Alzheimer

מבוגרים תשושי-נפש עם מחלת אלצהיימר סובלים מתסמינים רבים יותר של המחלה הנוירולוגית (Lancet Neurology)

תשישות נפש עשויה להשפיע על הקשר בין פתולוגיה של מחלת אלצהיימר ודמנציה על-רקע אלצהיימר בחולים מבוגרים, כך עולה מנתונים לאחר המוות, שפורסמו בכתב העת The Lancet Neurology.

החוקרים מדווחים כי הן פתולוגיה של מחלת אלצהיימר והן תשישות נפש נקשרו עם דמנציה על-רקע אלצהיימר, אך עם עליה בתשישות-נפש נחלש הקשר בין הממצאים הפתולוגיים והדמנציה, רמז לכך שככל שהחולים תשושים יותר, כך יכולתם להתמודד עם נטל שינויים פתולוגיים של מחלת אלצהיימר קטנה יותר.

החוקרים השלימו ניתוח חתך של נתוני פרויקט Rush Memory and Aging Project, מחקר עוקבה שכלל מבוגרים מעל גיל 59 שנים, ללא דמנציה בתחילת המחקר. המשתתפים השלימו הערכות נוירו-פסיכולוגיות וקליניות שנתיות. בניתוח הנתונים הנוכחי נכללו משתתפים ללא כל דמנציה, או חולים עם דמנציה על-רקע אלצהיימר בעת ההערכה הקלינית האחרונה שלהם, אשר הלכו לעולמם והנתונים אודות הבדיקות לאחר המוות היו זמינות לחוקרים.

פתולוגיה של מחלת אלצהיימר כומתה על-בסיס מדד סיכום של רבדים וסבכים נוירופיברילריים (Plaques & Tangles). אבחנה קלינית של מחלת אלצהיימר התבססה על קונצנזוס רופאים. תשישות נפש נבחנה באופן רטרוספקטיבי על-פי המידע הרפואי שנאסף בכל הערכה קלינית.

מדגם המחקר כלל 456 משתתפים, בגיל ממוצע של 89.7 שנים. החוקרים מדווחים כי 242 משתתפים (53%) נשאו אבחנה אפשרית או סבירה של מחלת אלצהיימר בעת ההערכה הקלינית האחרונה.

מניתוח הנתונים עלה כי תשישות נפש (יחס סיכויים של 1.76) ופתולוגיה של מחלת אלצהיימר (יחס סיכויים של 4.81) נקשרו בקשר בלתי-תלוי עם דמנציה על-רקע מחלת אלצהיימר, לאחר תקנון לגיל, מין ורמת השכלה. כאשר החוקרים הוסיפו תשישות-נפש למודל להערכת הקשר בין הממצאים הפתולוגיים ודמנציה על-רקע אלצהיימר, חל שיפור בדיוק של המודל. 

החוקרים זיהו אינטראקציה מובהקת בין תשישות נפש ובין פתולוגיה על-רקע מחלת אלצהיימר (יחס סיכויים של 0.73). באלו עם מדד תשישות-נפש גבוה יותר תועד קשר ישיר חלש יותר בין הממצאים הפתולוגיים ובין דמנציה על-רקע אלצהיימר; כלומר, באלו שהיו פחות תשושי-נפש תועדה יכולת טובה יותר לסבול את השינויים הפתולוגיים על-רקע מחלת אלצהיימר, בעוד שבאלו שסבלו מתשישות-נפש חמורה תועד סיכוי גבוה יותר כי השינויים הפתולוגיים יבואו לידי ביטוי בצורת דמנציה.

החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים להערכת ההשפעה של תשישות-נפש ושינויים קוגניטיביים לאורך זמן.

Lancet Neurology 2019;18:177-184

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שלום וברוכים הבאים לפרק נוסף של “שבירת מיתוסים”. היום נדבר על נושא חשוב ביותר – השמנה בילדים ובמבוגרים. פרופסור רז דן בשאלה מדוע השמנה בילדים רק ממשיכה לעלות, נדון בסיבה שהטיפול במגפת ההשמנה נכשל ומתי שומן עודף הוא דווקא יתרון. הצטרפו אלינו לפרק חשוב, מלמד ומלא בתובנות! בואו נתחיל! בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • אסתמה מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (J Allergy Clin Immunol)

    אסתמה מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (J Allergy Clin Immunol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Allergy and Clinical Immunology עולה כי אסתמה מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת אלצהיימר. חוקרים מטאיוואן מצאו כי בחולי אסתמה שיעורים גבוהים יותר של מחלת אלצהיימר ולכן החוקרים מוויסקונסין ביקשו כעת לבחון אם מגמה דומה קיימת בארצות הברית. המחקר כלל מדגם אקראי של 20% מהמטופלים במאגר Medicare בין השנים […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: אבחון, מניעה וטיפול באלצהיימר

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: אבחון, מניעה וטיפול באלצהיימר

    שלום וברוכים הבאים לפרק של “שבירת מיתוסים”. היום נעסוק באחת המחלות המאתגרות והמורכבות ביותר – אלצהיימר. פרופסור איתמר רז יציג בפנינו את השיטות המתקדמות לאבחון המחלה, על הבעיות באבחון, גורמי סיכון וגנטיקה ועל הדרכים למניעת הידרדרות מהירה כמו גם על טיפולים חדשים הזמינים למטופלים. פרק חשוב ומלא בידע קריטי, הצטרפו אלינו לשיחה מרתקת! בחסות בלתי […]

  • תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: אגוניסטים לקולטן פפטיד 1 דמוי גלוּקָגון (GLP-1 Receptor Agonists) התבלטו בִּזכות יכולתם לווסת את רמות הסוכר בדם ובמקביל לגרום לירידה במשקל. לצד היתרונות הטיפוליים, הועלו חששות לגבי תופעות לוואי פסיכיאטריות אפשריות הקשורות לתרופות אלה. סקירה זו International Journal of Clinical Pharmacy בוחנת את הנושא.

  • מניעת נפילות בקרב קשישים (JAMA, CME)

    מניעת נפילות בקרב קשישים (JAMA, CME)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: הנחיות למניעת נפילות בקרב קשישים שפורסמו ב-JAMA מתארות שיטות עבודה מומלצות להערכת סיכון לנפילה ולהתערבויות מעשיות, בתפקוד חושי, קוגניטיבי ואוטונומי בבעיות רפואיות פעילוֹת, בתרופות, בסיכונים סביבתיים ובפעילויות יומיומיות.

  • ההיבטים החשובים בסוכרת בגיל השלישי; היפוגליקמיה (1)

    ההיבטים החשובים בסוכרת בגיל השלישי; היפוגליקמיה (1)

    לפניכם מפגש ראשון מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הראשון עוסק בהיפוגליקמיה. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו נורדיסק

  • ההיבטים החשובים בסוכרת בגיל השלישי; הטיפול המתקדם (2)

    ההיבטים החשובים בסוכרת בגיל השלישי; הטיפול המתקדם (2)

    לפניכם מפגש שני מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השני עוסק בטיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה