האם ישנה ירידה במשקל הגוף בנשים שנים לפני אבחנת אלצהיימר? (הוצג בכנס של האיגוד הבינלאומי לאלצהיימר)

ממחקר שנערך לאחרונה עולה כי נשים שעתידות להיות מאובחנות כחולות באלצהיימר מראות לעיתים קרובות ירידה במשקל הגוף שנים רבות לפני הופעת תסמיני המחלה. ואולם, אצל גברים המפתחים הפרעה נוירולוגית לא נצפית ירידת משקל שכזו.

בראיון שנערך עימו מסר אחד החוקרים כי 10 שנים לפני שמטופלים פיתחו את התסמינים הצפויים של מחלת אלצהיימר, משקלם ירד במידה מתונה, כפי שהוצג גם במחקרים אחרים. לדבריו, התפנית שמציג המחקר החדש היא בכך שירידה זו נצפתה בנשים בלבד, ולא בגברים.

ממצאים אלה, שהוצגו בכנס של האיגוד הבינלאומי לאלצהיימר (the Alzheimer’s Association International Conference), נבעו ממחקר מקרה-בקרה שמתאר מעקב של עד כדי 30 שנה אחרי 560 מטופלים ומספר דומה של משתתפי בקרה, עם התאמת גיל ומין.

החוקרים דיווחו כי 30 שנה לפני הופעת הדמנציה, נשים שחלו באלצהיימר ונשים מקבוצת הביקורת היו בעלות משקל זהה בקירוב, 140 פאונד בממוצע. בקבוצת הביקורת, משקל זה נותר יחסית יציב לאורך 3 העשורים שלאחר מכן, בעוד שבחולות אלצהיימר, המשקל הממוצע ירד ל-136 פאונד 10 שנים לפני האבחנה, והמשיך לרדת עד 128 פאונד בעת הופעת התסמינים.

כפי שצויין, לא נראיתה מגמה של ירידת משקל בגברים שפיתחו מחלת אלצהיימר.

בנוגע למנגנון שעומד בבסיס התופעה, החוקר שהציג את הממצאים בכנס הציע שלוש אפשרויות. האפשרות הראשונה, שמחלת אלצהיימר בשלבים המוקדמים קשורה לאפתיה ומשמעות הדבר עשוייה להיות שמטופלים בשלב זה נוטים לבשל ולאכול פחות מהרגיל. האפשרות השנייה, שהשינויים הנוירולוגיים המוקדמים עשויים להשפיע על מרכזי הטעם, לגרום למזון להיות פחות טעים ובכך לפגוע בתאבון. האפשרות השלישית, שהמחלה בשלביה המוקדמים משפיעה על מרכזי השובע בהיפותלמוס.

החוקר הוסיף, כי בנוגע לשאלה מדוע גברים אינם מראים שינויים דומים במשקל לפני הופעת המחלה אין עדיין תשובה ברורה, אולם ייתכן כי העניין קשור לשינויים הורמונליים החלים עם הגיל.

החוקר ציין כי צוות המחקר בראשותו מנהל כעת מחקר פרוספקטיבי במטרה לזהות גורמי חיזוי נוספים למחלת האלצהיימר.


לידיעה המלאה ממדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

מה חשוב ביותר לאנשים החיים עם דמנציה ולמטפלים בהם במהלך ביקור במחלקה לרפואה דחופה

מה חשוב ביותר לאנשים החיים עם דמנציה ולמטפלים בהם במהלך ביקור במחלקה לרפואה דחופה

מקור: Journal of the American Geriatrics Society
פרופ' אלי מזרחי
פרופ' אלי מזרחי
אין תגובות|12/03/2026

אנשים החיים עם דמנציה הם אוכלוסייה משמעותית בקרב מבקרי מחלקות לרפואה דחופה (Emergency Department – ED), כאשר יותר ממחציתם פונים למיון לפחות פעם בשנה

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן