Abdominal pain

מחקר חדש וראשון: בישראל, השכיחות הגבוהה ביותר בעולם של תחלואה במחלות מעי דלקתיות (העמותה לקרוהן)

הודעת העמותה לקרוהן

מחקר חדש, אשר נערך בהובלת פרופ’ דן טרנר, מנהל המרכז לקרוהן וקוליטיס כיבית בילדים בבית החולים שערי צדק, הצליח לראשונה להעניק אומדן של שכיחות מחלות מעי דלקתיות בישראל. על פי המחקר, מספר החולים במחלות מעי דלקתיות נמצא בעלייה, ונאמד כיום בכ-37,000 חולים (451 חולים לכל 100 אלף איש), לעומת הערכות קודמות של כ-30,000 חולים. ההערכה היא כי 60% מתוכם חולים במחלת הקרוהן, ואילו ה-40% הנותרים חולים במחלת הקוליטיס כיבית.

עוד עולה מהמחקר, כי קיימת ירידה בגיל ההתפרצות של המחלה, המשתקפת הלכה למעשה במרפאות במגמת עלייה בתחלואה גם בקרב תינוקות ופעוטות עד גיל שנתיים.

המחקר החדש, אשר ממומן על ידי קרן הלמסלי, הקיף עשרות אלפי חולים בישראל ונערך בשיתוף מחקרי בין בית חולים שערי צדק ובין ארבע קופות החולים בישראל, ובשיתוף פעולה עם בתי חולים גדולים בארץ (איכילוב, שיבא, רמב”ם, סורוקה, בילינסון והדסה).

מטרותיו העיקריות של המחקר:

§         להקים לראשונה בישראל מאגר מידע מדויק של כמות החולים במחלות מעי דלקתיות בישראל. עד כה, לא היה קיים מאגר מסוג זה, ולכן לא ניתן היה לדעת במדויק מהי כמות החולים ולנהל מעקב שוטף אחר שיעורי העלייה בתחלואה.

§         לבחון את יעילותן של הגישות הטיפוליות המוענקות כיום לחולים, לאור העלייה בתחלואה במחקרים שנעשו על כלל המטופלים בישראל.

פרופ’ דן טרנר:  “נתוני המחקר מדהימים, מכיוון שהם הופכים את ישראל למדינה בעלת השכיחות הגבוהה ביותר של מחלות מעי דלקתיות, לצד מדינות ספורות בעולם בעלות שכיחות דומה, כגון: אזורים בצפון קנדה, סקנדינביה, חלקים מארה”ב, וסקוטלנד. זאת ועוד, בעוד שבארצות אלו ישנה התמתנות בעלייה בתחלואה, הרי שבישראל מגמת העלייה בתחלואה הולכת וגוברת.

הסיבות העיקריות לכך הן שילוב של נטייה גנטית חזקה באוכלוסייה היהודית עם גורמים סביבתיים מגוונים, כגון: עלייה ברמה הסוציו-אקונומית, עלייה ברמת ההיגיינה וברמת החיים, מזון מתועש, זיהום אוויר, שימוש בכימיקלים וכדומה”.

המחקר אשר החל בשנת 2012 טרם הסתיים וצפוי להימשך עוד כשנתיים, אך נתוניו המשמעותיים עד כה כבר הוצגו בכנס הארצי לאיגוד הגסטרואנטרולוגיה בישראל ובכנס האירופי לקרוהן וקוליטיס כיבית.

עו”ד אייל צור, יו”ר העמותה לתמיכה בחולי הקרוהן והקוליטיס כיבית:   “המגמה המתמשכת של עלייה בתחלואה במחלות מעי דלקתיות בישראל מחזקות את הצורך של החולים להסתייע בשירותי העמותה. למרות שמדובר במחלות כרוניות בעלות השפעות מרחיקות לכת על החולים במיגוון תחומי החיים, הרי שאפשרויות הטיפול המוענקות כיום, מאפשרות לחולים לחיות חיים טובים יותר ולהמשיך לנהל את שגרת חייהם. אנו מזמינים את החולים לפנות אל העמותה, המציעה סל נרחב של  שירותי תמיכה, הכוללים ייעוץ משפטי, ייעוץ תזונתי, עזרה מול מוסדות החינוך וצה”ל ועוד”.

קרוהן וקוליטיס כיבית הינן מחלות מעי דלקתיות כרוניות חשוכות מרפא (Inflammatory Bowel Diseases), התוקפות את מערכת העיכול ומתבטאות, בין היתר, בכאבי בטן קשים, שלשולים בלתי פוסקים וירידה במשקל, ובילדים גם פגיעה בגדילה. כאשר מתרחשות התלקחויות דלקתיות, יש צורך פעמים רבות באשפוזים וניתוחים. כל אלה מביאים לקשיים בתפקוד ופגיעה באיכות החיים.

“יום המודעות העולמי לקרוהן וקוליטיס” (World IBD Day), מצוין במהלך חודש מאי מדי שנה, במטרה להעלות את רמת המודעות בקרב הציבור הרחב אודות מחלות מעי דלקתיות ואופן השפעתן על איכות חייהם של החולים ולעודד חולים להסתייע יותר בשירותי העמותה. בישראל, ייערכו אירועי תמיכה בחולים ופעילויות הסברה במשך כל חודש מאי.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • Tofacitinib הפחית באופן משמעותי דלקת היסטולוגית במוקוזה במעי הגס בחולי קוליטיס כיבית בשבוע 8 (J Crohns Colitis)

    Tofacitinib הפחית באופן משמעותי דלקת היסטולוגית במוקוזה במעי הגס בחולי קוליטיס כיבית בשבוע 8 (J Crohns Colitis)

    טיפול ב-Tofacitinib בחולי קוליטיס כיבית (UC) הביא לשיפור היסטולוגי ברוב המטופלים ולירידה משמעותית בביטוי STAT1, STAT3 ו-STAT5, כך עולה ממחקר שפורסם ב-Journal of Crohn's and Colitis. בנוסף, שיפור היסטו-אנדוסקופי ברירית היה קשור לדיכוי עמוק יותר של STAT1.

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את סקייריזי לטיפול בקוליטיס כיבית (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את סקייריזי לטיפול בקוליטיס כיבית (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור Risankizumab (סקייריזי) לטיפול במבוגרים עם קוליטיס כיבית פעילה בדרגה חמורה. בעקבות אישור זה, הטיפול בנוגדן חד-שבטי כנגד IL-23 הספציפי מאושר לשימוש בחולים עם קוליטיס כיבית ומחלת קרוהן בדרגה בינונית-עד-חמורה. התרופה מאושרת לשימוש בארצות הברית גם לטיפול במבוגרים עם דלקת מפרקים פסוריאטית פעילה ופסוריאזיס רובדי […]

  • טיפול אנטי-ויראלי הולם מפחית סיכון לדלקת מעי גס על-רקע CMV בחולים מאושפזים עם מחלת מעי דלקתית (BMC Infect Dis)

    טיפול אנטי-ויראלי הולם מפחית סיכון לדלקת מעי גס על-רקע CMV בחולים מאושפזים עם מחלת מעי דלקתית (BMC Infect Dis)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת BMC Infectious Diseases עולה כי טיפול אנטי-ויראלי הולם כנגד דלקת מעי גס משנית ל-CMV עשוי להפחית את הסיכון לסיבוכים משנית לזיהום הנגיפי בחולים עם מחלת מעי דלקתית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי דלקת מעי גס משנית לזיהום בנגיף CMV (או CMV Colitis) מלווה בעליה משמעותית בסיכון לסיבוכים של מחלת […]

  • עדויות עולם אמיתי תומכות ביעילות ארוכת-טווח של Risankizumab לטיפול במחלת קרוהן (Clin Gastroenterol Hepatol)

    עדויות עולם אמיתי תומכות ביעילות ארוכת-טווח של Risankizumab לטיפול במחלת קרוהן (Clin Gastroenterol Hepatol)

    מתוצאות מחקר עולם-אמיתי שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology עולות עדויות התומכות בתוצאות ארוכות הטווח בחולים עם מחלת קרוהן עמידה לטיפול אשר טופלו ב- Risankizumab (סקייריזי), כאשר מחצית מהחולים השיגו הפוגה קלינית ללא טיפול בסטרואידים לאחר שנה אחת. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הבטיחות והיעילות ארוכת הטווח של טיפול אחזקה ב- Risankizumab בחולים […]

  • היעילות והבטיחות של Ustekinumab לטיפול בדלקת כרונית של הפאוץ' (Clin Gastroenterol Hepatol)

    היעילות והבטיחות של Ustekinumab לטיפול בדלקת כרונית של הפאוץ' (Clin Gastroenterol Hepatol)

    טיפול ב- Ustekinumab(סטלרה) הוכח כיעיל במחצית מהחולים המאובחנים עם דלקת כרונית של הפאוץ’ (Chronic Pouchitis) בחולים עם קוליטיס כיבית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי 17% מהחולים עם קוליטיס כיבית לאחר כריתת מעי גס מלאה עם ניתוח פאוץ’ צפויים לפתח דלקת כרונית של הפאוץ’. במחקר […]

  • בטיחות טיפול לדיכוי חיסוני בחולים עם מחלת מעי דלקתית והיסטוריה של מחלה ממארת (Clin Gastroenterol Hepatol)

    בטיחות טיפול לדיכוי חיסוני בחולים עם מחלת מעי דלקתית והיסטוריה של מחלה ממארת (Clin Gastroenterol Hepatol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology עולה כי בחולים עם מחלת מעי דלקתית והיסטוריה של מחלה ממארת תועדה לא תועדה עליה מובהקת סטטיסטית בסיכון להתפתחות מחלה ממארת בעקבות טיפול לדיכוי חיסוני. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים עם מחלת מעי דלקתית והיסטוריה של מחלה ממארת, מחקרים רטרוספקטיביים הציעו כי חשיפה לתכשירים לדיכוי […]

  • סיכון מוגבר לכשל כלייתי בחולים עם מחלת מעי דלקתית לאחר כריתת מעי גס (Clin Gastroenterol Hepatol)

    סיכון מוגבר לכשל כלייתי בחולים עם מחלת מעי דלקתית לאחר כריתת מעי גס (Clin Gastroenterol Hepatol)

    בחולים עם מחלת מעי דלקתית תועדו שיעורים מוגברים של נזק כלייתי חד וכשל כלייתי לאחר ניתוח כריתת מעי גס, בפרט באלו שעברו כריתה מלאה של המעי הגס או כריתת מעי גס עם הוצאת סטומה ממושכת, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת מעי דלקתית מלווה […]

  • סיכון מוגבר לאי-ספיקת לב בחולים עם מחלת מעי דלקתית (Eur Heart J)

    סיכון מוגבר לאי-ספיקת לב בחולים עם מחלת מעי דלקתית (Eur Heart J)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת European Heart Journal עולה כי בחולים עם מחלת מעי דלקתית סיכון מוגבר באופן מתון לעומת האוכלוסייה הכללית להתפתחות אי-ספיקת לב למעלה משני עשורים לאחר אבחנת מחלת המעי. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הפרעה בבקרת תהליכים דלקתיים ותגובה חיסונית נקשרה עם הסיכון להתפתחות אי-ספיקת לב. עם זאת, גם אם דלקת […]

  • מחלת קרוהן (THE LANCET)

    מחלת קרוהן (THE LANCET)

    מחלת קרוהן, מחלה כרונית מתישה המאופיינת בדלקת במערכת העיכול, היא אתגר רפואי מורכב. הסימפטומים מתפתחים בצורה של התקפים והפוגות, מה שמשפיע לא רק על הבריאות הפיזית של החולים, אלא גם על איכות חייהם. הבנת האפידמיולוגיה, ההתייצגות הקלינית, האבחון, המהלך הטבעי של המחלה ואסטרטגיות הטיפול בה – חיונית למתן טיפול מקיף לאנשים החולים במחלה זו. בכך […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה