Alzheimer

אומגה 3, הדגים והקשישים/מאת ד”ר ארתור ליבוביץ, עורך מדור הגריאטריה

השנה האחרונה היתה קשה לדגים ולצרכני הדגים. הן דגי הים והן דגי הבריכה עלו לחדשות אם כקורבנות של זהום הים, אם כנפגעים מכימיקלים ואם בהקשר לחיידקים קטלניים. והשם הרע הזה שנקשר במוניטין של דגי המאכל פגע גם בצרכנים שנמנעו מלגעת בהם ולכלול אותם במזונם. דבר זה מצער משום שדגים הם מאכל בריא ולכך יש בסיס במחקרים רפואיים רציניים.

נתרכז היום באחד המרכיבים שהקנו לדגים את הסגולה של מאכל בריא. המדובר דווקא בשומן או כפי שהוא מכונה: חומצת שומן מקבוצת “אומגה 3”.

כבר לפני שנים רבות שמו לב שלאסקימוסים תושבי הצפון הרחוק הניזונים בעיקר מדגים יש תמותה מאוד נמוכה ממחלות לב. חוקרים מדנמרק הציעו בשנות השבעים המוקדמות כי תכונה זו קשורה בתכולת חומצות השומן מסוג “אומגה 3” הנמצאות בשפע בדגי הים.

לחומצות השומן הלא רוויות יש יתרון לעומת חומצות השומן הרוויות. בדיאטה המערבית חומצות שומן לא רוויות מצויות באוכל צמחי. בתפריט של האסקימוסים חומצות השומן הלא רוויות מקורן בדגים ולאלו יש אפילו יתרון על פני השומן מן הצומח.

מחקרים רפואיים רבים הצביעו על היתרון שבאכילת דגי ים ובאמצעותם שומני אומגה 3 ועל הקשר עם הקטנת הסיכון למחלות לב. דבר זה ידוע היטב לכל העוסקים במניעת מחלות וההמלצה לצרוך דגים מספר פעמים בשבוע כלולה בהנחיות לקדום הבריאות.

עכשיו שכולנו מכירים ומוקירים את סגולות אכילת דגי ים וצריכת אומגה שלוש, מן הראוי להביא לידיעת הקוראים כמה עבודות מאוד מעניינות שפורסמו לאחרונה אשר קושרות את אומגה 3 ביתרונות חשובים לגבי הקשישים.

ראשית כל נמצא כי אכילת דגים יכולה להקטין את הסיכון לאירוע מוחי איסכמי (1). תוצאות מחקר זה שדווחו ב- JAMA מדגישות כי האפקט מושג אפילו ע”י אכילת דגים פעם בחודש. בסקירה אחרת הודגשה חשיבות היחס בין חומצות שומן מקבוצת אומגה 3 לבין אומגה 6 (Omega 6 polyunsaturated fatty acids) בתוך הממברנה של התאים לגבי התפקוד התקין של תאיי המוח (2).

תוצאות דומות דווחו גם ע”י מחקר שפורסם השנה ב- Am J Clin Nutr. (3) אשר במקביל להרכב השומנים בדפנות הכדוריות האדומות בדק את הישגי המשתתפים במבחן קוגניטיבי (MMSE) .

המסקנה היתה כי יש להמשיך המחקר בכוון הזה משום שמדובר בגורמי סיכון שניתן להשפיע עליהם (בקרת צריכת השומנים). מכאן המרחק קטן לשאלה האם יש קשר בין צריכת חומצות שומן מקבוצת אומגה 3 לבין הסיכון למחלת אלצהיימר.

בעבודה מקיפה שפורסמה לפני מספר חודשים ב- Archives of Neurology נמצא כי צריכה של חומצות שומן אומגה 3 ואכילה שבועית של דגים יכולים להקטין את הסיכון למחלת אלצהיימר (4). וכדי להוסיף לתקווה הגדולה הקשורה בצריכת אומגה 3 לגבי קשישים אזכיר פרסום חדש שמדווח שבקרב האסקימוסים יש גם שכיחות נמוכה מאוד של סרטן הערמונית (5).

הנה כי כן, צריכה של אומגה 3 יכולה לתרום למניעת מחלות לב, למניעת ירידה קוגניטיבית ואולי גם למניעת מצבים כמו אירוע מוחי וסרטן ערמונית.

חשוב אם כן לדאוג לצריכה מתאימה של אומגה 3 ובלי ספק שהדרך הנעימה והטעימה להשיג מטרה זו היא ע”י אכילת דגי ים. בשורה טובה לנו ואולי ( שוב ! ) בשורה לא טובה לדגים….

References


  • He K, Rimm EB, Merchant A, Rosner BA, Stampfer MJ, Willett WC, Ascherio A. Fish consumption and risk of stroke in men. JAMA, 2002; 288(24):3130-3136.

  • Haag M. Essential fatty acids and the brain. Can J Psychiatry, 2003; 48(3):195-203.

  • Heude B, Ducimetiere P, Berr C, EVA study. Cognitive decline and fatty acid composition of erythrocyte membranes The EVA Study. Am J Clin Nutr, 2003; 77(4):803-808.

  • Morris MC, Evans DA, Bienias JL, Tangney CC, Bennett DA, Wilson RS, Aggarwal N, Schneider J. Consumption of fish and n-3 fatty acids and risk of incident Alzheimer disease. Arch Neurol, 2003; 60(7):940-946.
  • 0 תגובות

    השאירו תגובה

    רוצה להצטרף לדיון?
    תרגישו חופשי לתרום!

    כתיבת תגובה

    מידע נוסף לעיונך

    כתבות בנושאים דומים

    • תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

      תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

      טיפול משולש הכולל מטפורמין, Dapagliflozin ו-Saxagliptin מהווה גישת טיפול יעילה ובטוחה לחולים עם סוכרת מסוג 2 שלא קיבלו טיפול תרופתי קודם, בהשוואה להגברת עצימות הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ההנחיות הנוכחיות ממליצות על טיפול משולב מוקדם להפחתת הסיכון לסיבוכי סוכרת ומניעת אינרציה קלינית בחולים עם סוכרת מסוג 2. […]

    • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Donanemab לטיפול במחלת אלצהיימר מוקדמת (מתוך הודעת ה-FDA)

      מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Donanemab לטיפול במחלת אלצהיימר מוקדמת (מתוך הודעת ה-FDA)

      מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את הטיפול ב- Donanemab, תכשיר כנגד-עמילואיד, הניתן פעם כעירוי תוך-ורידי אחת לחודש למבוגרים עם מחלת אלצהיימר תסמינית בשלב מוקדם, כולל ליקוי קוגניטיבי קל או דמנציה קלה עם הוכחה פתולוגית לעמילואיד. המומחים מסבירים כי Donanemab אחת לחודש הינו הטיפול הראשון והיחיד כנגד נגעי עמילואיד עם הוכחות התומכות […]

    • מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

      מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

      צריכת אלכוהול בהיקף של מעל 12 גרם ביום מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות יתר לחץ דם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Hypertension. הממצאים מצביעים על קשר ליניארי בין היקף צריכת אלכוהול ובין הסיכון לית לחץ דם, כאשר חוזק הקשר היה שונה בין גברים ונשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת אלכוהול נקשרה עם […]

    • הטיפ השבועי עם פרופ' רז: יורוליטין A בטיפול באלצהיימר

      הטיפ השבועי עם פרופ' רז: יורוליטין A בטיפול באלצהיימר

      פרופ’ רז מציג מחקר שבחן מתן יורוליטין A במודל אלצהיימר בעכברים, בו נמצא כי החומר עשוי למנוע שקיעה של עמילואיד בטא במח, ולהביא לעיכוב בהתפתחות המחלה. הטיפול לא נוסה בבני אדם, אך זמין לנטילה כתוסף מזון, ולכן פרופ’ מציע כי ניתן לשקול לקחת אותו כתוסף באנשים הנמצאים בסיכון גבוה לאלצהיימר. לטיפ בנושא שינה ופינוי זבל […]

    • מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר לעצירות (Clinical Gastroenterological and Hepatology)

      מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר לעצירות (Clinical Gastroenterological and Hepatology)

      צריכת מזון אולטרה-מעובד ומזון מלווה בסיכון מוגבר להופעת עצירות ואילו צריכת מזון מעובד מינימאלית מלווה בסיכון נמוך יותר לעצירות, כאשר ההשפעה של עיבוד המזון אינה תלויה באיכות הרכב התזונה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכה מוגזמת של מזון אולטרה-מעובד נקשה עם הפרעה בתנועתיות המעי. […]

    • הקריטריונים החדשים לאבחון אלצהיימר כוללים גם אבחון מבוסס ביומרקרים

      הקריטריונים החדשים לאבחון אלצהיימר כוללים גם אבחון מבוסס ביומרקרים

      אגודת האלצהיימר, גוף בינלאומי שמוקדש לטיפול, תמיכה ומחקר במחלה, פרסם הלילה קריטריונים חדשים לאבחון ואיפיון המחלה, ולקביעת דרגות חומרתה, והם כוללים לראשונה גם אבחון המבוסס על סמנים ביולוגיים. ראשי האיגוד הנוירולוגי בישראל: "מדובר במהפיכה באבחון המחלה. שונו הקריטריונים הבינלאומיים לאבחון אלצהיימר ולקביעת דרגות המחלה: מאבחון קליני בלבד, לאבחון המבוסס גם על סמנים ביולוגים, בדומה לאבחון מחלות אחרות, כמו: סרטן, מחלות לב וסוכרת"

    • דיאטה ים-תיכונית עם שמן זית עשויה להפחית את הסיכון להישנות הפרעות קצב לב (מתוך כנס ה-Heart Rhythm)

      דיאטה ים-תיכונית עם שמן זית עשויה להפחית את הסיכון להישנות הפרעות קצב לב (מתוך כנס ה-Heart Rhythm)

      בחולים עם פרפור פרוזדורים לאחר אבלציה, הקפדה על דיאטה ים-תיכונית מועשרת בשמן זית כתית מעולה מלווה בסיכון מופחת להישנות הפרעות קצב לב, בהשוואה לאלו ללא הגבלה תזונתית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס Heart Rhythm. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דיאטה ים תיכונית מועשרת בשמן זית כתית מעולה הוכחה כבעלת השפעה לחיובית על מגוון […]

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה