Alzheimer

צירוף מזון והסיכון למחלת אלצהיימר / דר’ רויטל גנדלמן-מרטון

רקע

עדות אפידמיולוגית קושרת בין דיאטה לבין הסיכון למחלת אלצהיימר. על פי הספרות, ההשפעה של פריטי מזון בודדים על הסיכון למחלת אלצהיימר אינה עקבית, כנראה משום שארוחות כוללות בד”כ צירופים מורכבים של פריטי מזון שיכולים להיות סינרגיסטיים. ישנן שלוש גישות המתבססות על ניתוח של תבניות תזונה והקשר בינן לבין מחלות. גישה אחת היא למצוא תבנית תזונה המבוססת על היפותזה מקדימה, הדורשת ידע מוקדם לגביי תזונה ומחלות, כמו למשל הקשר בין דיאטה ים-תיכונית לסיכון נמוך יותר ללקות במחלת אלצהיימר. הגישה השנייה היא גישה אמפירית אקספלורטורית, העושה שימוש בשיטות סטטיסטיות על מנת לזהות תבניות תזונה. הגישה השלישית reduced rank regression (RRR) משלבת שימוש במידע קודם המתואר בספרות לגביי קשר בין חומרי מזון מסוימים למחלה מסוימת יחד עם זיהוי אמפירי של נתונים ייחודיים.   

מטרת העבודה היתה להעריך את הקשר בין צירופי מזון והסיכון למחלת אלצהיימר. זיהוי תבניות של צירופי מזון התבסס גם על אינטראקציות בין מרכיבי המזון.

שיטות

המחקר כלל 2148 משתתפים מעל גיל 65 , ללא דמנציה, המתגוררים בקהילה במנהטן הצפונית, ניו יורק, שסיפקו מידע תזונתי והוערכו פרוספקטיבית כל שנה וחצי באמצעות מדדים נוירולוגיים ונוירופסיכולוגיים אחידים. תבניות תזונה חושבו באמצעות RRR והתמקדו ב- 7 חומרי מזון שיכולים להיות קשורים למחלת אלצהיימר: חומצות שומן רוויות, חומצות שומן monounsaturated, חומצות שומן ω-6 polyunsaturated, חומצות שומן ω-3 polyunsaturated, ויטמין E, ויטמין B12, ופולאט.

תוצאות

253 משתתפים לקו במחלת אלצהיימר במהלך מעקב של 3.9 שנים. זוהתה תבנית תזונתית הקשורה עם סיכון נמוך למחלת אלצהיימר:  בהשוואה לנבדקים בשליש התחתון של דבקות לתבנית זו, הסיכון ללקות במחלת אלצהיימר בנבדקים בשליש הגבוה ביותר היה 0.62. תבנית תזונה זו אופיינה בצריכה גבוהה יותר של רטבים לסלט, אגוזים, דגים, עגבניות, עוף, ירקות ממשפחת המצליבים, פירות, ירקות עם עלים ירוקים וכהים, וצריכה נמוכה יותר של מוצרי חלב עתירי שומן, בשר אדום, איברי בשר, וחמאה.

מסקנות

התחשבות בו-זמנית בידע קודם לגביי חומרי מזון הקשורים למחלת אלצהיימר וקבוצות מזון יכולה לסייע בזיהוי צירופי מזון הקשורים עם סיכון ללקות במחלת אלצהיימר.


Gu Y, Nieves JW, Stern Y, et al. Food combination and Alzheimer disease risk. Arch Neurol 2010;67:699-706.

הצעות לקריאה נוספת:

Zandi PP, Anthony JC, Khachaturian AS, et al. Cache County Study Group. Reduced risk of Alzheimer disease in users of antioxidant vitamin supplements: the Cache County Study. Arch Neurol 2004;61:82-8.

Scarmeas N, Stern Y, Tang MX, Mayeux R, Luchsinger JA. Mediterranean diet and risk for Alzheimer’s disease. Ann Neurol 2006;59:912-21.

Kalmijn S, Launer LJ, Ott A, et al. Dietary fat intake and the risk of incident dementia in the Rotterdam Study. Ann Neurol 1997;42:776-82.

Engelhart MJ, Geerlings MI, Ruitenberg A, et al. Dietary intake of antioxidants and risk of Alzheimer disease. JAMA 2002;287:3223-9.

Corrada MM, Kawas C, Hallfrisch J, et al. Reduced risk of Alzheimer’s disease with high folate intake: the Baltimore Longitudinal Study of Aging. Alzheimers Dement 2005;1:11-8.

 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

  • מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition עולה קשר אפשרי בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת טיפול המודיאליזה, כאשר צריכה יומית של מעל 15.33 גרם לוותה בירידה אפשרית בסיכון להפרעה האלקטרוליטרית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרקלמיה הינה בעיה נפוצה בחולים תחת טיפולי המודיאליזה. בעשורים האחרונים, צריכה מופרזת של מזונות עתירי […]

  • אסתמה מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (J Allergy Clin Immunol)

    אסתמה מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (J Allergy Clin Immunol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Allergy and Clinical Immunology עולה כי אסתמה מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת אלצהיימר. חוקרים מטאיוואן מצאו כי בחולי אסתמה שיעורים גבוהים יותר של מחלת אלצהיימר ולכן החוקרים מוויסקונסין ביקשו כעת לבחון אם מגמה דומה קיימת בארצות הברית. המחקר כלל מדגם אקראי של 20% מהמטופלים במאגר Medicare בין השנים […]

  • צריכת וויטמין A עשויה להפחית את הסיכון לדיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב (ESC Heart Failure)

    צריכת וויטמין A עשויה להפחית את הסיכון לדיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב (ESC Heart Failure)

    צריכה רבה של וויטמין A מלווה בסיכויים נמוכים יותר להופעת דיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת ESC Heart Failure. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין צריכת וויטמין A ובין דיכאון בקרב חולים עם אי-ספיקת לב. לצורך מחקר החתך החוקרים אספו נתונים אודות חולים עם אבחנה של […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: אבחון, מניעה וטיפול באלצהיימר

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: אבחון, מניעה וטיפול באלצהיימר

    שלום וברוכים הבאים לפרק של “שבירת מיתוסים”. היום נעסוק באחת המחלות המאתגרות והמורכבות ביותר – אלצהיימר. פרופסור איתמר רז יציג בפנינו את השיטות המתקדמות לאבחון המחלה, על הבעיות באבחון, גורמי סיכון וגנטיקה ועל הדרכים למניעת הידרדרות מהירה כמו גם על טיפולים חדשים הזמינים למטופלים. פרק חשוב ומלא בידע קריטי, הצטרפו אלינו לשיחה מרתקת! בחסות בלתי […]

  • האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    מעבר לתזונה עתירת פירות, ירקות, אגוזים, קטניות, דגנים מלאים ומוצרי חלב דלי-שומן ודלה בנתרן, משקאות ממותקי-סוכר ובשר אדום ומעובד עשויה להפחית שומן כבדי, רקמת שומן תת-עורית ורקמת שומן ויסראלי בחולים עם סוכרת, בפרט באלו עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה