Alzheimer

טיפול הורמונאלי חליפי עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת אלצהיימר (BMJ)

טיפול הורמונאלי חליפי עשוי להביא לעליה קלה בסיכון למחלת אלצהיימר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת BMJ.

החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת ארצי, במטרה לבחון את הקשר בין טיפול הורמונאלי חליפי בקרוב ל-85,000 נשים לאחר-מנופאוזה בפינלנד, אשר אובחנו עם מחלת אלצהיימר בין 1999-2013, אל מול מספר דומה של נשים לאחר-מנופאוזה, ללא מחלת אלצהיימר, אשר תאמו בגיל ובאזור בית החולים.

כמעט בכל הנשים עם מחלת אלצהיימר (99%), האבחנה נקבעה בגיל 60, או מאוחר יותר, כאשר במרבית המקרים (56%), האבחנה נקבעה לאחר גיל 80 שנים.

מבין הנשים עם מחלת אלצהיימר, 19% קיבלו טיפול הורמונאלי סיסטמי, כולל אסטרדיול בלבד (7%), משלב אסטרדיול עם פרוגסטרון (12%), או Tibolone (0.3%). בעת אבחנת מחלת אלצהיימר, 15% מהנשים עדיין נטלו טיפול הורמונאלי חליפי.

מהנתונים עולה כי טיפול הורמונאלי חליפי סיסטמי היה נפוץ יותר בנשים עם מחלת אלצהיימר (18.6% לעומת 17.0%, p<0.001), אך השימוש באסטרדיול נרתיקי היה נפוץ יותר בקבוצת הביקורת (12.7% לעומת 13.2%, P=0.005).

טיפול הורמונאלי סיסטמי שהכיל רק אסטרדיול לווה בעליה של 9% בסיכון להתפתחות מחלת אלצהיימר (יחס סיכויים של 1.09). יתרה מזאת, טיפול שהכלל אסטרוגן ופרוגסטרון לווה בעליה של 17% בסיכון למחלת אלצהיימר, כאשר הסיכון היה דומה עם תכשירי פרוגסטרון שונים. סיכון מוגבר זה מעיד כי לכל 10,000 נשים תחת טיפול הורמונאלי חליפי בגילאי 70-80 שנים, ניתן לצפות כי 9-18 נשים נוספות יפתחו מחלת אלצהיימר.

החוקרים לא זיהו הבדלים בסיכון למחלת אלצהיימר על-בסיס סוג התכשיר שניתן, עם סיכון דומה בקרב נשים שטופלו באסטרוגן בלבד או משלב אסטרוגן ופרוגסטרון. בנשים שטופלו באסטרוגן בלבד, לא תועדה עליה בסיכון למחלת אלצהיימר.

החוקרים מסכמים וכותבים כי יש להסביר לנשים על הסיכונים האפשריים של טיפול הורמונאלי חליפי, כולל הקשר עם מחלת אלצהיימר, אעפ”י שמדובר בעליה אבסולוטית קטנה בסיכון הנ”ל.

BMJ. Published online March 6, 2019

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שלום וברוכים הבאים לפרק נוסף של “שבירת מיתוסים”. היום נדבר על נושא חשוב ביותר – השמנה בילדים ובמבוגרים. פרופסור רז דן בשאלה מדוע השמנה בילדים רק ממשיכה לעלות, נדון בסיבה שהטיפול במגפת ההשמנה נכשל ומתי שומן עודף הוא דווקא יתרון. הצטרפו אלינו לפרק חשוב, מלמד ומלא בתובנות! בואו נתחיל! בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • אסתמה מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (J Allergy Clin Immunol)

    אסתמה מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (J Allergy Clin Immunol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Allergy and Clinical Immunology עולה כי אסתמה מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת אלצהיימר. חוקרים מטאיוואן מצאו כי בחולי אסתמה שיעורים גבוהים יותר של מחלת אלצהיימר ולכן החוקרים מוויסקונסין ביקשו כעת לבחון אם מגמה דומה קיימת בארצות הברית. המחקר כלל מדגם אקראי של 20% מהמטופלים במאגר Medicare בין השנים […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: אבחון, מניעה וטיפול באלצהיימר

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: אבחון, מניעה וטיפול באלצהיימר

    שלום וברוכים הבאים לפרק של “שבירת מיתוסים”. היום נעסוק באחת המחלות המאתגרות והמורכבות ביותר – אלצהיימר. פרופסור איתמר רז יציג בפנינו את השיטות המתקדמות לאבחון המחלה, על הבעיות באבחון, גורמי סיכון וגנטיקה ועל הדרכים למניעת הידרדרות מהירה כמו גם על טיפולים חדשים הזמינים למטופלים. פרק חשוב ומלא בידע קריטי, הצטרפו אלינו לשיחה מרתקת! בחסות בלתי […]

  • תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: אגוניסטים לקולטן פפטיד 1 דמוי גלוּקָגון (GLP-1 Receptor Agonists) התבלטו בִּזכות יכולתם לווסת את רמות הסוכר בדם ובמקביל לגרום לירידה במשקל. לצד היתרונות הטיפוליים, הועלו חששות לגבי תופעות לוואי פסיכיאטריות אפשריות הקשורות לתרופות אלה. סקירה זו International Journal of Clinical Pharmacy בוחנת את הנושא.

  • מניעת נפילות בקרב קשישים (JAMA, CME)

    מניעת נפילות בקרב קשישים (JAMA, CME)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: הנחיות למניעת נפילות בקרב קשישים שפורסמו ב-JAMA מתארות שיטות עבודה מומלצות להערכת סיכון לנפילה ולהתערבויות מעשיות, בתפקוד חושי, קוגניטיבי ואוטונומי בבעיות רפואיות פעילוֹת, בתרופות, בסיכונים סביבתיים ובפעילויות יומיומיות.

  • ההיבטים החשובים בסוכרת בגיל השלישי; היפוגליקמיה (1)

    ההיבטים החשובים בסוכרת בגיל השלישי; היפוגליקמיה (1)

    לפניכם מפגש ראשון מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הראשון עוסק בהיפוגליקמיה. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו נורדיסק

  • ההיבטים החשובים בסוכרת בגיל השלישי; הטיפול המתקדם (2)

    ההיבטים החשובים בסוכרת בגיל השלישי; הטיפול המתקדם (2)

    לפניכם מפגש שני מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השני עוסק בטיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה