תזונה

היענות גבוהה לתזונה ים תיכונית קשורה לירידה בכמות והיקף הרובד הטרשתי (European Atherosclerosis Society)

היענות לתזונה ים תיכונית בתנאי עולם אמיתי הראתה קשר תלוי במידת ההיענות עם נוכחות, מספר ועובי של רבדים טרשתיים, ללא תלות בגורמי סיכון אחרים, כך עולה ממחקר חדש שהוצג בכנס השנתי של החברה האירופאית לטרשת עורקים.

הקשר המגן החזק ביותר היה עבור עורקים בירך בקרב מעשנים, מה שמצביע לדעת החוקרים על כך שתזונה זו עשויה להגן מפני תחלואה קרדיווסקולרית באמצעות מניעת חימצון של ליפופרוטאינים אתרוגניים.

החוקרים מעירים שנוכחות הרבדים זוהתה עד כה בעיקר באמצעות אולטרהסאנוד לקרוטיד, למרות שלאחרונה נמצא שרבדים יליופמורליים המזוהים ע”י אולטרהסאנוד הם תכופים יותר, ועם קשר חזק יותר לסיכון קרדיווסקולרי ולהסתיידות עורקים כליליים.

החוקרים מציינים שעדיין לא נחקר הקשר בין רבדים יליופמורליים והיענות לתזונה ים תיכונית בתנאי עולם אמיתי.

לשם כך, החוקרים עשו שימוש באולטרהסאונד לצורך הערכת רבדים טרשתיים בקרוטיד, בירך ובאורטה ב-2,523 פועלים בגיל העמידה (גיל ממוצע 51, 95% מהם גברים), ללא היסטוריה של מחלה קרדיווסקולרית , שהשתתפו במחקר ה-Aragon Workers Health Study. מבין משתתפים אלה נמצא עדות לרובד טרשתי בקרב 1983 משתתפים.

נעשה שימוש בשאלון תזונה שכלל 134 סעיפים במטרה לחשב את אינדקס ההיענות לדיאטה הים התיכונית (aMED) , שלקחה בחשבון את רמת הצריכה של פירות, ירקות, אגוזים, קטניות, חיטה מלאה, דגים, בשר אדום, אלכוהול ויחס שומן לא רווי/שומן רווי. הניקוד הכולל יכול היה לנוע בין 0 ל-9, וככל שהציון גבוה יותר הוא מצביע על היענות גבוהה יותר לדיאטה הים התיכונית.

החוקרים מדווחים שהציון הממוצע הכולל היה 4.19, המייצג היענות בינונית, ללא הבדל מובהק בין גברים לנשים.

נמצא שבהשוואה לאלו שהיו עם ציון aMED נמוך (0-2), אלו עם הציון הגבוה ביותר (6-9) היו מבוגרים יותר (51.7 לעומת 50.9) , ונטו פחות לעשן (25.3% לעומת 44%) .

כאשר השוו החוקרים בין הקבוצות עם ציוני ה- aMED הגבוהים ביותר לנמוכים ביותר, נמצאה ירידה מובהקת בנוכחות רובד טורשתי בעורקי הירך: סיכון יחסי של 0.74, בטווח 0.54-1.02, P=0.045) , ללא תלות בגורמי סיכון אחרים.

בקבוצה עם הציון הגבוה ביותר, נוכחות רובד טרשתי הייתה נמוכה יותר באופן מובהק גם באורטה לאחר התאמות לגיל ומין : סיכון יחסי 0.72, בטווח 0.55-0.94, P=0.006 , אך הבדל זה לא הגיע לידי מובהקות סטטיטת לאחר כל ההתאמות לגורמי הסיכון (P=0.303). לא היה הבדל מובהק סטטיסטי ברובד הטרשתי בקרוטיד בין שתי הקבוצות.

בקרב מעשנים בקבוצת הציון הגבוה, הייתה הפחתה של 61% בנוכחות ברובד הטרשתי בעורקי הירך , סיכון יחסי של 0.39, בטווח 0.22-0.69, P=0.001) , ושל 67% בכלל האיזורים. (OR 0.33, 95% CI 0.140.79; P=0.008) .

ציון ה- aMEDהיה גם קשור גם בקשר הפוך עם מס’ הרבדים הטרשתיים בכל האיזורים, למעט הקרוטיד.

לדיווח על המחקר במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • דיאטה טבעונית דלת-שומן עשויה לשפר בריאות קרדיו-מטבולית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Clinical Diabetes)

    דיאטה טבעונית דלת-שומן עשויה לשפר בריאות קרדיו-מטבולית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Clinical Diabetes)

    דיאטה טבעונית דלת-שומן – עתירת סיבים ופחמימות עם צריכה מתונה של חלבונים – עשויה להפחית את הדרישה לאינסולין, לשפר רגישות לאינסולין ולשפר איזון גליקמי בחולים עם סוכרת מסוג 1, בהשוואה לדיאטה קונבנציונאלית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Diabetes. ההשפעות של דיאטה טבעונית דלת-שומן (ללא פחמימות או הגבלת מנות) נבחנו אל מול דיאטה […]

  • מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    מזון אולטרה-מעובד עשוי להביא לעליה בסיכון לגלאוקומה (Nutrients)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד, בפרט מתוקים, מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות גלאוקומה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Nutrients. מהנתונים עולה כי הקשר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין הסיכון לגלאוקומה היה משמעותי בגברים ובמבוגרים בגיל מתקדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים קשרו בין מזון אולטרה-מעובד ובין סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, […]

  • צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכת מזון אולטרה-מעובד עלולה להביא לעליה בסיכון ארוך הטווח לתסמונת מעי רגיז (Clinical Gastroenterology and Hepatology)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות תסמונת מעי רגיז (Irritable Bowel Syndrome), עם קשר מנה-תגובה משמעותי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. העלייה המקבילה בצריכת מזון אולטרה-מעובד ובשיעורי אבחנת תסמונת מעי רגיז בשנים האחרונות מהווה מקור לדאגה, אך אין עדויות אפידמיולוגיות אודות הקשר בין צריכת מזון […]

  • טיפול תרופתי קודם להשמנה מפחית את היקף הירידה במשקל תחת Semaglutide (מתוך Diabetes, Obesity, and Metabolism)

    טיפול תרופתי קודם להשמנה מפחית את היקף הירידה במשקל תחת Semaglutide (מתוך Diabetes, Obesity, and Metabolism)

    טיפול ב- Semaglutide (וויגובי) מוביל לירידה גדולה יותר במשקל במטופלים עם עודף-משקל או השמנת-יתר אשר לא קיבלו קודם לכן טיפול תרופתי כנגד השמנה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים להערכת Semaglutide, אגוניסט לקולטן ל-GLP-1, הדגימו השפעה הטרוגנית על משקל הגוף באלו עם עודף-משקל […]

  • מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מטבוליט בבשר אדום עשוי להביא לעליה בסיכון למחלת כליות (J Am Soc Nephrol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Society of Nephrology עולה כי המטבוליט TMAO (או Trimethylamine N-Oxide) שמקורו בבשר אדום, מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת כליות כרונית והידרדרות מהירה יותר של התפקוד הכלייתי בבני אדם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי TMAO הינו תוצר פירוק חיידקי במעי עקב מטבוליזם L-Carnitine, שמקורו בעיקר מבשר אדום, […]

  • צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    צריכת קפה מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה (Int J Cancer)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cancer מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי שתיית קפה עשויה להיות מלווה בסיכון מופחת להישנות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה מכל-סיבה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת קפה נקשרה עם סיכון מופחת להתפתחות סרטן מעי גס ורקטום. עם זאת, לא ידוע אם צריכת קפה עשויה […]

  • דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    דיאטה פרו-דלקתית וצריכת מלח מלווים בסיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2   (Diabetes, Obesity & Metabolism)

    הסיכון לסוכרת מסוג 2 גבוה יותר בקרב מבוגרים עם דפוסי דיאטה פרו-דלקתית ואלו הצורכים מלח בכמות רבה, בהשוואה לאלו המקפידים על דיאטה אנטי-דלקתית וצורכים כמות מלח קטנה יותר, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מדד DII (או Dietary Inflammatory Index), מערכת ניקוד להערכת הפוטנציאל הדלקתי של […]

  • דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    דעת המומחים לאנדוקרינולוגיה והמלצות האיגוד לרפואת המתבגרים לגבי הטיפול בחסר בויטמין  D בילדים ובמתבגרים (CME)

    חסר בויטמין D נפוץ מאוד בילדים ובמתבגרים באופן גלובלי. בגיל הילדות חסר זה יכול להוביל לרככת, לנכות ואף לתחלואה מסכנת חיים. בעשור השני לחיים מסת העצם גדלה משמעותית ולכן גיל ההתבגרות הינו תקופה קריטית לבריאות העצם בהמשך החיים. מעבר לכך, הידע לגבי השפעותיו הגופניות של ויטמין D שאינן קשורות בבריאות העצם הולך ומתרחב. קיימת חשיבות רבה להקפדה על ערכי ויטמין D תקינים בגיל הילדות וההתבגרות. מוצגות כאן יחד עמדת המומחים באנדוקרינולוגיה מהעיתון expert opinion of endocrinology and metabolism  ונייר העמדה של האיגוד לרפואת המתבגרים, שפורסם בעיתון לרפואת המתבגרים, כדי לסכם את ההמלצות הנוגעות לבירור ולטיפול בחסר בויטמין D בילדים ובמתבגרים.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה