AMD

פורמולציה חדשה לתוספי תזונה לטיפול בניוון מקולרי הקשור לגיל (JAMA Ophthalmology)

מאת יהונתן ניסן, סטודנט לרפואה באוניברסיטת תל אביב ופרמדיק

מחקר חדש שפורסם ב- JAMA Ophthalmologyהראה כי נוסחת ה-Age-Related Eye Disease Study 2 (AREDS2) של ויטמינים ומינרלים היא בטוחה ויעילה בטיפול בניוון מקולרי הקשור לגיל (AMD) במשך 10 שנים. נראה כי החלפת בטא קרוטן בלוטאין וזאקסנטין מבטלת את הסיכון המוגבר לסרטן ריאות במעשנים ומעשנים לשעבר שנצפתה בנוסחה המקורית של AREDS תוך השגת עלייה ביעילות.

מחקר AREDS המקורי, שהחל בשנת 1996, היה הניסוי הגדול ביותר של תוספי תזונה שנערך אי פעם עבור ניוון מקולרי. החוקרים הגיעו למסקנה שהרכב הויטמינים (500 מ”ג ויטמין C, 400 יחידות בינלאומיות ויטמין E, 2 מ”ג נחושת, 80 מ”ג אבץ ו-15 מ”ג בטא קרוטן) עשוי להאט משמעותית את התקדמות AMD ממחלה בינונית עד מאוחרת. אך, בזמן שהחוקרים עבדו על ניסוי AREDS, מחקרים שפורסמו על בטא קרוטן למניעת סרטן ומחלות לב וכלי דם הראו שהוויטמין מגביר את הסיכון לסרטן במעשנים.

בניסוי החדש,AREDS2 , החוקרים החליפו את הבטא קרוטן ב-10 מ”ג לוטאין ו-2 מ”ג זאקסנטין. כמו בטא קרוטן, לוטאין וזאקסנטין הם נוגדי חמצון המסייעים בהגנה על הרשתית מפני נזקים הנגרמים מחשיפה לאור. במחקר שהחל ב-2006, החוקרים נתנו את הפורמולה עם בטא קרוטן רק למשתתפים שלא היו מעשנים או שהפסיקו לעשן במשך שנה אחת לפחות. בתום המחקר שנמשך 5 שנים, התברר כי לוטאין וזאקסנטין אינם מגבירים את הסיכון לסרטן ריאות, וכי הפורמולציה החדשה עשויה להפחית את הסיכון להתקדמות AMD בכ-25%. יחד עם זאת, למשתתפים שנטלו את הפורמולה עם בטא קרוטן היה סיכון כפול לסרטן ריאות, בייחוד בקרב מעשנים לשעבר. לאחר מכן הוצע לכל המשתתפים תכשיר AREDS2 שכלל לוטאין וזאקסנטין במקום בטא קרוטן. בנוסף, החוקרים אספו נתונים על 3882 מתוך 4203 המשתתפים המקוריים של AREDS2. בקרב אלו שלקחו במקור בטא קרוטן, השכיחות של סרטן ריאות הייתה 2.8% לעומת 1.5% בקרב אלו שלא נטלו בטא קרוטן (OR 1.82; CI 95%, 1.06-3.12). בקבוצה שהוקצתה במקור לקבל לוטאין וזאקסנטין, שיעור ההתקדמות ל-AMD מאוחר היה נמוך ב-20% מאשר בקבוצה שהוקצתה במקור לקבל בטא קרוטן (RR 0.80; CI 95%, 0.68-0.92).

לכתבה ב-Medscape

למאמר ב-JAMA Ophthalmology

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • טיפול ב-Filgotinib מפחית שיעורי כשלון טיפול כנגד דלקת ענביה (JAMA Ophthalmology)

    טיפול ב-Filgotinib מפחית שיעורי כשלון טיפול כנגד דלקת ענביה (JAMA Ophthalmology)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Ophthalmology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר אקראי חדש בשלב 2, מהן עולה כי Filgotinib, מעכב Janus Kinase-1, הינו טיפול יעיל ונסבל היטב ומפחית את שיעורי כשלון טיפולים כנגד דלקת ענביה פעילה שאינה על-רקע זיהומי. מחקר HUMBOLDT הינו מחקר בשלב 2, אקראי, שכלל משתתפים מ-26 מרכזים משבע מדינות להערכת היעילות והבטיחות […]

  • תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: אגוניסטים לקולטן פפטיד 1 דמוי גלוּקָגון (GLP-1 Receptor Agonists) התבלטו בִּזכות יכולתם לווסת את רמות הסוכר בדם ובמקביל לגרום לירידה במשקל. לצד היתרונות הטיפוליים, הועלו חששות לגבי תופעות לוואי פסיכיאטריות אפשריות הקשורות לתרופות אלה. סקירה זו International Journal of Clinical Pharmacy בוחנת את הנושא.

  • מניעת נפילות בקרב קשישים (JAMA, CME)

    מניעת נפילות בקרב קשישים (JAMA, CME)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: הנחיות למניעת נפילות בקרב קשישים שפורסמו ב-JAMA מתארות שיטות עבודה מומלצות להערכת סיכון לנפילה ולהתערבויות מעשיות, בתפקוד חושי, קוגניטיבי ואוטונומי בבעיות רפואיות פעילוֹת, בתרופות, בסיכונים סביבתיים ובפעילויות יומיומיות.

  • השפעת אספירין על רטינופתיה סוכרתית, פרופ' מרדכי רוזנר

    השפעת אספירין על רטינופתיה סוכרתית, פרופ' מרדכי רוזנר

    רטינופתיה סוכרתית היא הגורם המוביל לפגיעה בראייה במבוגרים בגיל העבודה בכל העולם. השלב הראשון של המחלה שניתן לזיהוי הינו חסימה של נימים ברשתית (capillary occlusion) על ידי קרישים או דלקת, שגורמת לאזורים של נונפרפוזיה ומיקרואנאוריזמות בכלי הדם שבסביבה. מתחילה שרשרת של שינויים שגורמים לנזק נוסף לכלי הדם הקטנים ולניוון של הרקמה העצבית. ההשפעה נוגדת הקרישה […]

  • דלקת ענביה בילדים מלווה בסיכון מוגבר לקטרקט (JAMA Network Open)

    דלקת ענביה בילדים מלווה בסיכון מוגבר לקטרקט (JAMA Network Open)

    בילדים עם אבחנה של דלקת ענביה (Uveitis) סיכון מוגבר משמעותית להתפתחות קטרקט, בהשוואה לאלו ללא התהליך הדלקתי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. הסיכון המוגבר נותר על כנו לאורך תקופות מעקב שונות ובקבוצות שונות לפי גיל, מין ומוצא אתני. מחקר העוקבה התבסס על נתונים ממאגר TriNetX וכלל ילדים עם וללא […]

  • ההיבטים החשובים בסוכרת בגיל השלישי; היפוגליקמיה (1)

    ההיבטים החשובים בסוכרת בגיל השלישי; היפוגליקמיה (1)

    לפניכם מפגש ראשון מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הראשון עוסק בהיפוגליקמיה. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו נורדיסק

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה