תפקוד השחלה נשמר בגברים טרנסג’נדרים גם לאחר שנה של טיפול הורמונלי (הודעת איכילוב)

הודעת המרכז הרפואי איכילוב ת”א

תוצאות המחקר מהותיות עבור מטופלים טרנס’נדרים ובני זוגם המעוניינים בילדים ביולוגים. תוצאות המחקר הוצגו בכנס האנדוקריני האמריקאי השנתי

מחקר חדש שבוצע במרכז הרפואי איכילוב ת”א מצא כי פוטנציאל הפוריות של גברים טרנסג’נדרים נשמרת גם לאחר שנה של טיפול בטסטוסטרון (הורמון מין זכרי). תוצאות המחקר הוצגו בכנס האנדוקריני האמריקאי השנתי.

“הראינו במחקרינו לראשונה שאחרי טיפול במשך שנה בטסטוסטרון התפקוד השחלתי נשמר בדרגה המאפשרת פוריות” מסבירה החוקרת הראשית ד”ר איריס יעיש, רופאה בכירה במכון האנדוקריני במרכז הרפואי איכילוב תל אביב שמדגישה כי תוצאות המחקר מהותיות עבור מטופלים טרנס’נדרים ובני זוגם המעוניינים בילדים ביולוגים.

הטיפול בטסטוסטרון ניתן לצורך התאמה מגדרית בגברים טרנסג’נדרים שחלקם מעוניינים להרות בעצמם או באמצעות פונדקאות. בשל העובדה שהשלכות ארוכות הטווח של טיפול בטסטוסטרון על הפוריות אינן ידועות, ההמלצה הנוכחית היא להפסיק טיפול בטסטוסטרון שלושה חודשים לכל הפחות לפני טיפולי פוריות.

במחקר הנוכחי נכללו 52 גברים טרנסג’נדרים, בטווח גילאים 17-40(גיל ממוצע 23) אשר טופלו בטסטוסטרון במשך שנה. 17 מהם היו בזוגיות, רק 4 (7%) מתוכם עברו שימור פיריון ע”י הקפאת ביציות. 9 (17%) מהמטופלים הביעו רצון לילדים בעתיד ו 26 (50%) לא בטוחים עדיין לגבי הרצון לילדים, זאת לדברי ד”ר יעיש.

במחקר נבדקו רמות הורמון AMH המשמש כמדד לרזרבה שחלתית וכן בוצעה בדיקת סונר גניקולוגי להערכת הפעילות השחלתית. “למרות העלייה הצפויה ברמות הטסטוסטרון והירידה הצפויה ברמות האסטרוגן בדם לאחר שנה של טיפול, למטופלים היו רמות AMH בטווח התקין המאפשר פוריות” מדגישה ד”ר יעיש.

רמות ה AMH הממוצעות באוכלוסיית המחקר ירדו מעט (מ 5.65 ng/ml לפני תחילת טיפול ל- 4.89 ng/ml לאחר שנה של טיפול). רמות אלו מצביעות על תפקוד שחלתי שמור. הנחה זו נתמכת גם ע”י מדדים בסונר גניקולוגי: AFC ( ANTRAL FOLLICULAR COUNT) המהווה אף הוא מדד לתפקוד שחלתי, ועובי רירית הרחם שנשאר ללא שינוי במשתתפי המחקר. “הדבר חשוב כיוון שעובי הרירית חיוני להשרשה של העובר ולהצלחת ההיריון”, מבהירה  ד”ר הדר אמיר, מהמכון לפוריות בבית חולים ליס ושותפה למחקר.

“למרות  שיש צורך לחקור את ההשפעה של טסטוסטרון על פרמטרים נוספים הקשורים לפוריות כגון איכות הביציות וההפריות, תוצאות אלה הן נדבך נוסף בדרך להענקת הזדמנות שווה לפוריות לאוכלוסיית הטרנסג’נדרים” מסכמת ד”ר יעיש.

המחקר נעשה בשיתוף פעולה בין המכון לאנדוקרינולוגיה ומטבוליזם ( ד”ר איריס יעיש, חוקרת ראשית, פרופ’ תורג’מן קרן, ד”ר דנה זייד, ד”ר יעל סופר, פרופ’ נפתלי שטרן, אחות נחמה גולני) והמכון לפוריות במרכז הרפואי תל אביב סוראסקי (פרופ’ פואד עזם, ד”ר הדר אמיר, פרופ’ גד מלינגר), בהדרכתה של פרופ’ יונה גרינמן, מהמכון האנדוקריני.

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

אבחון וטיפול באי פוריות אצל גברים (מתוך JAMA, כולל שאלת CME)

אבחון וטיפול באי פוריות אצל גברים (מתוך JAMA, כולל שאלת CME)

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|16/02/2023

סיכום הבעיה הקלינית

אי פוריות משפיעה על כ-15% מהזוגות, כשב-20% מהמקרים היא נובעת מאי פוריות של הגבר בלבד, וב-30% עד 40% מהמקרים מדובר בשילוב של אי פוריות של הגבר והאישה יחד. ב-25% מהזוגות, לא ניתן לזהות סיבה ברורה לאי פוריות. הנחיות אלה מתייחסת להערכה של פוריות הגבר, שיכולה לנבוע ממגוון רחב של מצבים, ודנות בנושאים שעלולים להשפיע על טיפולי פוריות או על בריאות המטופל והצאצאים.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן