Addictions

אופיואידים עומדים בראש רשימת התרופות בשימוש לא-חוקי (Lancet)

מההערכה הראשונה מסוגה לבחינת השכיחות האזורית והגלובאלית של תלות בארבע קטגוריות מג’וריות של תרופות אמפטמינים, קוקאין, קנאביס ואופיואידים עולה כי מבין כל מקרי התמותה על-רקע שימוש אסור בתרופות בשנת 2010, למעלה ממחצית מהמקרים (55%) נבעו מתלות באופיואידים.

יתרה מזאת, ברחבי העולם, המקור הגדול ביותר לנטל המחלה היה תלות באופיואידים, לאחריו תלות באמפטמינים. תלות בקנאביס וקוקאין תרמה הרבה פחות לנטל המחלה מאחר ומדובר היה באוכלוסיות קטנות יותר, והמגובלות הקשורה בשימוש בתרופות אלו היא קטנה יותר.

הנטל הגלובאלי המשוער הגבוה יותר יוחס לתלות באופיואידים (נמדד לפיDisability-Adjusted Life-Years או DALY של 9.2 מיליון, או כמחצית מהנ”ל הישיר של שימוש אסור בתרופות). ממצא זה יוחס לתרומה המשמעותית של אופיואידים לתמותה מוקדמת ומוגבלות משמעותית, ולאור האוכלוסיה הגדולה של חולים עם תלות באופיואידים.

לדברי החוקרים, לא נערכה סקירה סיסטמית להערכת השכיחות הגלובאלית והאזורית של תלות באמפטמינים, קנאביס, קוקאין ואופיואידים, במונחים של שנות חיים עם מוגבלות, שנות חיים שאבדו ו-DALY.

מהתוצאות עולה כי תלות בסמים אסורים הייתה אחראית ישירות ל-20 מיליון DALY בשנת 2010. הנטל הגדול ביותר של שימוש בסמים אסורים תועד במדינות בעלות הכנסה גבוהה, כולל ארצות הברית, בריטניה ואוסטרליה, עם סיכוי גבוה פי 20.

מניתוח הנתונים לפי אזורים עלה כי השכיחות הגבוהה יותר של תלות בקוקאין הייתה בצפון אמריקה ואמריקה הלטינית. באזור אוסטרליה ומערב אירופה תועדו הרמות הגבוהות ביותר של תלות באופיואידים.

החוקרים מציינים כי אעפ”י שקנאביס הינו הסם הלא-חוקי הנפוץ ביותר בשימוש ברחבי העולם, בפער ניכר, השכיחות של תלות בקנאביס (13 מיליון) הייתה נמוכה יותר משכיחות תלות באמפטמינים (17.2 מיליון) או אופיואידים (15.5 מיליון). השכיחות הנמוכה ביותר של תלות בקוקאין תועדה בצפון ודרום אמריקה.

מהנתונים עולה עוד כי כל צורות תלות בסמים ונטל המחלה היו הגבוהות ביותר בגברים בגילאי 20-29 שנים. למעלה משני-שליש מהחולים עם תלות היו גברים (64% מאלו עם תלות בקנאביס ואמפטמינים ו-70% מאלו עם תלות באופיואידים וקוקאין). ברמה העולמית, תלות בסמים אסורים הייתה הגורם השמיני בשכיחותו שתרם למוגבלות בגברים, עם עליה מהמקום העשירי משנת 1990.

החוקרים מצאו עוד כי חלה עליה של למעלה מ-50% בשיעורי מוגבלות ותחלואה בעקבות שימוש בארבע התרופות שנבחנו במחקר בין השנים 1990 ו-2010. למרות שחלק מהעליה הנ”ל נובע מעליה בגודל האוכלוסייה, הם מעריכים כי 22% מהעליה נובע מעליה בשכיחות הפרעות שימוש בתרופות, בעיקר תלות באופיואידים.

Lancet. Published online August 29, 2013

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה