אכילה, סביבה, חברה ומה שביניהן – מאמר אורח מאת ד”ר דנה איבנקובסקי וכקמן, דיאטנית קלינית, שירותי בריאות כללית מחוז דרום

השבוע חל שבוע התזונה בסימן “תזונה בריאה- לעשות טוב לנו ולסביבה”. הקשר בין התזונה לסביבה שלנו הוא למעשה דו כיווני, אנחנו משפיעים על הסביבה והסביבה משפיעה על האכילה שלנו. בימי קדם השפעת הסביבה על המזון הייתה מובהקת וישירה, שכן אז הסביבה האקולוגית הפיקה עבור אבותינו את המזון כתלות בעונות השנה, טיב הקרקע ועוד. קשר זה היטשטש עם השנים, וכיום בעולם המתועש הוא חלש יותר. ועדיין, השפעת הסביבה הפיסית, החברתית, התרבותית ואפילו המדינית על המזון והאכילה שלנו היא מכרעת.
תסכימו איתי שהתזונה שלנו  מתאפיינת לא רק בהיבטים ביולוגיים – פיסיולוגיים, אלא גם בהיבטים אישיים, משפחתיים, תרבותיים, חברתיים, גאוגרפיים ואחרים. הרי תאומים זהים שחולקים את אותו מטען גנטי יפתחו עם השנים הרגלי אכילה שונים, כתלות באותם גורמים סביבתיים. בכתבה הזו נתמקד בהיבטים אלו של סביבתנו וההשפעה ההדדית ביניהם לבין התזונה שלנו.
מהם הגורמים החברתיים המשפיעים על האכילה שלנו?

המונח תזונה חברתית (ובאנגלית social nutrition) הוגדר ב 1980 כתחום החוקר גורמים חברתיים, פסיכולוגיים וכלכליים המשפיעים על הרגלי התזונה והאמצעים שבהם ניתן להשפיע על בחירות עתידיות, כך שיבטיחו תזונה בריאה יותר. עם השנים מתחדדת ההבנה כי המצב התזונתי של כל אחד ואחת מאתנו טמון לא רק ברקע הביולוגי ובהתנהגות שלו/ה, אלא גם בהיבטים חברתיים המשפיעים עליו/ה. ניתן להסתכל על רמות שונות של סביבה חברתית ועל יכולת ההשפעה שלנו עליה.

אני והסביבה הקרובה שלי
לסביבה הקרובה ההשפעה המשמעותית ביותר על האכילה שלנו. לכל תרבות מאכלים ומנהגים ייחודיים לה, משפחתנו הקרובה מעצבת את הרגלי האכילה שלנו וחגים, שמחות ואירועים משפיעים נקודתית על האופן בו אנחנו אוכלים. יתרה מזו, לסביבה הפיסית (כמו סידור המטבח, המקרר, המשרד וכו’) יכולת לעצב את האכילה. קרוב לוודאי שאם עוגה תנוח על השיש היא תגמר מהר יותר מאשר אילו הייתה מונחת בתוך הארון או בקופסה סגורה. על הסביבה הקרובה יש לנו את רמת ההשפעה הגדולה ביותר, וכדאי לעשות מאמצים על מנת לעצב אותה באופן כזה שיתמוך במטרות שלנו. אנחנו יכולים לבחור מה ייכנס אלינו הביתה (ומה נשאיר בסופר), איך נסדר את המקרר שלנו, האם נצטייד בבקבוק מים, מה האוכל שאנחנו מחזיקים במשרד, באיזה גודל הצלחת שאנחנו אוכלים וכו’.
אני מזמינה אתכם ואתכן לבחון את הסביבה הקרובה, לבחור דבר אחד קטן שניתן לשנות בה על מנת לשפר את ההרגלים שלכם. למשל, לקנות בקבוק מים רב פעמי שתוכלו לקחת אתכם/ן, לשים את נעלי הספורט ליד הדלת כך שלא תשכחו לצאת להליכה או אפילו לחתוך צלחת ירקות גדולה שתזכיר לכם/ן לאכול אותם בסוף היום.

אני והסביבה הכלכלית שלי
מחקרים רבים מראים כי יש קשר בין מצב כלכלי לבין המזון שאוכלים, באופן כזה שכשהמצב הכלכלי פחות טוב גם ההזנה פחות טובה, והסיבות לכך רבות. על פניו, רמת ההשפעה שלנו על היבט זה של הסביבה היא פחותה, שכן הרבה מהגורמים הללו אינם תוצא ישיר ומיידי של הבחירות והמעשים שלנו, ולא פעם רכישה של מזון בריא יותר היא גם יקרה יותר. יחד עם זאת, עדיין יש באפשרותנו לבחור בצורה מיטיבה יותר, גם אם בסביבה שלי מקובל לאכול מאכלים פחות בריאים או לאמץ הרגלים שאינם מקדמים בריאות. לכל אחד ואחת מאיתנו האפשרות ללכת נגד הזרם, על אף האתגר. דוגמאות יכולות להיות למשל לחתוך פרי לגן המשחקים או להכין כריך במקום לקנות חטיף, לשתות מים במקום מיץ, ובטח שהליכה ברגל אפשרית כחלופה לתחבורה ציבורית. לטווח הרחוק כנראה שאורח חיים בריא יהיה משתלם יותר מבחינה כלכלית, שכן מניעת מחלות זולה בהרבה בהשוואה לטיפול בהן.

אני והסביבה המדינית שלי
לסביבת המגורים שלנו כולל התשתיות, המדיניות התזונתית הנהוגה באזורנו, והחינוך התזונתי אליו אנו נחשפים יש השפעה מכרעת על הבחירות התזונתיות והבריאותיות שלנו. לדוגמא, הקמת פארקים עם שבילים מוצלים או פארקי כושר עירוניים הן דרכים נפלאות בעזרתן הרשות המקומית או העירייה מעודדות פעילות גופנית. בדומה, תוויות המזון האדומות והירוקות בחזית אריזות המזון עוזרות לנו לבחור מזון בריא יותר. פרויקטים של קידום וחינוך לבריאות תורמים להשכלה של כולנו וליכולת לבחור טוב יותר. מכאן שגם על החברה והמדינה מוטלת החובה לשמור על הבריאות של אזרחיה ולהעניק את הקרקע הטובה ביותר לייצר בחירות בריאות, וזאת, מבלי לבטל את האחריות של כל אחד ואחת מאיתנו לבחור כך גם. על אף שאין לנו השפעה ישירה על המדיניות, בהחלט אנו צריכים לפתח מיומנויות שיעזרו לנו להיות צרכנים/ות חכמים/ות יותר, להיות פרו-אקטיביים/ות בקשר לבריאות שלנו ולהעשיר את הידע שלנו.

שבוע התזונה הוא הזדמנות נפלאה להעלות את המודעות לתזונה הבריאה והמקיימת, להשפעה שלה על הבריאות שלנו ולהשפעה הרבה שיש לנו על הבחירות.
בבואנו לעשות שינוי כדאי לזכור ששינוי הוא תהליך, כמו שלא למדנו לרכוב על אופנים ביום אחד, כך גם את הגשמת המטרה שלנו כנראה שלא נשיג ביום אחד. אך בשונה מלימוד רכיבה על אופניים, שם אולי אנחנו סבלניים יותר, כאשר מדובר בהחלטות תזונתיות יש לנו נטייה לדרוש שינוי גדול ומיידי. כדי לא להתייאש, כדאי מראש לתת לעצמנו זמן ומרחב נשימה, להבין כי ההתקדמות לעבר המטרה היא הדרגתית וגם אם הדברים יעשו לאט מהמצופה, העיקר שיעשו בדרך בטוחה ויקדמו אותנו (צעד קטן) לעבר המטרה.

מקור: לינור אללוף, דוברת מחוז דרום

1 תגובה
  1. אתי גונן
    אתי גונן אומר:

    תומכת לחלוטין, יש להעביר מידע ולהנגיש נושא של תזונה מקיימת במשקי הבית. במחקר שלי הוכחתי שזה ניתן גם כשלא ידעו מהי תזונה מקיימת. ישר כח לעוסקים בדבר ד”ר אסתר גונן

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

  • מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition עולה קשר אפשרי בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת טיפול המודיאליזה, כאשר צריכה יומית של מעל 15.33 גרם לוותה בירידה אפשרית בסיכון להפרעה האלקטרוליטרית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרקלמיה הינה בעיה נפוצה בחולים תחת טיפולי המודיאליזה. בעשורים האחרונים, צריכה מופרזת של מזונות עתירי […]

  • צריכת וויטמין A עשויה להפחית את הסיכון לדיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב (ESC Heart Failure)

    צריכת וויטמין A עשויה להפחית את הסיכון לדיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב (ESC Heart Failure)

    צריכה רבה של וויטמין A מלווה בסיכויים נמוכים יותר להופעת דיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת ESC Heart Failure. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין צריכת וויטמין A ובין דיכאון בקרב חולים עם אי-ספיקת לב. לצורך מחקר החתך החוקרים אספו נתונים אודות חולים עם אבחנה של […]

  • האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    מעבר לתזונה עתירת פירות, ירקות, אגוזים, קטניות, דגנים מלאים ומוצרי חלב דלי-שומן ודלה בנתרן, משקאות ממותקי-סוכר ובשר אדום ומעובד עשויה להפחית שומן כבדי, רקמת שומן תת-עורית ורקמת שומן ויסראלי בחולים עם סוכרת, בפרט באלו עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים […]

  • תוספי שמן דגים מפחיתים את הסיכון לסיבוכי סוכרת (J Clin Endocrinol Metab)

    תוספי שמן דגים מפחיתים את הסיכון לסיבוכי סוכרת (J Clin Endocrinol Metab)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה כי תוספי שמן דגים ורמות גבוהות של חומצות שומן אומגה שלוש רב-בלתי-רוויות, בפרט DHA (או Docosahexaenoic Acid), מלווים בסיכון נמוך יותר לסיבוכים וסקולאריים בחולים עם סוכרת מסוג 2. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לשמן דגים השפעה חיובית על בריאות כלי הדם באוכלוסייה הכללית, אך […]

  • עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    עדויות חדשות מצביעות על קשר חלש בין מזון אולטרה-מעובד ובין סוכרת מסוג 2 (מתוך כנס NUTRITION)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך כנס NUTRITION עולה כי צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד לא לוותה בעליה משמעותית בסיכון לסוכרת מסוג 2 במבוגרים בגיל העמידה. החוקרים ביקשו להבין טוב יותר כיצד מזון אולטרה-מעובד, מרכיב מרכזי בדפוסי התזונה בארצות הברית התורם ליותר מ-60% מהצריכה הקלורית, עשוי להשפיע על הסיכון לסוכרת. הם מסבירים כי מחקר קודם הראה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה