Addictions

buprenorphine עשוי להועיל בטיפול בבני נוער המכורים לאופיאואידים (Arch Gen Psych)

על-פי תוצאותיו של מחקר אקראי וכפול-סמיות שפורסמו לאחרונה, שילוב buprenorphine עם טיפול התנהגותי יעיל יותר מ-clonidine עם טיפול התנהגותי במקרים של התמכרות בני נוער לאופיאואידים.

החוקרים כותבים כי שכיחות השימוש בהרואין ובאופיאואידים אחרים עלתה באופן ניכר בקרב מתבגרים במהלך העשור הארחון, אולם בפועל לא נערך מחקר לזיהוי טיפולים יעילים באוכלוסיה זו. הם מסבירים כי בקרב מתבגרים המשתמשים בהרואין מצויה השכיחות הגבוהה ביותר של שימוש בסמים בהזרקה בהשוואה לבני נוער המשתמשים בסמים אחרים, דבר המגדיל את הסיכון שלהם להדבקה ולהעברה של צהבת, HIV ומחלות אחרות.

במסגרת מחקר זה השווה השימוש ב-buprenorphine hydrochloride, אגוניסט חלקי של אופיאואידים, לשימוש ב-clonidine hydrochloride, חסם מרכזי פעיל של רצפטורים אדרנרגים מסוג אלפא-2, בתהליך הגמילה של מתבגרים המכורים לאופיאואידים.

במחקר שנערך בין אוקטובר 2001 לדצמבר 2003 השתתפו 36 מתבגרים (בגילאי 13-18 שנים) שהתאימו לקריטריוני ה-DSM-IV להתמכרות לאופיאואידים. הנבדקים חולקו באקראי לטיפול גילה בן 28 ימים ללא אישפוז בסיוע תרופתי באמצעות buprenorphine או clonidine. שתי הקבוצות קיבלו ייעוץ התנהגותי 3 פעמים בשבוע וניתנו להם תמריצים להמנעות משימוש באופייטים. לאחר הגמילה, הוצע לכל הנבדקים המשך טיפול באמצעות naltrexone hydrochloride, אנטגוניסט אופייטי.

נקודות הסיום העיקריות היו המשך הטיפול, המנעות משימוש באופייטים, התנהגות הסיכון בהדבקה ב-HIV, מדדי הגמילה, וההשפעות התרופתיות.

שיעורי ההתמדה בטיפול עמדו על 72% בקבוצת ה-buprenorphine ועל 39% בקבוצת ה-clonidine (ערך P < .05) ותוצאות בדיקות השתן התקופתיות היו שליליות לאופייטים ב-64% וב-32%, בהתאמה (ערך P = .01). למרות שנבדקי שתי הקבוצות דיווחו על הקלה בסימפטומי הגמילה ועל שיפור בהתנהגות סיכון ההדבקה ב-HIV הקשורה לשימוש בסמים, דיווחו אלה בקבוצת ה-buprenorphine על השפעות טובות יותר של התרופה, באופן כללי. לא נתקבלו עדויות אודות הרעלת אופיאואידים או על פגיעות פסיכו-מוטוריות. אפשרות המשכת הטיפול באמצעות naltrexone התקבלה ב-61% מהמשתתפים בקבוצת ה-buprenorphine וב-5% מהמשתתפים בקבוצת ה-clonidine.

החוקרים כותבים כי שילוב ה-buprenorphine עם טיפול התנהגותי יעיל יותר באופן מובהק סטטיסטית בטיפול בהתמכרות לאופיאואידים בקרב מתבגרים בהשוואה לשילוב clonidine עם הטיפול ההתנהגותי.

מגבלות המחקר כוללות העדר מעקב והעדר נתונים אודות מינוני התרופות, בהשוואה למינונים המשמשים במבוגרים.

במאמר פרשנות מצורף דנים בסיבות לעליה בשכיחות השימוש באופיאואידים בקרב מתבגרים ובאפשרויות הטיפול השונות. נכתב כי חרף העובדה ששימוש בסמים מתחיל לרוב בגיל ההתבגרות, נערכו מעט מאוד מחקרים מבוקרים אודות הטיפולים בקבוצת חולים זו. עוד מצויין כי המחקר הנוכחי מעיד כי ניתן לבצע מחקרים כפולי-סמיות באוכלוסיה זו וכי בשל התגובות שאינן צפויות לעיתים של מתבגרים לתרופות שנבדקו במבוגרים בלבד ישנו צורך רב במחקרים קליניים כאלה.

לידיעה במדסקייפ

Arch Gen Psych. 2005;62:1157-1165

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • צליעה בילדים (Pediatr Rev) - והערות ד

    צליעה בילדים (Pediatr Rev) - והערות ד"ר אבי פנסקי, עורך אורתופדיה

    צליעה בילדים היא סיבה שכיחה לפנייה לחדרי מיון, והאבחנה המבדלת במקרים אלו רחבה למדי: הסיבה עשויה להיות מולדת, דלקתית, זיהומית, חבלתית, נאופלסטית ואידיופאתית. ד"ר פנסקי משתף מאמר מ-Pediatrics in Review הסוקר את שיטות האבחון השונות, ומוסיף מהערותיו.

  • האם טיפול ב-Semaglutide עשוי לסייע בהפסקת עישון? (Ann Intern Med)

    האם טיפול ב-Semaglutide עשוי לסייע בהפסקת עישון? (Ann Intern Med)

    בקרב חולים עם סוכרת מסוג 2 שטופלו ב- Semaglutideתועדו סיכויים נמוכים יותר לקבלת טיפול רפואי בשל תלות בטבק, בהשוואה לתרופות אחרות המשמשות לאיזון רמות הסוכר בדם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Annals of Internal Medicine.  ממצאי המחקר מציעים כי טיפול ב- Semaglutide עשוי לסייע במאמצים להפסקת עישון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי […]

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • הנחיות האיגוד האמריקאי לאלרגיה, אסתמה ואימונולוגיה לטיפול באטופיק דרמטיטיס (JAMA Pediatrics)

    הנחיות האיגוד האמריקאי לאלרגיה, אסתמה ואימונולוגיה לטיפול באטופיק דרמטיטיס (JAMA Pediatrics)

    כוח העבודה (Joint Task Force) של האיגוד האמריקאי לאלרגיה, אסתמה ואימונולוגיה עדכן את ההנחיות לטיפול ב-AD. ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את המאמר מה-JAMA Pediatrics שריכז את ההמלצות העיקריות לגבי טיפול בדרמטיטיס אטופית, ומוסיף מהערותיו.

  • יתרונות בדיקות סקר של יילודים לחסר וויטמין B12 (מתוך Pediatrics)

    יתרונות בדיקות סקר של יילודים לחסר וויטמין B12 (מתוך Pediatrics)

    בדיקות סקר של יילודים לחסר וויטמין B12 עשויות להוביל לירידה של פי ארבע בסיכויי להתפתחות חסר תסמיני של הוויטמין בשנה הראשונה לחייהם, בהשוואה ליילודים שלא עברו בדיקות סקר אלו, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מגרמניה שפורסמו בכתב העת Pediatrics. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חסר וויטמין B12 עשוי לפגוע בהתפתחות יילודים, אך ההשפעה של בדיקות […]

  • הופעת סוכרת בילדות מלווה בסיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות בגיל מבוגר (Nat Mental Health)

    הופעת סוכרת בילדות מלווה בסיכון מוגבר להפרעות פסיכיאטריות בגיל מבוגר (Nat Mental Health)

    במאמר שפורסם בכתב העת Nature Mental Health מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים המפתחים סוכרת מסוג 1 במהלך הילדות מצויים בסיכון מוגבר למספר הפרעות פסיכיאטריות בשלב מאוחר יותר בחייהם, כולל הפרעות חרדה ושימוש בחומרים. מחקרים קודמים הדגישו את הקשר בין הפרעות פסיכיאטריות ובין סוכרת במגוון קבוצות גיל, אך אלו כללו הגדרה […]

  • תסמינים פסיכולוגיים לאחר זעזוע מוח עלולים לפגוע בהתאוששות של ספורטאים בבתי ספר תיכון (J Neurosurg)

    תסמינים פסיכולוגיים לאחר זעזוע מוח עלולים לפגוע בהתאוששות של ספורטאים בבתי ספר תיכון (J Neurosurg)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Neurosurgery עולה שכיחות גבוהה של תסמינים פסיכולוגיים לאחר זעזוע מוח עקב חבלת ספורט בספורטאים בבתי ספר תיכון ואלו עלולים להאט את ההתאוששות של הצעירים לאחר החבלה. החוקרים בחנו באופן רטרוספקטיבי את הנתונים אודות 431 ספורטאים בבתי ספר תיכון (גילאי 14-18 שנים) שחוו זעזוע מוח על-רקע פעילות ספורט בתקופה […]

  • סגירה פרוצדורלית של Patent Ductus Arteriosus (PDA) בפגים: קווים מנחים (JPER)

    סגירה פרוצדורלית של Patent Ductus Arteriosus (PDA) בפגים: קווים מנחים (JPER)

    קווים מנחים חדשים מציעים כי סגירה טרנסקטטרית של Patent Ductus Arteriosus (PDA) עשויה להיות עדיפה על פני סגירה כירורגית בפגים עם פגות קיצונית הזקוקים להנשמה מלאכותית, כך פורסם ב-Journal of Perinatology. ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה