AMD

האם צריכת דגים מפחיתה את הסיכון לניוון מקולרי גילי? (Ophthalmology)

מתוצאות מחקר חדש שפורסמו ב-Ophthalmology עולה כי במבוגרים האוכלים דגים שמנים לפחות פעם בשבוע, סיכון נמוך יותר לאובדן ראיה חמור על-רקע ניוון מקולרי-גילי (AMD, Age-related Macular Degeneration).

עם זאת, החוקרים מוסיפים כי מעדויות ממחקרים קודמים עולה כי בקרב אוכלי דגים שיעורי AMD נמוכים יותר, בהשוואה לאלו האוכלים דגים לעיתים רחוקות.

הממצאים תומכים בתיאוריה לפיה חומצות שומן אומגה-שלוש המצויות בשפע בדגים שומניים דוגמת סלמון, מקרל וטונה אלבקור עשויים להשפיע על התפתחות או התקדמות AMD.

מחקר קודם מצא כי תערובת ספציפית במינון-גבוה של נוגדי-חמצון וויטמין C ו-E, ביתא-קרוטן ואבץ עשויה להאט את התקדמות AMD בשלבי הביניים, ורופאים כעת ממליצים על טיפול זה לחולים אלו .

עדיין לא ברור אם דגים או תוספי אומגה-שלוש עשויים למנוע התקדמות AMD. עם זאת, בימים אלו נערך מחקר שנועד לבחון אם יש תועלת בהוספת שמן דגים ונוגדי-חמצון לוטאין וזקסנטין לתוספים המקוריים.

במחקר הנוכחי החוקרים בחנו את הנתונים אודות 2,520 מבוגרים בגילאי 65-84 שנים, שעברו בדיקות עיניים והשלימו שאלוני תזונה מפורטים. 15% אובחנו עם AMD בשלב מוקדם או בינוני, פחות מ-3% אובחנו עם מחלה בשלב מתקדם.

החוקרים לא מצאו קשר ברור בין דיווח המשתתפים על צריכת דגים ובין הסיכון ל-AMD. עם זאת, זוהה קשר בין צריכה גבוהה של דגים עתירים באומגה-שלוש ובין הסיכויים ל-AMD מתקדם.

בקרב משתתפים במחקר שאכלו מנה אחת, או יותר, של דגים אלו בשבוע, הסיכון ל-AMD מתקדם היה נמוך ב-60% בהשוואה לסיכון של אלו שאכלו פחות ממנה אחת בשבוע, בממוצע.

החוקרים לקחו בחשבון גורמים דוגמת מין, גזע והרגלי עישון הקשורים בסיכון ל-AMD; בנשים קיים סיכון גבוה יותר ל-AMD, בלבנים קיים סיכון גבוה מזה של אפריקאים-אמריקאים ובמעשנים סיכון גבוה מלא-מעשנים.

לדברי החוקרים, בעוד שמהמחקר הנוכחי עולה כי דיאטה עתירה בחומצות שומן אומגה-שלוש עשויה להפחית את הסיכון ל-AMD מתקדם בחלק מהחולים, דרושים מחקרים נוספים בנושא. כמו כן, המחקר התבסס על דיווח המשתתפים ועל הזיכרון שלהם. כמו כן, לא ברור אם צריכה רבה של דגים עתירים באומגה-שלוש  קשורה לסיכון המופחת ל-AMD מתקדם, אך לא ל-AMD בשלב מוקדם.

Ophthalmology 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • משלב פעילות גופנית עם Liraglutide עשוי לסייע בשימור איכות העצם במהלך ירידה במשקל (JAMA Netw Open)

    משלב פעילות גופנית עם Liraglutide עשוי לסייע בשימור איכות העצם במהלך ירידה במשקל (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי משלב פעילות גופנית עם טיפול ב-Liraglutide מהווה גישה יעילה להפחתת משקל המשמרת את צפיפות העצם באתרים בעלי חשיבות קלינית. החוקרים מדנמרק השלימו ניתוח משני של תוצאות מחקר אקראי קודם שכלל 195 חולים (גיל ממוצע של 42.82 שנים) עם השמנת-יתר וללא סוכר, אשר קיבלו טיפול להפחתת […]

  • הקשר בין רגישות לניגודיות לנזק המבני בגלאוקומה פתוחת זווית ראשונית, פרופ' מרדכי רוזנר

    הקשר בין רגישות לניגודיות לנזק המבני בגלאוקומה פתוחת זווית ראשונית, פרופ' מרדכי רוזנר

    גלאוקומה פתוחת זווית ראשונית Primary open-angle glaucoma (POAG) היא סוג הגלאוקומה השכיח ביותר. בדיקה ומניעה של פגיעה בראייה במהלך כל החיים הינה אסטרטגיית הטיפול העיקרית במחלה זו. נזק לשדה הראייה הינו המאפיין הקליני של POAG, אולם נזק כזה אינני מספיק כדי להסביר את כל הפגיעות הראייתיות בגלאוקומה. במיוחד בגלאוקומה מתקדמת, לחולים יש קושי לשתף פעולה […]

  • תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    טיפול משולש הכולל מטפורמין, Dapagliflozin ו-Saxagliptin מהווה גישת טיפול יעילה ובטוחה לחולים עם סוכרת מסוג 2 שלא קיבלו טיפול תרופתי קודם, בהשוואה להגברת עצימות הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ההנחיות הנוכחיות ממליצות על טיפול משולב מוקדם להפחתת הסיכון לסיבוכי סוכרת ומניעת אינרציה קלינית בחולים עם סוכרת מסוג 2. […]

  • טיפול אנטיביוטי סלקטיבי מונע מפחית שיעור זיהומים לאחר ניתוח עיני (JAMA Ophthalmol)

    טיפול אנטיביוטי סלקטיבי מונע מפחית שיעור זיהומים לאחר ניתוח עיני (JAMA Ophthalmol)

    השילוב של טיפול אנטיביוטי תוך-עיני סלקטיבי עם 1% Povidone Iodine עשוי לשמש כחלופה לטיפול הסטנדרטי ב-5% Povidone Iodine למניעת אנדופתלמיטיס לאחר ניתוח קטרקט, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Ophthalmology. החוקרים בחנו מקרים של אנדופתלמיטיס לאחר-ניתוח קטרקט במרכז שלישוני לאורך שלוש תקופות: 1993-1999 (שימוש ב-5% Povidone Iodine, ללא טיפול אנטיביוטי); 2000-2010 (שימוש […]

  • מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

    מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

    צריכת אלכוהול בהיקף של מעל 12 גרם ביום מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות יתר לחץ דם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Hypertension. הממצאים מצביעים על קשר ליניארי בין היקף צריכת אלכוהול ובין הסיכון לית לחץ דם, כאשר חוזק הקשר היה שונה בין גברים ונשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת אלכוהול נקשרה עם […]

  • האם מינון גבוה של אריתרופויאטין בשלב מוקדם עלול לפגוע בהתפתחות המקולה בפגים? (Am J Ophthalmol)

    האם מינון גבוה של אריתרופויאטין בשלב מוקדם עלול לפגוע בהתפתחות המקולה בפגים? (Am J Ophthalmol)

    מתן מוקדם של אריתרופויאטין הומאני רקומביננטי במינון גבוה עשוי להשפיע על מדדי צפיפות כלי דם של המקולה בפגים, אם כי לא תועדה השפעה על מדדים מבניים אחרים של המקולה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Ophthalmology. במסגרת המחקר התמקדו החוקרים בילדים שנולדו לאחר 26-31 שבועות הריון (גיל ממוצע של 11 […]

  • הפרעות ראיה מלוות בסיכון מוגבר לדמנציה בקשישים (Am J Ophthalmol)

    הפרעות ראיה מלוות בסיכון מוגבר לדמנציה בקשישים (Am J Ophthalmol)

    ירידה בראיה וברגישות לניגודיות מלוות בסיכון מוגבר להיארעות דמנציה בקשישים וירידה ברגישות לניגודיות לאורך הזמן מצויה בקורלציה עם הסיכון להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Ophthalmology. החוקרים בחנו את הקשר בין תפקודי הראיה ובין הסיכון לדמנציה ב-2,159 גברים ונשים (גיל ממוצע של 77.9 שנים; 54% נשים) ממחקר National Health […]

  • מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר לעצירות (Clinical Gastroenterological and Hepatology)

    מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר לעצירות (Clinical Gastroenterological and Hepatology)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד ומזון מלווה בסיכון מוגבר להופעת עצירות ואילו צריכת מזון מעובד מינימאלית מלווה בסיכון נמוך יותר לעצירות, כאשר ההשפעה של עיבוד המזון אינה תלויה באיכות הרכב התזונה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכה מוגזמת של מזון אולטרה-מעובד נקשה עם הפרעה בתנועתיות המעי. […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה