במדגם עולם-אמיתי של חולים עם אוטם לבבי חוזר ועודף-משקל או השמנת-יתר, טרום-סוכרת עם ערכי המוגלובין מסוכרר בטווח 6.0-6.4% לוותה בסיכון מוגבר משמעותית להתקדמות לסוכרת מסוג 2 בתוך חמש שנים, בהשוואה לערכי סוכר תקינים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Cardiovascular Diabetology.
החוקרים מדנמרק השלימו ניתוח נתוני עולם-אמיתי להערכת הסיכון להתקדמות בתוך חמש שנים לסוכרת מסוג 2 ב-7,938 חולים ללא סוכרת עם אוטם לבבי ראשון ומדד מסת גוף של 27 ומעלה; הם גם בחנו את התועלת של Semaglutide במניעת התקדמות זו.
המשתתפים סווגו על-בסיס ערכי המוגלובין מסוכרר התחלתיים: משתתפים עם טרום סוכרת וערכי המוגלובין מסוכרר בטוח 6.0-6.4% (1,385 משתתפים), אלו עם טרום סוכרת וערכים בטווח 5.7-6.4% (3,751 משתתפים) ואלו עם ערכי סוכר תקינים עם המוגלובין מסוכרר נמוך מ-5.7% (3,647 משתתפים). הגיל החציוני של המשתתפים עמד על 62-66 שנים, 73-79% היו גברים.
התוצאים היו התקדמות לסוכרת מסוג 2 ותמותה מכל-סיבה; אבחנה של סוכרת מסוג 2 התבססה על רישומי בתי חולים, רמות המוגלובין מסוכרר של 6.5% ומעלה, או ניפוק כל תרופה לסוכרת.
חציון משך המעקב עמד על 4.7 שנים החל מ-60 ימים לאחר צנתור כלילי.
מהנתונים עולה כי 15% מהחולים התקדמו לסוכרת מסוג 2; הסיכון בתוך חמש שנים להתקדמות לסוכרת מסוג 2 עמד על 54% באלו עם טרום-סוכרת וערכי המוגלובין מסוכרר בטווח 6.0-6.4%, 30% באלו עם טרום סוכרת וערכי המוגלובין מסוכרר בטווח 5.7-6.4% ו-5% באלו עם ערכי סוכר תקינים.
בהשוואה לאלו עם ערכי סוכר תקינים, בחולים עם טרום-סוכרת והמוגלובין מסוכרר בטווח 6.0-6.4% תועד סיכון גבוה פי 18 להתקדמות לסוכרת מסוג 2 (יחס סיכון מתוקן של 18.3, רווח בר-סמך 95% של 15.2-22.1) ובאלו עם טרום-סוכרת וערכי המוגלובין מסוכרר בטווח 5.7-6.4% תועד סיכון גבוה כמעט פי שמונה (יחס סיכון מתוקן של 7.94, רווח בר-סמך 95% של 6.63-9.51).
אבחנה של טרום-סוכרת עם המוגלובין מסוכרר בטווח 6.0-6.4% לוותה בשיעור גבוה ב-29% של תמותה מכל-סיבה (יחס סיכון מתוקן של 1.29, רווח בר-סמך 95% של 1.05-1.58).
המספר הנדרש לטיפול במשך חמש שנים ב-Semaglutide למניעת מקרה אחד של סוכרת מסוג 2 עמד על 2.7 חולים עם טרום-סוכרת והמוגלובין מסוכרר בטווח 6.0-6.4%.
החוקרים מסכמים וכותבים כי מהממצאים עולה כי טיפול ב-Semaglutide עשוי לסייע במיוחד בחולים עם טרום-סוכרת, מחלה קרדיווסקולארית קודמת ועודף-משקל או השמנת-יתר – לנוכח השילוב עם התועלת הקרדיווסקולארית המוכחת ותמותה מכל-סיבה לצד הפחתת הסיכון להתקדמות לסוכרת מסוג 2.
Cardiovascular Diabetology, Jan 24, 2026







תגובות רוצה להצטרף לדיון?
יש להתחבר כדי להגיב.
התחבראין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!