Angina pectoris/MI

ד”ר רפי ביצור בהרצאתו בכנס האיגוד לרפואה פנימית: IT IS STILL THE LDL CHOLESTEROL, STUPID !

ד”ר ביצור התמקד בהרצאתו בכנס האיגוד לרפואה פנימית בגישה לטיפול בשומנים בדם תוך שהוא מתייחס להנחיות האמריקאיות האחרונות ולהנחיות הישראליות, וכן התייחס גם למימצאי מחקר ה-IMPROVE IT שפורסמו לאחרונה (סיכום המחקר בהמשך הסקירה).

ד”ר ביצור מדגיש כי לרמת ה-LDL כולסטרול יש קשר ברור לתחלואה קרדיווסקולרית, קשר שיש לו גם בסיס ביולוגי וגנטי. הדבר נכון גם לרמות גבוהות של LDL וגם לרמות נמוכות.

למעשה, מדגיש ד”ר ביצור, גם ההנחיות האמריקאיות האחרונות וגם הקודמות הניחו שהפחתת רמות LDL מובילות להורדת סיכון קרדיווסקולרי, וככל שהסיכון הבסיסי גדול יותר הרווח מטיפול גדול יותר.

בהנחיות האמריקאיות ההבדל בגישה היה ההמנעות מקביעת יעדי רמות LDL כולסטרול כטיפול, אך הוגדרות המטופלים המיועדים לקבל טיפול בסטטינים ברמות אינטנסיביות שונות. זאת למרות שאין למעשה תמיכה באמצעות מחקרים רנדומליים התומכים בכך אלא על בסיס “דעות מומחים”.

מכל מקום, מדגיש ביצור, העיקרון החשוב הוא להפחית את ה-LDL כולסטרול ככל האפשר, ולמעשה אין זה משנה באמצעות אילו טיפולים הושגה ירידה זו. ההוכחה האחרונה באה באמצעות מחקר ה-IMPROVE IT שהראה כי הורדה נוספת של LDL כולסטרול באמצעות איזטרול מובילה להפחתת הסיכון הקרדיווסקולרי.

העקרונות של ההנחיות הישראליות שומרים על ערכי מטרה של LDL כולסטרול (על בסיס רמת הסיכון של המטופלים), כשלסטטינים תפקיד מרכזי בטיפול. כך למשל לחולים בסיכון גבוה מאוד ההמלצה היא להגיע לערך מטרה של 70 מ”ג/ד”ל ומטה.

להרצאה המלאה

להלן סיכום של מחקר ה-IMPROVE IT שד”ר ביצור התייחס אליו בהרצאתו ואשר דווח באתר לפני מס’ שבועות:

פרסום ראשון לתוצאות מחקר ה-IMPROVE IT : הוספת Ezetimibe (אזטרול) לטיפול בסטטינים השיגה ירידה מובהקת באירועים קרדיווסקולרים (American Heart Association 2014)

תוצאות מחקר ה-IMPROVE IT הוצגו כעת לראשונה בכנס איגוד הלב האמריקאי (AHA) והדגימו כי הוספת Ezetimibe (איזטרול, MSD) הובילה להפחתה מובהקת בסיכון לאירועים קרדיווסקולרים בהשוואה לטיפול בסטטינים בלבד בקרב מטופלים בסיכון קרדיווסקולרי בינוני עד גבוה.

ברקע מציינים החוקרים כי הפחת רמות LDL כולסטרול באמצעות סטטינים הוכחה כמפחיתה סיכון קרדיווסקולרי במטופלים עם מחלת לב כלילית, בין אם הטיפול מתחיל במהלך השלב הכרוני היציב או בעת האירוע הכלילי החד. עד כה לא היה ידוע אם הוספת אזטמיב לטיפול בסטטינים עשוייה להפחית את הסיכון לאירועים קרדיווסקולרים. מחקר ה-IMPROVE-IT נועד לענות על שאלה זו. המחקר היה רב מרכזי , אקראי, כפול סמיות, ונועד כאמור לבחון את ההיפותזה כי הוספת אזטמיב לטיפול בסטטינים עשויה לשפר את התוצאות הקרדיווסקולריות בהשוואה לטיפול בסטטינים בלבד, במטופלים לאחר אירוע קורונרי חד (ACS)

במחקר השתתפו כ-18,000 מטופלים שגויסו בין אוקטובר 2005 ליולי 2010 ,  בדרגת סיכון קרדיווסקולרי בינוני-גבוה, לאחר שיוצבו בעקבותACS והיו עם רמות LDL כולסטרול של בין 50-125 מ”ג/ד”ל  (או 50-100 מ”ג/ד”ל במידה וקיבלו טיפול קודם להורדת LDL כולסטרול).

המטופלים חולקו אקראית לקבוצה שקיבלה סימבסטטין 40 מ”ג או סימבסטטין 40 מ”ג + אזטמיב 10 מ”ג. מינון סימבסטטין הועלה עד ל-80 מ”ג ליום בהתאם לצורך באופן כפול סמיות.

יעד המחקר המרכזי היה הופעת אירוע ראשון של מוות קרדיווסקולרי, אוטם שריר הלב לא קטלני, אישפוז חוזר בשל תעוקה לא יציבה, רהוסקולריזציה (לאחר 30 יום מהרנדומיזציה) כלילית, או שבץ.

המטופלים היו במעקב של מעל 2.5 שנים עד להגעה לשלב שבו 5,250 מטופלים חוו את היעד המרכזי של המחקר. זמן המעקב הממוצע היה 5.68 שנים.

להלן התוצאות המרכזיות של המחקר:

Primary End Point and Individual Components (7-Year Event Rates)











































תוצאות קליניות


סימבסטטין, n=9077 (%)


סימבסטטין/אזטמיב

n=9067 (%)


P


היעד המרכזי של המחקר(מוות קרדיווסקולרי, אוטם שריר הלב לא קטלני, תעוקה לא יציבה, רהוסקולריזציה, שבץ)


34.7


32.7


0.016


תמותה מכל סיבה


15.3


15.4


0.782


אוטם שריר הלב


14.8


13.1


0.002


שבץ


4.8


4.2


0.052


שבץ איסכמי


4.1


3.4


0.008


תעוקה לא יציבה


1.9


2.1


0.618


רהוסקולריזציה כלילית


23.4


21.8


0.107

כפי שניתן לראות ההבדלים ביעד המחקר המשולב היו מובהקים סטטיסטית, וכך גם לגבי אוטם שריר הלב ושבץ איסכמי.

מס’ החולים בהם יש לטפל במשך 7 שנים בכדי למנוע הגעה ליעד המחקר המרכזי היה 56 (NNT=56).

הסיכון היחסי להגעה ליעד המחקר המרכזי בקבוצת האזטמיב היה 0.936  (ירידה יחסית של 6.4% ) כלומר, תוצאותהמחקרמוכיחותשהתוספתשלEzetimibeהביאהלירידהנוספתשלכ 23%בערכיLDL-Cולירידהשל 10% בסיכוןהיחסילאירועיםקרדיווסקולארים של מוות קרדיווסקולרי, שבץ איסכמי, אוטם שריר הלב לב(composite endpoint).

החוקרים מציינים כי המחקר מחזק גם את הגישה לפיה “נמוך יותר טוב יותר” , כלומר ככל שהירידה של רמות LDL כולסטרול נמוכות יותר, התוצאות הקליניות טובות יותר.. המטופלים בקבוצת האזטמיב הגיעו לרמות LDL כולסטרל של 53.2 מ”ג/ד”ל לאחר שנה, לעומת 69.9 מ”ג/ד”ל בקבוצת הסימבסטטין בלבד, והרמות הללו נשמרו לאורך כל תקופת המחקר. בנוסף, המחקר נתן גם אישור לבטיחות הטיפול באזטמיב שכן לא היו הבדלים מובהקים בתופעות לוואי ואירועי בטיחות בין שתי הקבוצות.

לדעת החוקרים, הממצאים מחזקים את הגישה התומכת בהפחתת רמות LDL כולסטרול, ולשימוש באזטמיב לצורך השגת מטרה זו, והם סבורים שיש מקום לשקול שימוש בנתונים לצורך עדכון ההנחיות לטיפול בכולסטרול.

American Heart Association 2014 Scientific Sessions; November 17, 2014; Chicago, IL

למצגת המחקר

לדיווח ב-TheHeart

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם תרופות שאינן סטטינים להפחתת כולסטרול מגנות מפני סרטן כבד? (Cancer)

    האם תרופות שאינן סטטינים להפחתת כולסטרול מגנות מפני סרטן כבד? (Cancer)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Cancer עולות עדויות התומכות בהשפעה המגנה של סטטינים מפני סרטן כבד ומעידות על השפעה מגנה דומה גם עם תכשירים שאינם סטטינים ומפחיתים רמות שומנים בדם הודות לעיכוב ספיגת כולסטרול. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים רבים הציעו כי סטטינים עשויים להפחית את הסיכון לסרטן כבד, אך לא ידוע אם לתרופות […]

  • האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    מתוצאות מחקר חדש בראשות דר’ יעל לוסטיג מהמרכז הרפואי שיבא ברמת גן עולה כי Xanthelasma Palpebrarum, המתאפיינת בנגעים צהבהבים על העפעפיים, אינה מלווה בסיכון מוגבר לדיסליפדימיה או מחלות לב וכלי דם. החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת במרכז יחיד בישראל ובחנו את הנתונים אודות 35,452 משתתפים (גיל ממוצע של 52.2 שנים, 69% גברים) שעברו בדיקות סקר רפואיות […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: סטטינים מול טיפולים טבעיים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: סטטינים מול טיפולים טבעיים

    שלום וברוכים הבאים לעוד פרק של “שבירת מיתוסים”. היום בפרק מיוחד ננסה לשבור מיתוס בטיפול בכולסטרול גבוה. בפרק הזה נדבר על הסטטינים, התרופות הקונבנציונליות להורדת כולסטרול, מול תוספי צמחים וטיפולים אלטרנטיביים. פרופסור רז יסייע לנו להבין את ההבדלים בין הגישות, מה הסיכונים ותופעות הלוואי הפוטנציאליות של השימוש בסטטינים והטיפולים הטבעיים, וננסה לענות על השאלה מדוע […]

  • רמות HDL גבוהות מלוות בסיכון מוגבר למחלת כליות בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Sci Rep)

    רמות HDL גבוהות מלוות בסיכון מוגבר למחלת כליות בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Sci Rep)

    רמות נמוכות מאוד או גבוהות מאוד של HDL (או High-Density Lipoprotein) מלוות בסיכון מוגבר למחלת כליות בנשים עם סוכרת מסוג 2, אם כי לא תועד קשר דומה בגברים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. החוקרים כותבים כי מחקרים קודמים הצביעו על קשר הדוק בין רמות HDL נמוכות ובין הסיכון למחלת כליות משנית […]

  • האם הסיכון לתמותה בחולים למעלה מעשר שנים לאחר התקף לב גבוה יותר בהשוואה לאוכלוסייה הכללית? (J Am Coll Cardiol)

    האם הסיכון לתמותה בחולים למעלה מעשר שנים לאחר התקף לב גבוה יותר בהשוואה לאוכלוסייה הכללית? (J Am Coll Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of the American College of Cardiology עולה כי בחולים עם אבחנה של אוטם לבבי עם עליות מקטע ST שעברו התערבות כלילית מילעורית ראשונית עם טיפול בהתאם להנחיות, שיעורי התמותה לאחר עשר שנים בקרב אלו ששרדו לאחר 90 ימים היו גבוהים ב-2% בלבד בהשוואה לשיעורי התמותה באוכלוסייה הכללית. ברקע […]

  • טיפול בסטטינים במינון גבוה לאחר אירוע מוחי קל מלווה בסיכון מוגבר לדימומים (J Am Heart Assoc)

    טיפול בסטטינים במינון גבוה לאחר אירוע מוחי קל מלווה בסיכון מוגבר לדימומים (J Am Heart Assoc)

    התחלת טיפול בסטטין בעצימות גבוהה במהלך השלב האקוטי של אירוע מוחי מינורי, שאינו ממקור לבבי, עשויה להביא לעליה בסיכון לדימום, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מסין שפורסמו בכתב העת Journal of the American Heart Association. הנחיות ה-AHA/ASA משנת 2021 המליצו על טיפול בסטטין בעצימות-גבוהה בחולים בסיכון גבוה למחלה קרדיווסקולארית טרשתית. עם זאת, מספר מחקרים אקראיים […]

  • סטטינים עשויים להגן מפני פגיעה בכלי דם משנית לטיפול קרינתי (J Am Heart Assoc)

    סטטינים עשויים להגן מפני פגיעה בכלי דם משנית לטיפול קרינתי (J Am Heart Assoc)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of the American Heart Association עולה כי טיפול קצר-טווח בסטטינים מפחית את הסיכון לנזק כרוני לכלי הדם שנה לאחר טיפול קרינתי, כאשר מתן טיפול ארוך-טווח מבטל לחלוטין את ההשפעה של טיפול קרינתי על כלי הדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שימוש אקראי בסטטינים בזמן טיפול קרינתי נקשר עם […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה