Anaemia

האם תגובה ירודה לטיפול ב-Darbepoetin alfa מנבאת סיכון קרדיווסקולארי מוגבר בחולים עם סוכרת, נזק כלייתי ואנמיה? (מתוך NEJM)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון דצמבר של ירחון New England Journal of Medicine (NEJM) עולה כי חולים עם סוכרת, מחלת כליות ואנמיה אשר אינם מגיבים לטיפול עם תכשיר כנגד אנמיה מצויים בסיכון מוגבר לתחלואה או תמותה קרדיווסקולאריות. החוקרים מציעים כי בדיקת תגובתיות החולים הללו לתרופה ושמירה על רמות ברזל מעט נמוכות בדם עשויות לצמצם סיכון זה.

החוקרים מסבירים כי החולים נזקקו למינונים גבוהים יותר ובסופו של דבר הראו רמות המוגלובין נמוכות יותר אף על פי כן. לדבריהם, תוצאות המחקר הנוכחי עשויות לסייע באיתור כיווני טיפול אפשריים בהקשר זה.

תוצאות מחקר ה-Trial to Reduce Cardiovascular Events With Aranesp Therapy (TREAT) הראו כי התכשיר Darbepoetin alfa אינו עובד טוב יותר מאשר תרופת דמה בשיפור התוצאות הכלייתיות והקרדיווסקולאריות, אם כי כן הביא להורדת הסיכון לצורך בעירויי דם ולשיפור מה בתוצאות המדווחות על ידי החולה בקרב חולים עם סוכרת, מחלת כליות ואנמיה.

עם זאת, חולים אשר טופלו ב-Darbepoetin alfa הראו סיכון מוגבר כמעט פי 2 לשבץ מוחי. בנוסף, שיעורי התמותה כתוצאה מסרטן היו אף הם גבוהים יותר באלו שטופלו בתרופה.

החוקרים מציינים כי מחקר ה-TREAT הינו מחקר כפול-סמיות הכולל 4,038 חולים עם סוכרת מסוג 2, אנמיה ופגיעה כלייתית, אם כי לא כזו המצריכה דיאליזה. מבין חולים אלו, הם מדווחים כי 1,872 טופלו ב-Darbepoetin alfa ו-1,889 קיבלו תרופת דמה.

לדברי החוקרים, נבדקים אשר טופלו ב-Darbepoetin alfa קיבלו בנוסף זריקות תקופתיות תת-עוריות של התרופה במטרה להגביר את רמות ההמוגלובין בדמם לערך של 13 g/dl. באם נבדק כלשהו מקבוצת הביקורת ירד ברמת ההמוגלובין לערך מסוכן (של מתחת ל-9 g/dl), קיבל ‘טיפול הצלה’ של Darbepoetin עד אשר רמות ההמוגלובין בדמו שבו לערך הגבוה מסף זה.

בעת ניתוח התוצאות, חילקו החוקרים את הנבדקים לשתי קבוצות- אלו עם רמות המוגלובין אשר עלו במהירות בתגובה למינונים ראשונים של Darbepoetin alfa, ואלו אשר גופם הגיב פחות בחוזקה, עם רמות המוגלובין שנותרו נמוכות חרף הטיפול. אלו האחרונים הראו לדבריהם שיעור תמותה גבוה יותר, וכן שיעורים גבוהים יותר של אוטם לבבי, שבץ מוחי או אי ספיקת לב.

החוקרים מזכירים כי אין בכוחו של מחקר זה לקבוע שמא אנשים אלו היו בעלי סיכון מוגבר לתוצאות אלו בשל מצב בריאותי ירוד יותר מלכתחילה, או שמא הדבר נובע מפעולה כלשהי של התרופה עצמה. עם זאת, הם טוענים כי ממצאיהם אלו מעלים את השאלה שמא הטיפול באנמיה צריך להיקבע על פי תגובת החולה לטיפול בתכשיר. לדבריהם, תוצאותיהם מציעות כי יתכן וניתן יהיה להיעזר בתגובה למינונים הראשונים על מנת לזהות את אלו מהחולים המצויים בסיכון מוגבר במחקרים עתידיים.

כך למשל, באם רמות ההמוגלובין של נבדק זה או אחר אינן משתפרות לאחר חודש או חודשיים של טיפול כנגד אנמיה, יתכן ומוטב להפסיק את השימוש בתכשיר ולשקול טיפולים חלופיים, מציעים החוקרים. מצב של אנמיה קלה עשוי להוות סיכון קרדיווסקולארי נמוך יותר במקרה שכזה לעומת המשך או העלאת המינון בניסיון להשיג רמות המוגלובין תקינות. מאידך, עבור חולים המגיבים מהר מדי לתרופה, יתכן ויהיה בטוח יותר לטפל בהם עד אשר משיגים את ערך היעד התקין המומלץ בידי ה-Food and Drug Administration (FDA) האמריקאי.

NEJM 2010

לידיעה ב-DocGuide

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת סיבים משפיעה על המטבוליזם של המעי הדק ומעודדת שחרור הורמון מעי מדכא-תאבון, PYY (או Peptide Tyrosine Tyrosine), יותר מדיאטה דלת-סיבים, זאת ללא תלות בהרכב המזון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science Translational Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעה של דיאטה דלת סיבים ועתירת סיבים על שחרור הורמוני מערכת עיכול, כולל PYY ו-GLP-1. […]

  • היעילות והבטיחות של Romosozumab ו-Teriparatide בנשים לאחר-מנופאוזה עם אוסטיאופורוזיס (J Clin Endocrinol Metab)

    היעילות והבטיחות של Romosozumab ו-Teriparatide בנשים לאחר-מנופאוזה עם אוסטיאופורוזיס (J Clin Endocrinol Metab)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול ב- Romosozumab (איבניטי) מלווה בעליה גדולה יותר בצפיפות העצם לעומת Teriparatide (טריפראטייד) לאחר שנה אחת, לצד שיעור גבוה יותר של חולים המשלימים תא הטיפול. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את היעילות והבטיחות של Romosozumab ו-Teriparatide. […]

  • ההשפעה של פעילות גופנית על דיכאון וחרדה בנשים לאחר-מנופאוזה (BMC Public Health)

    ההשפעה של פעילות גופנית על דיכאון וחרדה בנשים לאחר-מנופאוזה (BMC Public Health)

    במאמר שפורסם בכתב העת BMC Public Health מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי פעילות גופנית עשויה לסייע בהקלה על תסמיני דיכאון בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי פעילות גופנית זוהתה כטיפול תא-תרופתי מבטיח להקלה על דיכאון, אך עדיין קיימת מחלוקת באשר לסוג הפעילות היעיל ביותר. מטרתם כעת הייתה להשוות ולדרג את […]

  • יעילות ובטיחות Linvoseltamab לטיפול במיאלומה נפוצה עמידה או חוזרת (J Clin Oncol)

    יעילות ובטיחות Linvoseltamab לטיפול במיאלומה נפוצה עמידה או חוזרת (J Clin Oncol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול ב-Linvoseltamab במינון 200 מ”ג הוביל לתגובה עמוקה וממושכת, עם חציון משך תגובה של 29.4 חודשים בחולים עם מיאלומה נפוצה עמידה או חוזרת, עם פרופיל בטיחות סביר. החוקרים מסבירים כי מדובר במחקר בשלב I/II הראשון בבני אדם להערכת […]

  • בדיקת סוכר בדם בצום בהיריון מתקדם עשויה לסייע כבדיקת סקר לזיהוי סוכרת הריונית בטרימסטר השלישי (BJOG)

    בדיקת סוכר בדם בצום בהיריון מתקדם עשויה לסייע כבדיקת סקר לזיהוי סוכרת הריונית בטרימסטר השלישי (BJOG)

    במאמר שפורסם בכתב העת BJOG מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחלק מהנשים עם בדיקת סקר תקינה לסוכרת הריונית בטרימסטר הראשון והשני להיריון ישנה עדות להופעה מאוחרת של סוכרת הריונית לפי בדיקת סקר נוספת של סוכר בדם בצום בשבועות 32-34 להיריון, כאשר הסיכון למאקרוזומיה גבוה יותר משמעותית במקרים אלו. מטרת המחקר הנוכחי […]

  • היעילות והבטיחות של Infliximab ו-Adalimumab בחולים עם מחלת מעי דלקתית (Inflammopharmacology)

    היעילות והבטיחות של Infliximab ו-Adalimumab בחולים עם מחלת מעי דלקתית (Inflammopharmacology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Inflammopharamcology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הן Adalimumab (יומירה) והן Infliximab (רמסימה) הדגימו פרופיל בטיחות חיובי ויעילות משמעותית עם עדות לתגובה מעבדתית בחולים עם מחלת מעי דלקתית בדרגה בינונית-עד-חמורה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Infliximab ו-Adalimumab משמשים לעיתים קרובות לטיפול בחולים עם מחלת מעי דלקתית בדרגה בינונית-עד-חמורה. […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה