Addictions

הרזיה ללא דיאטה Non- Diet Approach לקידום בריאות ושיקום תזונתי/מאת ד”ר דלית ויסמן (*)


(*) דיאטנית קלינית, טיפול בהתנהגויות אכילה, עורכת מדור תזונה באי-מד


גישה ההרזיה ללא דיאטה לקידום בריאות וניהול משקל הגוף היא גישה המקדמת מודעות וקשיבות לאכילה תוך שימת דגש למרכיבים הקוגניטיביים, הרגשיים והתגובתיים הקשורים להתנהגויות האכילה. ההנחה עליה מבוססת הגישה מכבדת את האיתותים והסימנים הפנימיים של רעב ושובע בגוף. מודעות, ערנות וקשיבות, כאשר גופינו רעב, מסופק, מלא יתר על המידה, כמו גם מגיב בהתאמה, יאפשרו לגופנו “לנדוד” למשקל הטבעי ויקדמו יציבות משקלית. התוצאות של גישה זו לאכילה קשובה כוללת:

  • אי-הרגשה של קיפוח.

  • עליה ו/או יציבות ברמת האנרגיה.

  • השגת משקל טבעי.

  • חופש מחוקי מזון.

  • שיפור בדימוי העצמי.

  • תחושת נוחות עם הגוף.

  • יתרונות אלו יש ביכולתנו לחוות על ידי תרגול ואימון של אכילה קשובה לאורך היום.

    לאור העובדה כי 95% מהדיאטות נכשלות בטווח הארוך, ניכר כי גישת הדיאטה איננה יעילה. אין הדבר מעיד כי האדם שבדיאטה טועה או שאין לו כוח רצון. חוסר היעילות של גישת הדיאטה נובע מכך שספירת קלוריות או נקודות, מניעה של מזונות ספציפיים ו/או קבוצות מזון בתפריט וקביעת גבולות לגבי מתי כן ומתי לא לאכול הם אסטרטגיות חיצוניות, אשר מנסות לשלוט במשקל הגוף, בגודלו ובצורתו. גישת הדיאטה מעודדת התייחסות סבילה לגופנו ומקדמת את המחשבה כי מישהו או משהו חיצוני יודע ומכיר טוב יותר את גופנו ומה טוב עבורנו.  אולם גופינו הוא מכונה רבת-עוצמה ומשוכללת, אשר מצויד ביכולות לקבוע מתי הוא זקוק לאנרגיה (קלוריות), מתי הוא קבל מספיק “דלק” מזין ומתי הוא צריך לזוז ולהיות פעיל. למעשה אנו נולדים עם יכולות מולדות הקשורים באכילה ופעילות הגוף. תינוקות ופעוטות יודעים מתי הם זקוקים לנענוע והתפתלות, מתי הם רעבים או שבעים ומגיבים בהתאם. למשל ילד יבכה כאשר הוא רעב על מנת לידע את המטפל בו למה הוא זקוק. ילד ישחק עם אוכל או ירחיק אותו כאשר הוא שבע ואכל מספיק.  במהלך החיים השפעות חיצוניות רבות מתקיימות ו-“אומרות” לנו מתי, כמה ומה לאכול. חלקן של השפעות חיצוניות אלו הן אמירות המתייחסות לזמן המדויק במהלך היום שראוי לאכול בו, לשיפוט המתייחס לכך שאכלנו יותר מדי או פחות מדי, לסביבה עתירת מגוון מזון, מצבי מתח ושעמום.

    למרבה הצער, פעמים רבות אנו נשענים על השפעות וגירויים חיצוניים אלה ולא על אותות וסימנים מולדים שלנו. לעיתים אנו גדלים בסביבה שמעודדת לא לסמוך על אותן אותות מולדים ומקדמת את המחשבה כי שליטה בגודל ובצורת גופינו יתקיים על ידי כוח-רצון ומניעה של צריכת מזון.

    כאשר הסביבה שלנו משופעת במידע חיצוני מספרי דיאטה, תקשורת, מגזינים, חברים ומשפחה, קל להשתכנע שאנו זקוקים לדיאטה על מנת להיות בריאים ו/או לטפל במשקל הגוף שלנו.

    קיימות מספר דרכים לחישוב והערכת כמות האנרגיה לה זקוק גופנו, אבל למעשה לא קיימת הוכחה מלאה. חישובים אלו מייצגים הערכה גסה ואינם לוקחים בחשבון שינויים בחילוף החומרים, תבניות שינה, תנודות הורמונאליות, לחץ ומתח ורמת פעילות. זה לא הגיוני לחשוב שגופנו זקוק לכמות אנרגיה קבועה בכל יום. בכל יום אנו פועלים, מרגישים לחץ או שלא וישנים מספר שעות שונה, אז הגיוני שרמת האנרגיה שלה אנו זקוקים משתנה מיום ליום. אין לנו דרך לנבא את רמת האנרגיה לה אנו זקוקים בכל יום, אבל אם נלמד לבטוח בגופינו ולהגיב בהתאם לאותות רעב או שובע, אנו נאכל מזון בזמן ובכמות המותאמים לצרכינו.

    שילוב של גישה זו באכילה אין משמעותה “אכול ללא גבולות” כאשר מדובר בצריכת מזון. רחוק מכך. על ידי תשומת לב לצרכים של גופינו, אנו לומדים איזה מזון לאכול ומתי לצרוך אותו. גישה זו אינה מתעלמת מאיכות המזון. ככל שנהיה ערים ורגישים יותר לאותות והסימנים הפנימיים שלנו, אנו נשפר את יכולתנו בבחירת מזון המותאם לצרכינו. לדוגמא: אנו עלולים לגלות שכאשר אנו צורכים ארוחות או חטיפים עשירים בפחמימות ודלים בחלבונים ושומן רמת האנרגיה שלנו יורדת ואנו נהיים עייפים לעיתים קרובות יותר. כאשר אנו מתרגלים אכילה קשובה, אנו נשים לב ונשקול שינוי בצריכת סוג המזון. אולי ננסה לאזן את כמות הפחמימות החלבונים והשומן בארוחות שלנו ונמצא כי השינוי משפיע ואנו נעשים אנרגטיים ונמרצים יותר ובעלי יכולת ריכוז טובה יותר. בנוסף, אולי נגלה כי כאשר אנו אוכלים הרבה מזונות עתירי שומן בפעם אחת הקיבה שלנו מאותתת על חוסר נוחות ואנו חשים צרבת. על ידי שינוי הרכב הארוחה והקטנה בצריכת השומן בה יש סיכוי כי חוסר הנוחות יפחת או יעלם.

    יותר ויותר מחקרים ועדויות אמפיריות מהשנים האחרונות תומכות בשינוי הגישה והטיפולים באנשים שמתמודדים  עם עודף משקל. מענין במיוחד המחקר שהתעורר מחדש ועמו הממצאים המענינים התומכים בתופעת ההתמכרות למזון. ניתן לאמר כי קיימת עדות מדעית רחבה התומכת בנתיבי מוח דומים מערכות הדופמין והאופיאטים בין צריכת יתר של מזון ושימוש יתר בסמים (אלכוהול, עשון סיגריות וכדומה).

    מקורות:

  • VOJT˘ECH HAINER , Treatment Modalities of Obesity , DIABETES CARE, VOLUME 31, SUPPLEMENT 2, FEBRUARY 2008

  • Martin Grosshans, Implications from addiction research towards the understanding and treatment of obesity, Addiction Biology, 16, 189198

  • Joyce A. Corsica, Food addiction: true or false? Current Opinion in Gastroenterology 2010, 26:165169
  • 0 תגובות

    השאירו תגובה

    רוצה להצטרף לדיון?
    תרגישו חופשי לתרום!

    כתיבת תגובה

    מידע נוסף לעיונך

    כתבות בנושאים דומים

    • תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

      תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

      טיפול משולש הכולל מטפורמין, Dapagliflozin ו-Saxagliptin מהווה גישת טיפול יעילה ובטוחה לחולים עם סוכרת מסוג 2 שלא קיבלו טיפול תרופתי קודם, בהשוואה להגברת עצימות הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ההנחיות הנוכחיות ממליצות על טיפול משולב מוקדם להפחתת הסיכון לסיבוכי סוכרת ומניעת אינרציה קלינית בחולים עם סוכרת מסוג 2. […]

    • תוצאות מבטיחות למשלב Naltrexone עם Bupropion לטיפול בהפרעת שימוש במתאפטמינים (Addiction)

      תוצאות מבטיחות למשלב Naltrexone עם Bupropion לטיפול בהפרעת שימוש במתאפטמינים (Addiction)

      מתן זריקה בשחרור ממושך של Naltrexone בשילוב עם טיפול פומי ב-Bupropion בשחרור ממושך (משלב NTX + BUPN) הדגים תוצאות מבטיחות בטיפול במקרים של הפרעת שימוש במתאפטמינים בדרגה בינונית או חמורה עם ירידה משמעותית בשימוש בתכשירים אלו, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Addiction. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי השימוש במתאפטמינים עלה ברחבי העולם, […]

    • מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

      מה בין צריכת אלכוהול יומית ובין יתר לחץ דם? (Hypertension)

      צריכת אלכוהול בהיקף של מעל 12 גרם ביום מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות יתר לחץ דם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Hypertension. הממצאים מצביעים על קשר ליניארי בין היקף צריכת אלכוהול ובין הסיכון לית לחץ דם, כאשר חוזק הקשר היה שונה בין גברים ונשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת אלכוהול נקשרה עם […]

    • מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר לעצירות (Clinical Gastroenterological and Hepatology)

      מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר לעצירות (Clinical Gastroenterological and Hepatology)

      צריכת מזון אולטרה-מעובד ומזון מלווה בסיכון מוגבר להופעת עצירות ואילו צריכת מזון מעובד מינימאלית מלווה בסיכון נמוך יותר לעצירות, כאשר ההשפעה של עיבוד המזון אינה תלויה באיכות הרכב התזונה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכה מוגזמת של מזון אולטרה-מעובד נקשה עם הפרעה בתנועתיות המעי. […]

    • ניתוח בריאטרי טוב יותר מתרופות ממשפחת אגוניסטים לקולטן GLP-1 בהפחתת הסיכון לתמותה (JAMA Network Open)

      ניתוח בריאטרי טוב יותר מתרופות ממשפחת אגוניסטים לקולטן GLP-1 בהפחתת הסיכון לתמותה (JAMA Network Open)

      לניתוח בריאטרי מטבולי יתרון הישרדותי על-פני תרופות ממשפחת אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 (או Glucagon-Like Peptide) במבוגרים עם השמנת-יתר וסוכרת במשך עד עשר שנים, הבדל העשוי לנבוע מירידה גדולה יותר במשקל עם ההתערבות הניתוחית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש בראשות פרופ’ דרור דיקר מבית חולים השרון בישראל, אשר פורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים […]

    • דיאטה ים-תיכונית עם שמן זית עשויה להפחית את הסיכון להישנות הפרעות קצב לב (מתוך כנס ה-Heart Rhythm)

      דיאטה ים-תיכונית עם שמן זית עשויה להפחית את הסיכון להישנות הפרעות קצב לב (מתוך כנס ה-Heart Rhythm)

      בחולים עם פרפור פרוזדורים לאחר אבלציה, הקפדה על דיאטה ים-תיכונית מועשרת בשמן זית כתית מעולה מלווה בסיכון מופחת להישנות הפרעות קצב לב, בהשוואה לאלו ללא הגבלה תזונתית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס Heart Rhythm. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דיאטה ים תיכונית מועשרת בשמן זית כתית מעולה הוכחה כבעלת השפעה לחיובית על מגוון […]

    • תחליפי סוכר מלווים בסיכון מוגבר להתקפי לב ואירועים מוחיים (Eur Heart J)

      תחליפי סוכר מלווים בסיכון מוגבר להתקפי לב ואירועים מוחיים (Eur Heart J)

      רמות גבוהות של קסיליטול (Xylitol), ממתיק דל-קלוריות המשמש במאכלים רבים דלי-סוכר וכן במסטיקים ומשחות שיניים, מלוות בסיכון מוגבר להתקפי לב, אירועים מוחיים ותמותה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת European Heart Journal. צוות המחקר כלל במחקר למעלה מ-3,000 משתתפים מארצות הברית ואירופה, אשר היו במעקב לאורך למעלה משלוש שנים. מהנתונים עולה כי באלו […]

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה