Asthma

הימנעות סביבתית מגורמי האלרגיה כאמצעי לטיפול באסתמה/מאת ד”ר קובי שדה, עורך מדור האלרגיה

מבוסס על מחקר ומאמר מערכת שפורסמו ב”ניו-אינגלנד”, ספטמבר 2004.

Morgan WJ, Crain EF, Gruchalla RS, et al. Results of a home-based environmental intervention in urban children with asthma. N Engl J Med 2004;351:1068-1080.

Sheffer, A. L. (2004). Allergen Avoidance to Reduce Asthma-Related Morbidity. N Engl J Med 351: 1134-1136

הרקע ומטרת המחקר:

אסתמה היא בראש ובראשונה מחלה דלקתית שהגורמים הסביבתיים ובראשם הגורמים האלרגים הם המשחקים את התפקיד החשוב ביותר בהתפתחות המחלה והתקדמותה.

זה מכבר אנו מבינים שקישורו של האלרגן לנוגדנים מסוג IgE לא רק גורם לתסמינים המיידיים של האלרגיה אלא מהווה גורם להתפתחות דלקת העשויה להפוך לכרונית ולגרום לשינויים בלתי הפיכים בדרכי הנשימה (רימודלינג).

בדומה להשפעת הפסקת העישון על התפתחותה של ברונכיט כרונית או השפעת הורדת הכולסטרול על התפתחות טרשת העורקים כך עשויה ההימנעות מהגורם האלרגני לגרום למניעת התפתחות האסתמה או לנסיגתה. אלא שההימנעות מחשיפה לאלרגנים כלל אינה פשוטה, במיוחד כאשר מדובר באלרגנים המצויים בביתנו בכמות רבה כמו קרדית האבק.

הקרדית היא יצור מיקרוסקופי המשגשג בתוך האבק שבבית בהמוניו ושיעור גבוה מבין החולים האסמתים אלרגי לחלבונים שמקורם בקרדית. בשנים האחרונות הצטרף לקרדית הבית גם התיקן כגורם אלרגני חשוב אך המידע לגבי יעילות המניעה והטיפול באלרגיה זו לוקה היה בחסר.

למרות שהניסיון הקליני מראה בבירור שצמצום החשיפה לקרדית עשוי להקל מאד על החולים האלרגיים, הרי שעד כה קשה היה להוכיח זאת במחקרים מבוקרים.

בכל אחד מהמחקרים נהגו החוקרים עד כה לבדוק רק שיטה אחת למניעה, התקשו ליצור קבוצות בקרה נכונות, לא דאגו להטמעה יסודית של עקרונות המניעה ולא דאגו לטיפול באלרגנים הפחות נפוצים כמו המקקים, פרוות או עבשים.

תכנית ומהלך המחקר

בשל כל זאת בחרו מורגן ועמיתיו בארה”ב לחקור את השפעת ההימנעות מהגורם האלרגי על האסתמה באופן ספציפי יותר והם פיתחו לשם כך תכנית התערבותית מסודרת שנתפרה למידותיה של כל משפחה ושל כל חולה בהתאם לגורם האלרגי, חומרת מחלתו וסביבת מגוריו.

במחקר שהיה אקראי ומבוקר ושנמשך כשנה נכללו 937 ילדים עם אסתמה אלרגית בדרגה גבוהה או בנונית בגילאים 5 11. הילדים היו ממשפחות עירוניות דלות אמצעים משבעה ערים ברחבי ארה”ב.

כל בית נסקר בקפידה ונלקחו ממנו דגימות אבק לשם בדיקת אלרגנים הביתיים העיקריים לפני המחקר ובאופן שגרתי במהלכו (קרדית, מקקים, פרוות בע”ח, ועבשים). כל משפחה עברה הדרכה מסודרת ונשנת לגבי חשיבות ולגבי שיטות המניעה מחשיפה לאלרגנים שצריך ושאפשר לנקוט.

במקביל נבדקו תפקודי הריאה של הילדים והם היו במעקב שגרתי שכלל הערכה של חומרת האסטמה ושל תדירות ההחמרות בה.

מטרת הטיפול המניעתי הייתה למעשה להקנות למשפחות ידע, כישורים, מוטבציה, כלים וחומרים בכדי להתמודד עם משימת ההימנעות מהגורמים האלרגנים.

ההתערבות הייתה כנגד 6 גורמים עיקריים: עישון פאסיבי, חשיפה לקרדית האבק, מקקים, פרוות חיות מחמד, פרוות מכרסמים ועובשים. כאשר לכל משפחה הותאמה תכנית טיפולית בהתאם לאלרגיה של הילד.

האמצעים הטכניים שסופקו למשפחות כללו כיסויים נוגדי אבק לריהוט ולכלי המיטה, שואבי אבק ייחודיים, מסנני אויר וחומרי הדברה.

תוצאות ההתערבות המניעתית

תכנית המניעה הביתית אכן גרמה לירידה בכמות האלרגנים הביתיים ובסיבוכי האסתמה בילדים ובכלל זה ירידה כללית בסימפטומים של האסטמה, ירידה במספר הימים בהם חשו הילדים באסתמה, ירידה ביקיצות הליליות, בהיעדרויות מבתי הספר, בפניות לחדרי מיון וכדומה.

ההשפעה המיטיבה של הטיפול הסביבתי נמשכה לא רק בשנה של הטיפול עצמו אלא גם במשך שנת המעקב שלאחר סיום שנת המחקר הראשונה.

רוב הילדים היו אלרגים לקרדית אבק הבית(87%)  ולמקקים (77%) והייתה קורלציה מובהקת בין מידת הירידה באלרגנים אלו לבין השיפור בביטויי האסתמה.

למעשה ניתן היה להשוות את השיפור באסתמה להשפעה הצפויה מטיפול תרופתי בסטרואידים.

החוקרים מעריכים את עלות הטיפול הסביבתי שננקט בכ 1000 דולר לשנה סכום המתקרב להוצאות התרופתיות בטיפול באסתמה ועם נוסיף לכך גם את ימי העבודה שנחסכו מההורים ועלות הביקורים בחדרי המיון הרי שייתכן והטיפול המונע הביתי למעשה מכסה את עצמו.

סיכום ומסקנות

למרות ששנים ברור לכולם שהחשיפה לאלרגנים מהווה את אחד הגורמים העיקריים לאסתמה ולסיבוכיה, ולמרות שמרבית הקווים המנחים שהותקנו לגבי הטיפול באסתמה ממליצים על טיפול סביבתי מונע כאמצעי טיפולי חשוב, הרי שמחקר זה הוא אחד המחקרים המבוקרים הראשונים שהצליח להוכיח שאכן טיפול סביבתי מונע והכולל חינוך נכון של המשפחות אכן עשוי לעזור לילדים הסובלים מאסתמה.

ניקיון נכון של הבית תוך שימוש באמצעים נכונים לצמצום החשיפה לאלרגנים עשוי להביא להפחתה משמעותית בביטויי וסיבוכי האסתמה לא רק לטווח הקצר אלא גם למשך חודשים ארוכים אח”כ.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם אלרגיה לפניצילין מלווה בסיכון מוגבר לאלרגיה לתכשירים אנטיביוטיים אחרים? (Epic Research)

    האם אלרגיה לפניצילין מלווה בסיכון מוגבר לאלרגיה לתכשירים אנטיביוטיים אחרים? (Epic Research)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Epic Research עולה כי במטופלים עם אלרגיה לפניצילין סיכוי גבוה יותר לאלרגיות לתכשירים אנטיביוטיים נוספים, בהשוואה לאלו ללא אלרגיה לפניצילין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ידוע על שכיחות גבוהה של תיעוד של אלרגיה לפניצילין בקרב מטופלים. כעת הם ביקשו להבין אם קיימת קורלציה בין תיעוד זה ובין תיעוד גם של […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תרסיס אפינפרין אפי לטיפול באנאפילקסיס (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תרסיס אפינפרין אפי לטיפול באנאפילקסיס (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור תרסיס אפי של אפינפרין (Neffy) לטיפול חירום בתגובות אלרגיות מסוג 1, כולל אנאפילקסיס, בילדים ומבוגרים במשקל של 30 קילוגרמים ומעלה. האישור מבוסס על ארבעה מחקרים בהם התרסיס האפי הוביל לריכוזי אפינפרין דומים לאלו שהושגו עם טיפולים חליפיים הניתנים בזריקה. על-פי הודעת מנהל המזון והתרופות […]

  • תוצאות מבטיחות ל-Izokibep לטיפול בהידראדניטיס סופורטיבה (מתוך הודעת Affibody)

    תוצאות מבטיחות ל-Izokibep לטיפול בהידראדניטיס סופורטיבה (מתוך הודעת Affibody)

    מתוצאות ראשוניות של מחקר בשלב 3, כפי שהוצגו בהודעה לעיתונות מטעם חברות Affibody, עולה כי טיפול ב- Izokibep לווה בשיפור מובהק סטטיסטית ב-Hidradenitis Suppurativa, כאשר שליש מהחולים הדגימו תגובה משמעותית לאחר שלושה חודשי טיפול ונתונים מוקדמים לאחר 16 שבועות טיפול תמכו בהמשך שיפור תסמיני בחולים אלו. המחקר הרב-מרכזי, אקראי, כפל-סמיות, מבוקר-פלסבו, כלל 258 חולים שקיבלו […]

  • אסתמה מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (J Allergy Clin Immunol)

    אסתמה מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (J Allergy Clin Immunol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Allergy and Clinical Immunology עולה כי אסתמה מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת אלצהיימר. חוקרים מטאיוואן מצאו כי בחולי אסתמה שיעורים גבוהים יותר של מחלת אלצהיימר ולכן החוקרים מוויסקונסין ביקשו כעת לבחון אם מגמה דומה קיימת בארצות הברית. המחקר כלל מדגם אקראי של 20% מהמטופלים במאגר Medicare בין השנים […]

  • עדויות חדשות תומכות ביעילות ובטיחות Dupilumab לאורך חמש שנים כנגד אטופיק דרמטיטיס (JAMA Dermatology)

    עדויות חדשות תומכות ביעילות ובטיחות Dupilumab לאורך חמש שנים כנגד אטופיק דרמטיטיס (JAMA Dermatology)

    לאורך חמש שנים, טיפול ב- Dupilumab (דופיקסנט) הדגים פרופיל בטיחות מקובל ויעילות ממושכת, עם שיפור משמעותי בסימנים ותסמינים של אטופיק דרמטיטיס בחולים עם מחלת עור בדרגה בינונית-עד-חמורה. מחר LIBERTY AD בשלב 3 הינו מחקר הארכה בתווית-פתוחה להערכת בטיחות ויעילות Dupilumab ב-2,677 מבוגרים עם אטופיק דרמטיטיס בדרגה בינונית-עד-חמורה אשר לקחו בעבר חלק במחקרי Dupilumab לאורך חמש […]

  • אסתמה אימהית במהלך היריון והסיכון לאלרגיה ואסתמה בצאצאים (BJOG)

    אסתמה אימהית במהלך היריון והסיכון לאלרגיה ואסתמה בצאצאים (BJOG)

    במאמר שפורסם בכתב העת BJOG מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב ילדים לאימהות עם אסתמה סיכון מוגבר להתפתחות מחלות אלרגיות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עדויות קליניות וקדם-קליניות מעידות כי חשיפה תוך-רחמית לאסתמה אימהית מלווה בסיכון מוגבר לאסתמה בצאצאים. עם זאת, לא ידוע אם אסתמה אימהית מעלה גם את הסיכון לאלרגיות […]

  • נציבות התרופות האירופית מזהירה מפני סיכון לתגובה אנפילקטית לטיפול ב-Glatiramer Acetate (מתוך הודעת ה-EMA)

    נציבות התרופות האירופית מזהירה מפני סיכון לתגובה אנפילקטית לטיפול ב-Glatiramer Acetate (מתוך הודעת ה-EMA)

    אנשי צוות רפואי באיחוד האירופי קיבלו הודעה המזהירה מפני סיכון לתגובות אנפילקטיות בחולים עם טרשת נפוצה המטופלים ב- Glatiramer Acetate(קופקסון), כאשר תגובות אלו עלולות להופיע גם שני לאחר התחלת הטיפול התרופתי. המומחים מסבירים כי Glatiramer Acetate הינו טיפול תרופתי לטרשת נפוצה התקפית, הניתן בצורת זריקה. התרופה משמשת לטיפול בטרשת נפוצה מזה למעלה משני עשורים עם […]

  • ההשפעה של הפרעות נשימה בשינה על איזון אסמה בילדים (Resp Med)

    ההשפעה של הפרעות נשימה בשינה על איזון אסמה בילדים (Resp Med)

    בילדים עם אסתמה הפרעות נשימה בשינה עשויות לפגוע במאמצים לאזן את מחלת הריאות ובאיכות החיים של הילדים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Respiratory Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בילדים, אסמה והפרעות נשימה בשינה עלולות לפגוע באיכות החיים של החולים, כאשר הפרעות הנשימה בשינה עלולות להקשות על איזון מחלת הריאות. מטרת המחקר […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה