Alzheimer

מחקר חדש תומך בקשר סיבתי בין דיכאון לאלצהיימר (Biological Psychiatry)

מאת יהונתן ניסן, סטודנט לרפואה באוניברסיטת תל אביב ופרמדיק

מחקר חדש שפורסם ב- Biological Psychiatryהראה לראשונה קשר סיבתי בין מחלת אלצהיימר (AD) לדיכאון. מכיוון שדיכאון משפיע בדרך כלל בתחילת החיים או באמצע החיים ודמנציה מתרחשת לעתים קרובות בשלב מאוחר יותר בחיים, “מרתק לראות קשר בין שתי מחלות המוח המתבטאות בחלונות זמן שונים”, אמר החוקר הראשי.

החוקרים ביקשו להבהיר את הבסיס הגנטי של הקשר בין דיכאון לסיכון לדמנציה. הם השתמשו בנתונים ממחקרי האסוציאציות הגדולים והעדכניים ביותר של הגנום (GWAS). אלו כללו ניתוח של דיכאון בקרב 807,553 מטופלים ומחקר של AD בקרב 455,258 מטופלים. החוקרים בדקו גם דגימות מוח שלאחר המוות ממשתתפי מחקרי ROS, MAP ובאנר. משתתפים אלו היו קוגניטיבית בנורמה ועברו הערכות קליניות שנתיות. דגימות המוח אפשרו לחוקרים להשתמש בנתונים חלבוניים כדי לסייע בקביעת קשרים מולקולריים בין דיכאון ל-AD. הניתוח כלל 8356 חלבונים ב-391 משתתפי ROS/MAP ו-7854 חלבונים ב-196 משתתפי באנר.

התוצאות הראו מתאם גנטי חיובי קטן אך משמעותי בין דיכאון ל-AD, מה שמצביע על כך שלשני המצבים יש בסיס גנטי משותף. לאחר הערכת ההשפעה של 115 פולימורפיזמים עצמאיים של נוקלאוטידים בודדים (SNPs) מה-GWAS של דיכאון, חשפו ראיות משמעותיות שה-SNPs גורמים לדיכאון, שבתורו גורם ל-AD.

החוקרים ערכו את אותו ניתוח על 61 SNPs מה-GWAS של AD אך לא מצאו ראיות כי AD גורם לדיכאון. “מצאנו ראיות גנטיות התומכות בתפקיד סיבתי של דיכאון ב-AD אבל לא להיפך”, אמר החוקר הראשי. בנוסף, החוקרים זיהו 75 מסנג’ר RNA ו-28 חלבוני מוח המווסתים על ידי הווריאציות הגנטיות הגורמות לדיכאון. מתוכם, 46 mRNA ושבעה חלבונים היו קשורים באופן מובהק עם תכונה של AD – למשל, בטא עמילואיד, סבך טאו ומסלול קוגניטיבי.

לתוצאות החדשות יש השלכות על פיתוח תרופות לטיפול בדיכאון, “אם נתמקד בגנים ובחלבוני המוח המשותפים לסיכון בין דיכאון ל-AD, אנו עשויים להפחית את הסיכון ל-AD בהמשך”, הוסיף המחבר הראשי.

לכתבה ב-Medscape

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • בחודשי המלחמה הראשונים נצפתה עלייה של כ-50% ברכישת נוגדי חרדה ושל פי 3 במשככי כאבים נרקוטיים

    בחודשי המלחמה הראשונים נצפתה עלייה של כ-50% ברכישת נוגדי חרדה ושל פי 3 במשככי כאבים נרקוטיים

    מחקר חדש ורחב היקף שבוצע בחדר המחקר מאיר-שרון שומרון במרכז רפואי מאיר מקבוצת כללית בחן האם חל זינוק בצריכת נוגדי דיכאון, חרדה, משככי כאבים נרקוטיים וכדורי שינה בשל מלחמת חרבות ברזל. המחקר הוצג היום בכינוס השנתי של החברה הישראלית לאיכות ברפואה שנערך בתל אביב. לפי המחקר, בחצי השנה הראשונה למלחמה נצפתה עלייה של כ-50% ברכישת נוגדי חרדה ושל פי 3 במשככי כאבים נרקוטיים בקרב כלל האוכלוסייה, ובקרב תושבי העוטף נצפתה עלייה של 200% ברכישת נוגדי חרדה ו-250% במשככי כאבים נרקוטיים

  • האם מחלת צליאק מלווה בסיכון מוגבר לדיכאון לאחר לידה? (Front Psychiatry)

    האם מחלת צליאק מלווה בסיכון מוגבר לדיכאון לאחר לידה? (Front Psychiatry)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Frontiers in Psychiatry עולה קשר בין מחלת צליאק ובין סיכון מוגבר להתפתחות דיכאון לאחר לידה, כאשר בחולים עם שינויים גנטיים שנקשרו עם מחלת צליאק לוו בסיכון מוגבר להתפתחות דיכאון לאחר לידה. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון קשר סיבתי אפשרי בין מחלת צליאק ובין דיכאון לאחר לידה באמצעות ניתוח רנדומיזציה […]

  • אסתמה מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (J Allergy Clin Immunol)

    אסתמה מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (J Allergy Clin Immunol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Allergy and Clinical Immunology עולה כי אסתמה מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת אלצהיימר. חוקרים מטאיוואן מצאו כי בחולי אסתמה שיעורים גבוהים יותר של מחלת אלצהיימר ולכן החוקרים מוויסקונסין ביקשו כעת לבחון אם מגמה דומה קיימת בארצות הברית. המחקר כלל מדגם אקראי של 20% מהמטופלים במאגר Medicare בין השנים […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: אבחון, מניעה וטיפול באלצהיימר

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: אבחון, מניעה וטיפול באלצהיימר

    שלום וברוכים הבאים לפרק של “שבירת מיתוסים”. היום נעסוק באחת המחלות המאתגרות והמורכבות ביותר – אלצהיימר. פרופסור איתמר רז יציג בפנינו את השיטות המתקדמות לאבחון המחלה, על הבעיות באבחון, גורמי סיכון וגנטיקה ועל הדרכים למניעת הידרדרות מהירה כמו גם על טיפולים חדשים הזמינים למטופלים. פרק חשוב ומלא בידע קריטי, הצטרפו אלינו לשיחה מרתקת! בחסות בלתי […]

  • טיפול בנוגדי-דיכאון לפני ניתוח החלפת מפרק עשוי לשפר תוצאות בחולים עם דיכאון (J Arthroplasty)

    טיפול בנוגדי-דיכאון לפני ניתוח החלפת מפרק עשוי לשפר תוצאות בחולים עם דיכאון (J Arthroplasty)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Arthroplasty עולה כי בחולים עם דיכאון שטופלו בנוגדי-דיכאון במהלך שישה חודשים לפני ניתוח החלפה מלאה של הירך או הברך תועד שיפור גדול יותר בתוצאות לאחר שנתיים, בהשוואה לחולים עם דיכאון שלא קיבלו טיפול בנוגדי-דיכאון טרם ההתערבות הניתוחית. החוקרים מאוסטרליה השלימו מחקר רטרוספקטיבי שהתבסס על נתונים אודות 1,792 […]

  • תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: אגוניסטים לקולטן פפטיד 1 דמוי גלוּקָגון (GLP-1 Receptor Agonists) התבלטו בִּזכות יכולתם לווסת את רמות הסוכר בדם ובמקביל לגרום לירידה במשקל. לצד היתרונות הטיפוליים, הועלו חששות לגבי תופעות לוואי פסיכיאטריות אפשריות הקשורות לתרופות אלה. סקירה זו International Journal of Clinical Pharmacy בוחנת את הנושא.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה