תועלת דומה ל-Adalimumab ו-Tocilizumab בטיפול בדלקת ענביה

מקור: Am J Ophthalmol

בחולים עם דלקת ענביה לא-זיהומית פעילה ועמידה לטיפול, מתן Anakinra נמצא לא יעיל והופסק, בעוד ש-Adalimumab ו-Tocilizumab הדגימו תועלת דומה בבקרת דלקת תוך-עינית ואפשרות הפחתת מינון פרדניזון ל-0.1 מ”ג/ק”ג ביום, או פחות מכך, בתוך 16 שבועות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Ophthalmology.

החוקרים השלימו מחקר קליני שכלל 27 מרכזים ברחבי צרפת במטרה לקבוע את היעילות והבטיחות של Adalimumab, Anakinra ו-Tocilizumab ב-112 חולים עם דלקת ענביה לא-זיהומית עמידה ופעילה (גיל חציוני של 48.9 שנים, 55% נשים).

המשתתפים חולקו באקראי לקבלת Adalimumab במתן תת-עורי (44 חולים), Anakinra (18 חולים), או Tocilizumab (50 חולים) למשך 16 שבועות. כל החולים היו במעקב תחת טיפול סטנדרטי בסטרואידים: טיפול מקביל לפרדניזון במינון של 0.5 מ”ג/ק”ג ביום למשך ארבעה שבועות, לאחר מכן הפחתה הדרגתית ליעד של 0.1 מ”ג/ק”ג ביום או פחות מכך בין שבועות 12 ו-16 במידה ולא תועדה הישנות דלקת ענביה.

התוצא העיקרי היה ירידה של לפחות שני שלבים בסולם Miami Nine-Step Scale for Vitreous Haze – מערכת דירוג סטנדרטית של דלקת זגוגית – תוך שמירה על פרדניזון במינון של 0.1 מ”ג/ק”ג ביום או פחות מכך לאחר 16 שבועות.

מהנתונים עולה כי Anakinra אינו טיפול יעיל והטיפול הנ”ל הופסק בשלב מוקדם.

שיעור החולים שהשיגו את התוצא העיקרי היה דומה בין מטופלים ב-Adalimumab (7 מבין 44 חולים, 16%) ומטופלים ב-Tocilizumab (7 מבין 50 חולים, 14%). לאחר 16 שבועות, 48% מהחולים בזרוע הטיפול ב-Adalimumab ו-54% מאלו בזרוע הטיפול ב-Tocilizumab השיגו הפוגה של בצקת מקולרית.

אירועים חריגים בדרגה קלה-עד-בינונית תועדו ב-43% מהחולים בזרוע הטיפול ב-Adalimumab וב-54% מהמטופלים ב-Tocilizumab.

החוקרים מסכמים וכותבים כי Adalimumab ו-Tocilizumab משמשים כטיפול חליפי לסטרואידים עם יעילות דומה. הם קוראים להשלים מחקרים דומים בכדי לקבוע אם אחת התרופות יעילה יותר במניעת סיבוכים ספציפיים של דלקת ענביה.

Am J Ophthalmol, Feb 3, 2026

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

טיפול הורמונלי חלופי בנשים לאחר גיל המעבר (≥50) קשור להיארעות של גלאוקומה: עדויות מ־6,576 נשים בפינלנד

מקור: Acta Ophthalmol
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|21/05/2026

המחקר בחן את הקשר בין טיפול הורמונלי חלופי (HRT) בנשים לאחר גיל המעבר לבין הסיכון לפתח גלאוקומה, במיוחד מסוג POAG (גלאוקומה זווית פתוחה ראשונית)

מחקר RIVER: הניסוי הרב־מרכזי הפרוספקטיבי הראשון בסטנט חדשני לסינוס הוורידי לטיפול ביתר לחץ דם תוך־גולגולתי אידיופתי (IIH)

מקור: Journal of NeuroInterventional Surgery
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|03/05/2026

מחקר זה (RIVER) הוא הניסוי הרב־מרכזי הפרוספקטיבי הראשון שבחן את הבטיחות והיעילות של שימוש בסטנט (תומכן) ייעודי לטיפול בהיצרות בסינוסים הוורידיים בקרב חולים עם IIH שאינם מגיבים לטיפול תרופתי

כלי תיעוד מבוססי מודלי שפה גדולים באופתלמולוגיה: הערכת ביצועים ובטיחות באמצעות מפגשים קליניים מדומים

מקור: Nature Eye
ד"ר יעל שרון
ד"ר יעל שרון
אין תגובות|30/04/2026

מטרת המחקר הייתה להשוות את הביצועים והבטיחות של שישה כלי תיעוד (scribing) מבוססי מודלי שפה גדולים (LLMs) ביצירת רשומות קליניות באופתלמולוגיה, בהתבסס על מפגשי רופא־מטופל מדומים

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן