פסיכיאטריה

טיפול ב omega-3 PUFA קשור בירידה בסימפטומי חרדה (JAMA Network Open)

מאת ד”ר אלינור מוסרי בריסקין

טיפול ב omega-3 polyunsaturated fatty acids (PUFA) עשוי להפחית סימפטומי חרדה במטופלים עם אבחנות נוספות כולל הפרעת אישיות גבולית ו OCD. כך על פי סקירה סיסטמית חדשה אשר פורסם בספטמבר ב JAMA Network Open.

PUFAs כגון eucosapentaenoic acid (EPA) ו docosahexaenoic acid (DHA) הן חוצות שומן הכרחיות. מחקרים קודמים הראו כי עשויה להיות להן השפעה מניעתית וטיפולית בהפרעות דיכאון וחרדה, וכן עשויה להיות השפעה מיטיבה על סימפטומי חרדה ודיכאון במטופלים פסיכיאטרים.

המטופלים ביצעו סקירה סיסטמית של הספרות הרפואית למחקרים אקראיים או לא אקראיים אשר העריכו את ההשפעה של omega-3 PUFA על תסמיני חרדה. הקריטריונים להכללה למחקר היו נרחבים ככל הניתן, על מנת להכליל את מירב המחקרים אשר עשויים לתרום.

האנליזה כללה 19 מחקרים אשר בוצעו ב 11 מדינות שונות. 16 מהמחקרים היו מבוקרים. ב 19 המחקרים, 1203 המשתתפים קיבלו omega-3 PUFA (גיל ממוצע של המשתתפים 43.7, מינון ממוצע של אומגה 3 1605.7מ”ג/יום), ו 1037 לא נטלו. (גיל ממוצע 40.6).

המחקרים השתמשו בסרגלים שונים על מנות להעריך סימפטומי חרדה, כולל Hamilton Anxiety Rating Scale, Anxiety subscale of the Hospital Anxiety and Depression Scale. מצבם הגופני והפסיכיטארי של המשתתפים היה מגוון. לדוגמא, מחקר אחד הכליל מטופלים עם OCD, מחקר אחר הכליל מטופלים עם הפרעות אישיות, מחקרים אחרים הכלילו ילדים עם ADHD ואחרים כללו מטופלים עם מחלת אלצהיימר או עם סינדרום טורט.

התוצא הראשוני אשר נבדק באנליזה היה שינוי בתסמיני חרדה במטופלים אשר קיבלו תוסף אומגה 3 לעומת אלה שלא קיבלו. לאור ההטרוגניות הגדולה באוכלוסיות המחקר, החוקרים השתמשו במודל random-effects במקום fixed-effects.

תוצאות המטה-אנליזה הראו כי חרדה היתה מופחתת במטופלים אשר קיבלו omega-3 PUFA בהשוואה לאלה שלא קיבלו (Hedges g, 0.374, CI 0.081-0.666, p=0.01). התוצאות נותרו מובהקות גם לאחר הסרת כל אחד מהמחקרים מהאנליזה, מה שמצביע שהתוצאות לא נשענו על מחקר אחד בודד. באנליזה של תתי קבוצות, נראה שהקשר בין הטיפול לבין הפחתת סימפטומי חרדה היה גדול יותר משמעותית בתתי הקבוצות עם אבחנה ספציפית נוספת בהשוואה לקבוצות ללא אבחנות נוספות.

ההשפעה מפחיתת החרדה של omega-3 PUFA היתה מובהקת רק במטופלים שקיבלו מינון של 2000מ”ג/יום ומעלה, והתוצאות היו לא מובהקות במטופלים שקיבלו מינון קטן יותר.

החוקרים מסיקים ממחקר זה כי טיפול ב omega-3 PUFA עשוי להפחית סימפטומים של חרדה. הם מציינים כי לפחות אצל חלק מהמטופלים, בעיקר אלה הסובלים מתופעות לואי תחת טיפול סטנדרטי או אשר אינם מגיבים לטיפול הסטנדרטי, ניתן לשקול טיפול באומגה 3.

המנגנון המוצע מערב את ממברנות תאי המוח המכילות כמות גדולה של omega-3 PUFA ותוצריהם, והלוקחות חלק בתהליכים נוירוביולוגים. חסר במרכיב זה בממברנות התאים עשוי לעורר הפרעות נוירופסיכיארטיות.

החוקרים מסייגים ואומרים כי מחקר זה מוגבל עקב ההטרוגניות הרבה של אוכלוסיות המחקר. עם זאת, הם מדגישים את הפוטנציאל שיש לטיפול באומגה 3  בסימפטומי חרדה. על מנת להביא להבנה גדולה יותר בנושא יש לבצע מחקרים נוספים.

Association of Use of Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids With Changes in Severity of Anxiety Symptoms. A Systematic Review and Meta-analysis. JAMA Network Open, September 14, 2018.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד, בפרט מתוקים, מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות גלאוקומה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. מהנתונים עולה כי הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לגלאוקומה היה משמעותי בגברים ובמבוגרים בגיל מתקדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים קשרו בין מזון אולטרה-מעובד ובין סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, […]

  • צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות תסמונת מעי רגיז (Irritable Bowel Syndrome), עם קשר מנה-תגובה משמעותי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. העלייה המקבילה בצריכת מזון אולטרה-מעובד ובשיעורי אבחנת תסמונת מעי רגיז בשנים האחרונות מהווה מקור לדאגה, אך אין עדויות אפידמיולוגיות אודות הקשר בין צריכת מזון […]

  • טיפול תרופתי קודם להשמנה מפחית את היקף הירידה במשקל תחת Semaglutide (מתוך Diabetes, Obesity, and Metabolism)

    טיפול תרופתי קודם להשמנה מפחית את היקף הירידה במשקל תחת Semaglutide (מתוך Diabetes, Obesity, and Metabolism)

    טיפול ב- Semaglutide (וויגובי) מוביל לירידה גדולה יותר במשקל במטופלים עם עודף-משקל או השמנת-יתר אשר לא קיבלו קודם לכן טיפול תרופתי כנגד השמנה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים להערכת Semaglutide, אגוניסט לקולטן ל-GLP-1, הדגימו השפעה הטרוגנית על משקל הגוף באלו עם עודף-משקל […]

  • מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology עולה כי המטבוליט TMAO (או Trimethylamine N-Oxide) שמקורו בבשר אדום, מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת כליות כרונית והידרדרות מהירה יותר של התפקוד הכלייתי בבני אדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי TMAO הינו תוצר פירוק חיידקי במעי עקב מטבוליזם L-Carnitine, שמקורו בעיקר מבשר אדום, […]

  • צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cancer מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שתיית קפה עשויה להיות מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת קפה נקשרה עם סיכון מופחת להתפתחות סרטן מעי גס ורקטום. עם זאת, לא ידוע אם צריכת קפה עשויה […]

  • דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    הסיכון לסוכרת מסוג 2 גבוה יותר בקרב מבוגרים עם דפוסי דיאטה פרו-דלקתית ואלו הצורכים מלח בכמות רבה, בהשוואה לאלו המקפידים על דיאטה אנטי-דלקתית וצורכים כמות מלח קטנה יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מדד DII (או Dietary Inflammatory Index), מערכת ניקוד להערכת הפוטנציאל הדלקתי של […]

  • דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    חסר בויטמין D נפוץ מאוד בילדים ובמתבגרים באופן גלובלי. בגיל הילדות חסר זה יכול להוביל לרככת, לנכות ואף לתחלואה מסכנת חיים. בעשור השני לחיים מסת העצם גדלה משמעותית ולכן גיל ההתבגרות הינו תקופה קריטית לבריאות העצם בהמשך החיים. מעבר לכך, הידע לגבי השפעותיו הגופניות של ויטמין D שאינן קשורות בבריאות העצם הולך ומתרחב. קיימת חשיבות רבה להקפדה על ערכי ויטמין D תקינים בגיל הילדות וההתבגרות. מוצגות כאן יחד עמדת המומחים באנדוקרינולוגיה מהעיתון expert opinion of endocrinology and metabolism  ונייר העמדה של האיגוד לרפואת המתבגרים, שפורסם בעיתון לרפואת המתבגרים, כדי לסכם את ההמלצות הנוגעות לבירור ולטיפול בחסר בויטמין D בילדים ובמתבגרים.

  • מה בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לממאירויות על-רקע השמנה? (Front Nutr)

    מה בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לממאירויות על-רקע השמנה? (Front Nutr)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Frontiers in Nutrition עולה כי אין קשר סיבתי בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין מרבית הממאירויות על-רקע השמנה, בנוסף לסרטן מעי גס ורקטום וסרטן שד. בנוסף, הממצאים מעידים כי מדד מסת הגוף עשוי להיות מתווך אפשרי של הקשר בין צריכת משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לסרטן מעי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה