Asthma

מה ההשפעה של חסר ויטמין D בילדים חולי אסתמה? (מתוך Journal of Allergy and Clinical Immunology)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון אפריל של ירחון Journal of Allergy and Clinical Immunology עולה כי ילדים חולי אסתמה הסובלים בנוסף מחסר בויטמין D מראים תסמינים רבים יותר וצורכים יותר קורטיקוסטרואידים. כמו כן, מציעים החוקרים כי יתכן ותוספי ויטמין D עשויים להגביר את הפעולה נוגדת הדלקת של הסטרואידים בחולים אלו ולשמש לפיכך כתכשיר המאפשר ירידה במינון הסטרואידים.

החוקרים בדקו את רמות ה-25-Hydroxyvitamin D בקרב 100 ילדים חולי אסתמה עד גיל 18 שנים. לדבריהם, 47% מהילדים הראו רמות בלתי מספיקות של הויטמין (פחות מ-30 ng/mL) ו-17% הראו רמות המתאימות לחסר בויטמין (פחות מ-20 ng/mL), ממצא המצביע על שכיחות גבוהה של חסר ויטמין D בילדים חולי אסתמה.

נזכיר כי במחקר שהתפרסם בחודש שעבר, מצאו חוקרים מוושינגטון DC כי בקרב ילדים ממוצא אפרואמריקאי, אלו הסובלים מאסתמה הראו שיעור גבוה משמעותית של רמות בלתי מספיקות של ויטמין D (86% לעומת 19%) ושל חסר ויטמין D (54% לעומת 5%) בהשוואה לקבוצת ביקורת. במחקר הנוכחי היו מרבית הילדים שנבדקו לבנים ורק מיעוט קטן ממוצא אפרואמריקאי.

החוקרים מציינים כי סמני אלרגיה, ובהם רמות IgE (p = 0.01) ותבחין עורי אירואלרגני חיובי (p = 0.02) עמדו ביחס הפוך לרמות ויטמין D. הם מפרטים כי אלרגיה לכלבים ולקרדית אבק הבית היו שכיחות יותר בקרב החולים עם רמות נמוכות של הויטמין.

בנוסף, נמצא כי רמות נמוכות יותר של ויטמין D עמדו בקורלציה עם תפקוד ריאתי ירוד, וספציפית עם אחוז ה-FEV1 המשוער (p = 0.004) ועם יחס FEV1/FVC (p = 0.01). השימוש בקורטיקוסטרואידים נשאפים ופומיים ובאגוניסטים ארוכי-טווח לבטא היה אף הוא גבוה יותר בקרב החולים שהראו רמות נמוכות של ויטמין D.

לטענת החוקרים, ממצאיהם אלו עשויים להצביע על אחד משני הסברים אפשריים. ראשית, יתכן לדבריהם ורמות נמוכות של ויטמין D תורמות לחומרה רבה יותר של מחלת האסתמה, המצריכה שימוש רב יותר בסטרואידים. לחילופין, יתכן וויטמין D משפיע באופן ישיר על פעילות הסטרואידים, כך שברמות נמוכות שלו תכשירים אלו פחות יעילים, וזו הסיבה לצורך במינון גבוה יותר לשם השגת אותו אפקט.

החוקרים מציינים כי בניסויים מעבדתיים נמצא כי הפעילות האנטי-אינפלמטורית של Dexamethasone על תרבית תאי דם פריפרי מונונוקליאריים (Peripheral Blood Mononuclear Cells, PBMCs) שנלקחו מילדים חולי אסתמה הייתה מוגברת משמעותית כשנוסף ויטמין D לתרבית לפני ה-Dexamethasone. תוצאות דומות נצפו לדבריהם כשנעשה שימוש ב-PBMCs שמקורם באנשים בריאים, ממצא המעיד על כך שיתכן וההשפעה של ויטמין D אינה בלעדית לחולי אסתמה.

כמו כן, במודל ניסויי של עמידות לסטרואידים בו Dexamethasone לבדו לא הביא לעיכוב השגשוג של תאי T, נמצא כי הוספת ויטמין D שחזרה את התפקוד האימונוסופרסיבי של התכשיר.

לדברי החוקרים, בשלב הבא יש לחקור שמא מתן תוספי ויטמין D לחולי אסתמה יוביל לצריכת פחות תרופות ולשיפור בתסמינים. הם טוענים כי הקשר בין השימוש בקורטיקוסטרואידים ובין רמות נמוכות יותר של ויטמין D בקרב ילדים חולי אסתמה מעיד על מנגנון אפשרי העומד בבסיס התפקיד של ויטמין D במחלה זו, וזאת במיוחד לאור ממצאיהם המעבדתיים המראים את יכולתו של ויטמין D להגביר את השפעת הטיפול הסטרואידלי.

J Allergy Clin Immunol  2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה