Anaemia

חשיבות הטיפול בחוסר בברזל בחולים עם מחלות לב וכלי דם (European Heart Journal)

האיגוד האירופי לקרדיולוגיה סוקר את תופעת החוסר בברזל במחלות קרדיווסקולריות ומצביע על חשיבות הטיפול בתופעה

חוסר בברזל שכיח בחולים עם מחלות לב וכלי דם, כך שעד 60% מהחולים עם מחלת לב כלילית, ואף שיעור גבוה יותר בקרב החולים עם אי ספיקת לב או יתר לחץ דם ריאתי סובלים גם מחוסר בברזל. השכיחות של התופעה שכיחה יותר בקרב נשים, ובנוסף היא עולה במקביל לעליה בהפרעת התפקוד הלבבי והכלייתי. מטרת סקירה זו, שפורסמה ב-European Heart Journal, היא לסכם את הנתונים ממחקרים אפידמיולוגיים, קליניים והתערבותיים העוסקים בחוסר בברזל במחלות קרדיווסקולריות.

חוסר בברזל עלול להיגרם מסיבות שונות, ביניהן, תת תזונה או תזונה שלא מכילה ברזל בכמות הנדרשת, ספיגה מופחתת של ברזל עקב עלייה בהפסידין (hepcidin) משנית לדלקת הקשורה לטרשת עורקים או לחומציות קיבה מופחתת, איבוד דם מוגבר עקב טיפול נוגד קרישה, מחלה כלייתית ועוד. הן אנמיה והן חוסר בברזל קשורות לפרוגנוזה גרועה עבור אנשים מבוגרים וחולים באי ספיקת לב עם מקטע פליטה מופחת (HFrEF), כך שישנם הסוברים כי השלמת הברזל מהווה יעד טיפולי חשוב עבור חולים עם HFrEF, גם ללא אנמיה.

מחקרים אקראיים הראו כי טיפול ב-Ferric carboxymaltose IV (פרינג’קט) שיפר את התסמינים, איכות החיים ואת היכולת לבצע פעילות גופנית. כמו כן טיפול זה הפחית אשפוזים הנובעים מהחמרת אי ספיקת הלב בחולים עם HFrEF ועם מקטע פליטה בינוני (HFmrEF).

בסקירה מציגים המחברים בין היתר מטה אנליזה של 4 מחקרים אקראיים ומבוקרים אשר הדגימו שהטיפול עם פרינג’קט בהשוואה לפלצבו הוריד את הסיכון לאשפוז קרדיווסקולרי חוזר או תמותה קרדיווסקולרית  ב-41% , וב-47% את הסיכון לאשפוז חוזר בשל אי ספיקת לב או תמותה קרדיווסקלרית, וכן ב-40% את הסיכון לאשפוז קרדיווסקולרי או תמותה מכל סיבה, עם תוצאות דומות לאנליזות לפי משך הזמן לאירוע ראשון. כל זאת ללא עליה כלשהי בסיכון לתופעות לוואי הקשורות לפרינג’קט.

בסקירה מצויינות המלצות החברה האירופאית לקרדיולוגיה לביצוע הערכה של חסר ברזל בקרב חולי אי ספיקת לב, ומתן טיפול בפרינג’קט לחולי אי ספיקת לב סימפטומטיים עם מקטע פליטה מתחת ל-45% ולמטופלים שאושפו לאחרונה בשל אי ספיקת לב עם מקטע פליטה נמוך מ-50% .

הסקירה מדגישה כי ההמלצה הקיימת היא לפרינג’קט בלבד שכן לא נמצאו עדויות מבוססות לתועלת של זריקות ברזל אחרות בהפחתת סיכון לאשפוזים בחולי אי ספיקת לב עם חסר ברזל.

 

לסקירה  בEHJ

הערת המערכת:  ממליצים לכם לצפות/להאזין לדיון בנושא בין ד”ר טוביה בן גל לפרופ’ אנדרי קרן – כאן 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה