תכנית ארצית עשויה לסייע בצמצום טיפול אנטיביוטי בבתי חולים (JAMA Network Open)

תכנית בטיחות ארצית שנועדה לסייע לבתי חולים להקפיד על שימוש מושכל בטיפול אנטיביוטי ולעזור לרופאים לשפר את תהליכי קבלת החלטות לוותה בהפחתת שימוש בטיפול אנטיביוטי וירידה בשיעורי הופעת זיהומי Clostridium difficile בבתי חולים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open.

במסגרת המחקר נבחנו השפעות תכנית Safety Program for Antibiotic Use של ה-Agency for Healthcare Research and Quality, אשר הוקמה בשנת 2017 במטרה לסייע לבתי חולים במאמצים לפתח תכניות לשימוש מושכל בטיפול אנטיביוטי.

מחודש מרץ בשנת 2020, בתי חולים נדרשים ליישם את תכנית הבטיחות הארצית, הכוללת בין היתר וובינרים אודות אבחנה וניהול מחלות זיהומיות כנגדן ניתן טיפול אנטיביוטי לעיתים קרובות וכן אודות המדע בבסיס בטיחות טיפול אנטיביוטי, צוותי שימוש מושכל בטיפול אנטיביוטי הבוחנים את התאמת המרשמים לטיפול, כלי פסק-זמן לטיפול אנטיביוטי ופוסטרים המציגים את המחויבות לשימוש מושכל בטיפול אנטיביוטי.

במהלך תקופה של שנה בין דצמבר 2017 ועד נובמבר 2018, 437 בתי חולים לקחו חלק בתכנית הבטיחו והחוקרים ביקשו לבחון את ההשפעה של התכנית הארצית על השימוש בטיפול אנטיביוטי במהלך אותה שנה, כפי שנקבע לפי מספר ימי טיפול לכל 1,000 ימי-מטופל והופעת זיהומי Clostridium difficile בבתי חולים, המשקפים שימוש-יתר בטיפול אנטיביוטי.

מבין 437 בתי חולים שנכללו במחקר, 402 נותרו בתכנית עד תום תקופת המחקר.

מהשוואת שימוש בטיפול אנטיביוטי מתחילת שנת 2018 (ינואר ופברואר) עם סוף השנה (נובמבר ודצמבר) עלה כי חלה ירידה בטיפול אנטיביוטי מ-900.7 ל-870.4 ימי טיפול ל-1,000 ימי-מטופל, עם ירידה בשימוש בפלואוקוינולונים בהיקף של 20.4 ימי טיפול ל-1,000 ימי מטופל.

הירידה הייתה גדולה עוד יותר בבתי חולים שהיו מעורבים יותר בתכנית הבטיחות. ב-276 יחידות שהשלימו בממוצע למעלה מעשרה טפסים להערכת טיפול אנטיביוטי בכל חודש, תועדה ירידה בטיפול אנטיביוטי בהיקף של 34.2 ימי-טיפול ל-1,000 ימי-מטופל.

במטרה לקבוע אם הירידה ביחידות בתי החולים נבעה מתכנית הבטיחות הארצית, החוקרים בחנו את הנתונים בבתי חולים שכללו מידע אודות שימוש בתרופות ומצאו כי הירידה בטיפול אנטיביוטי עמדה על 9.0 ימי-טיפול ל-1000 ימי מטופל בלבד- עדות לכך שייתכן ותכנית הבטיחות שיחקה תפקיד חשוב בירידה בהיקף הטיפול האנטיביוטי בבתי החולים שהשתתפו בתכנית.

מספר מקרי הופעת זיהומי Clostridium difficile בבתי חולים ירדה מ-6.3 מקרים ל-10,000 ימי-מטופל ל-5.0 מקרים ל-10,000 ימי-מטופל (ירידה של 19.5%).

ממצאים אלו מעידים כי תכנית בטיחות ארצית עשויה להביא לשיפור שימוש מושכל באנטיביוטיקה, גם בבתי חולים ללא רופאים מומחים במחלות זיהומיות או רוקחים.

JAMA Network Open 2021

לידיעה ב-CIDRAP

הערת מערכת:

אתם מוזמנים לתחקיר שערכנו מטעם אימד בנושא עמידות לאנטיביוטיקה.

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

אפליקציה סלולרית כטיפול דיגיטלי לטנטון כרוני ניסוי קליני אקראי

אפליקציה סלולרית כטיפול דיגיטלי לטנטון כרוני ניסוי קליני אקראי

מקור: JAMA
פרופ' יוסף אלידן
פרופ' יוסף אלידן
אין תגובות|17/06/2026

מטרת המחקר הייתה לפתח אבטיפוס של אפליקציה טיפולית דיגיטלית לטלפון נייד, המספקת ייעוץ חינוכי ורכיבים של CBT לטיפול בתסמיני טנטון כרוני, ולבדוק את יעילותה ובטיחותה במשך 16 שבועות במטופלים המדווחים על טנטון כרוני מציק

בדיקה רקטלית היא “בדיקה גרועה לסרטן הערמונית” – מנתחים וארגוני צדקה מסכימים

בדיקה רקטלית היא “בדיקה גרועה לסרטן הערמונית” – מנתחים וארגוני צדקה מסכימים

מקור: Baus
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
פרופ' אלכסנדר גרינשטיין
אין תגובות|31/05/2026

רובנו חונכנו שבגברים ‘בדיקת האצבע’, בדיקה רקטלית של הערמונית, היא חלק ממערכת של גילוי מוקדם של סרטן הערמונית, אולם בשנים האחרונות ירדה בדיקה זו מחשיבותה

האם ניתן ליטול משככי כאבים במהלך ההיריון?

האם ניתן ליטול משככי כאבים במהלך ההיריון?

מקור: Human Reproduction Open, PLOS Medicine
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|27/05/2026

ניתוח נתוני עתק שבוצע באוניברסיטת בן־גוריון בנגב וכלל יותר מ־250,000 הריונות של מטופלות כללית מחוז דרום והמרכז הרפואי סורוקה לאורך שני עשורים, הוביל לשני מחקרים המעניקים תשובות חדשות על בטיחות השימוש באקמול ומשככי כאבים (NSAISs) במהלך ההיריון

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן