 סיסטמתי ו-EOS בדם (rho 0.44), ולבין EOS לסך IgE (rho 0.27).

    Periostin סיסטמי נמצא בעל קשר חלש לציטוקינים האחרים, לסה”כ ה- IgE, למדדים הקליניים של מחלת האסתמה בחולים אלה, וכן לנתונים דמוגרפים. באופן דומה, גם ה- IL-4הציג קורלציה חלשה ל- IL-5 (rho 0.12), וללא קשר משמעותי לרמות הציטוקינים אחרים, לתוצאות ספירת הדם או לממצאים קליניים אחרים.

    השימוש ב-OCS נמצא כקשור למדד ניוטרופילים בדם ולתכונות קליניות של אסתמה (החמרות אסטמה, או FEV1)

    החוקרים מסכמים כי מבין הציטוקינים שנבחנו נמצא הקשר החזק ביותר שנצפה היה בין IL-5 לספירת ה-EOS בדם. הקשר היה עקבי עם תהליכי איתות סיסטמים של SA.

    החוקרים מציינים עם זאת שנצפה קשר חלש יותר בין תוצאות הספירה האאוזנופילית למדד ה- IgE, מה שמצביע על כך שה-IL-5  מהווה סימן רלוונטי יותר במסלול ה-T2 באסתמה חריפה.

    0 תגובות

    השאירו תגובה

    רוצה להצטרף לדיון?
    תרגישו חופשי לתרום!

    כתיבת תגובה

    מידע נוסף לעיונך

    כתבות בנושאים דומים

    • אסתמה אימהית במהלך היריון והסיכון לאלרגיה ואסתמה בצאצאים (BJOG)

      אסתמה אימהית במהלך היריון והסיכון לאלרגיה ואסתמה בצאצאים (BJOG)

      במאמר שפורסם בכתב העת BJOG מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב ילדים לאימהות עם אסתמה סיכון מוגבר להתפתחות מחלות אלרגיות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עדויות קליניות וקדם-קליניות מעידות כי חשיפה תוך-רחמית לאסתמה אימהית מלווה בסיכון מוגבר לאסתמה בצאצאים. עם זאת, לא ידוע אם אסתמה אימהית מעלה גם את הסיכון לאלרגיות […]

    • ההשפעה של הפרעות נשימה בשינה על איזון אסמה בילדים (Resp Med)

      ההשפעה של הפרעות נשימה בשינה על איזון אסמה בילדים (Resp Med)

      בילדים עם אסתמה הפרעות נשימה בשינה עשויות לפגוע במאמצים לאזן את מחלת הריאות ובאיכות החיים של הילדים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Respiratory Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בילדים, אסמה והפרעות נשימה בשינה עלולות לפגוע באיכות החיים של החולים, כאשר הפרעות הנשימה בשינה עלולות להקשות על איזון מחלת הריאות. מטרת המחקר […]

    • שימוש יומי בקנאביס מלווה בסיכון מוגבר לאסתמה ו-COPD (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-SGIM)

      שימוש יומי בקנאביס מלווה בסיכון מוגבר לאסתמה ו-COPD (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-SGIM)

      שימוש יומי בקנאביס עשוי להביא לעליה בסיכון להתפתחות מחלות כרוניות דוגמת אסתמה ומחלת ריאות חסימתית כרונית (Chronic Obstructive Pulmonary Disease, או COPD), כך עולה מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-Society of General Internal Medicine. בארצות הברית, קנאביס הינו החומר השני בשכיחותו המשמש בעישון לאחר טבק. מחקרים קודמים הראו כי עשן מריחואנה מכיל רעלנים […]

    • היפוגונאדיזם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה במבוגרים מאושפזים עם אסתמה (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AACE)

      היפוגונאדיזם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה במבוגרים מאושפזים עם אסתמה (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AACE)

      במבוגרים עם אסתמה היפוגונאדיזם תועד סיכון גבוה פי 16 לתמותה במהלך אשפוז, בהשוואה לאלו עם רמות טסטוסטרון תקינות, כך עולה מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-AACE. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הראו כי טיפול בטסטוסטרון עשוי להפחית את הסיכון לאירועים חריגים משנית לטיפול ארוך-טווח בגלוקוקורטיקואידים בגברים עם אסתמה. עם זאת, לא […]

    • השפעת דיכאון וחרדה על איזון אסתמה במבוגרים (J Asthma Allergy)

      השפעת דיכאון וחרדה על איזון אסתמה במבוגרים (J Asthma Allergy)

      מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Asthma and Allergy עולה כי לחרדה ודיכאון השפעה שלילית משמעותית על איזון אסתמה במבוגרים עם מחלת הריאות הכרונית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים שפורסמו לאחרונה הציעו כי גורמים פסיכולוגיים עשויים לתרום להתפתחות אסתמה. ידוע כי חולי אסתמה לעיתים קרובות סובלים מתחלואה פסיכולוגית, כאשר להפרעות מצב רוח עשויות […]

    • עליה בהיקף המותניים מלווה בסיכון גבוה יותר להתקפי אסתמה (BMC Public Health)

      עליה בהיקף המותניים מלווה בסיכון גבוה יותר להתקפי אסתמה (BMC Public Health)

      במאמר שפורסם בכתב העת BMC Public Health מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי כל עליה של 5 ס”מ בהיקף המותניים של מבוגרים עם אסתמה מלווה בעליה של 6% בסיכון להתקף אסתמה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים זיהו קשר בין עליה במדד מסת גוף ובין אסתמה, אך הקשר בין השמנה בטנית […]

    • האם נטילת תוספי ויטמין C בזמן היריון עשויה להגן מפני צפצופים בצאצאים לאימהות מעשנות? (JAMA Pediatrics)

      האם נטילת תוספי ויטמין C בזמן היריון עשויה להגן מפני צפצופים בצאצאים לאימהות מעשנות? (JAMA Pediatrics)

      מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Pediatric עולה כי תוספי ויטמין C בזמן היריון עשויים להפחית את הסיכון לצפצופים בצאצאים לאימהות מעשנות, הודות להשפעה של הוויטמין על תפקודי דרכי אוויר. החוקרים השלימו ניתוח מדדי FEF (או Forced Expiratory Flow) של ילדים שנכללו במחקר אקראי שבעבר מצא כי תוספי ויטמין C, בשילוב עם ייעוץ להפסקת עישון, […]

    • האם לחשיפה לזיהום אוויר השפעה על הסיכון למחלות אלרגיה בילדות? (J Allergy Clin Immunol)

      האם לחשיפה לזיהום אוויר השפעה על הסיכון למחלות אלרגיה בילדות? (J Allergy Clin Immunol)

      מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Allergy, Asthma & Immunology עולה כי אין קשר משמעותי בין חשיפה לפני הלידה לחומר חלקיקי ובין הסיכון למחלות אטופיות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקר קודם מצא כי חשיפה לפני הלידה לחומר חלקיקי בקוטר של עד 2.5 מיקרומטר מלווה בסיכון מוגבר לאסתמה. במחקר הנוכחי […]

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה